Poreklo prezimena Janković

7. mart 2012.

komentara: 146

[toggle title=”TESTIRANI JANKOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Janković

Haplogrupa: E1b rod Kuča

Poreklo: Veliševac, Ljig, Srbija, genetski rezultati otkrivaju vezu sa Kučima Mrnjavčićima

Krsna slava: Stevanjdan

Kontakt:
_________________________

Janković

Haplogrupa: E1b rod Vasojevića

Poreklo: Vasojevići, Crna Gora

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

JANKOVIĆI

(žive u Grabovici i Javorju)

Jankovići su ogranak Dobrilovića. Svoje sadašnje prezime dobili su po Janku Dobriloviću, sinu popa Marinka. Janko je bio istaknuti junak i borac protiv Turaka. Objesio ga je Mehmed-paša Skopljak na Pušini, 1805. godine, jer se isticao u borbama protiv Turaka i učestvovao u ustanku Drobnjaka 1805. godine. Od Marka ostanu sinovi Sava, Trivko, Marko i Vidak, presele se iz Komarnice u Grabovicu na svoje katune i tu se prozovu Jankovići. Trivko je bio poznati hajduk i nalazio se u četi Gavrila Šibalije; poginuo je u okolini Pljevalja u borbi s Turcima. Od ovog bratstva je poznat oficir Marko, koji se istakao u balkanskim i Prvom svjetskom ratu.

U Komitskom pokretu istakli su se Novičini Živko i Radovan, te Krsto i Tomo. Novica se nalazio u radu u Južnoj Americi, odakle je kao dobrovoljac došao da učestvuje u Prvom svjetskom ratu. Ubile su ga Švabe 1917. godine.

U NOR-u 1941-1945. godine iz ovog bratstva poginuli su Milivoje Božov na Pljevljima 1. decembra 1941. godine, Čedomir Miletin kod Gornjeg Dubca u užičkom kraju aprila 1944. godine i Jovan M. Janković iz Grabovice 1944. godine kod Užičke Požege. Božo Boškov je bio pripadnik NOP-a prvo u Durmitorskom NOP odredu, a kasnije u sastavu Sedme omladinske crnogorske brigade od njenog osnivanja.

Neki od ovog bratstva su prešli da žive u selu Javorju na svoje bivše katune; ima ih iseljenih i u Bačkom Dobrom Polju, gdje su kolonizovani 1945. godine.

Slave Nikoljdan, a prislužuju Đurđevdan.

___________________

JANKOVIĆI

(u Krnjoj Jeli)

Porijeklo im je od Dulovića čiji su ogranak. Prezime Janković su dobili po Janku Sekulinu, praunuku Jovana Dulova. Janko je bio istaknuti junak svoga doba i vrlo ugledni bratstvenik Dulovića. Jankov sin Risto bio je junak i poznati plemenik kojim su se njegovi bratstvenici ponosili. Bio je vješt i poznat strelac. Imao je uvijek dobro oružje, od koga se nije nikad odvajao. Postoji vjerovanje, a s obzirom na njegove nišanske sposobnosti, da je njegova puška sindžirlija ubila Smail-agu Čengića na Mljetičku 1840. godine. Toliko je bio siguran u sebe i u svoju pušku da tamo gdje je nanišanio nije nikada promašio. Inače je bio skroman i nije nikzda htio da se hvali. U boju na Mljetičku skinuo je sa Smail-age ćurak koji je s ponosom nosio u svečanim prilžama. Zbog svega ovog knjaz Nikola mu je dodijelio novčana primanja koja je do kraja života uživao. Praunuk Ristov Vukosav Perov bio je hrabar ratnik i veliki junak. Nosilac je Obilića medalje.

Na radu u Americi od 1903. do 1911. godine bili su braća Vukosav i Milovan Perovi. Milovan je i umro u Americi.

U zarobljeništvu u Mađarskoj u logou Nađmeđer u vremenu od 1916-1918. godine nalazio se Božo Perov.

Dragiša Vukosavljev je član Partije od 1938. godine i prvi sekretar partijske ćelije osnovane 1940. godine u Krnjoj Jeli. Nosilac je Partizanske spomenice 1941.

U NOR-u 1941-1945. godine učestvovali su Danilo i Dragutin Vukosavljevi, a poginuli su u Morači 1942. godine. Manojle Božov je poginuo 1944. godine u Lici.

Petrana Perova, udata Stanojčić, nosilac je Partizanske spomenice 1941. godine.

Milutin Božov se poslije Drugog svjetskog rata iz Krnje Jele preselio u Kolašin.

Ovdje treba istaći da iz ovog bratstva, po broju malog, ali po junapggvu vrlo istaknutog, nije bilo izdajnika koji su se borili ili prešli na stranu neprijatelja.

Slave Šćepandan, a prislužuju Svetog Iliju.

_______________

JANKOVIĆI u selu Crnoj Gori na Pivskoj planini porijeklom su iz Tepaca. Po riječima Stojana Jankovića, profesora iz sela Crne Gore, u Tepca su se doselili iz Komarnice, gdje su došli iz Banjana sa ostalim Novljanima kada su naseljavali Drobnjak. Inače, njihova daljnja starina, prema njegovom kazivanju, potičeiz Ravnih Kotara kod Zadra, odakle se Janko Janković, ne mogavši trpjeti turski zulum i mletačko lukavstvo, iselio i preko Banjana i Komarnice stigao u Tepca. Janko je imao tri brata: Antonija, Jola i Marka. Nakon kratkog boravka u Tepcima, Marko se odselio u Karanovac, današnje Kraljevo; Antonije u Orlje u pljevaljskom kraju, Jole na svoje katune u Nadgoru i od njega su Jolovići, a Janko sa sinovima Budom i Žarkom u selo Crnu Goru na Pivskoj planini. Budo je imao sina Nikolu, a Žarko Jovana i Mirka. Nikola Budov ima Iliju i Rada; Mirko Žarkov se s porodicom odselio u užički kraj, a njegov brat Jovan je pogubljen vrlo mlad od strane Turaka i od njega nema potomstva.

Ilija Nikolin ima sina Milutina-Mila, a brat mu Rade Lazara. Mile ima tri sina: Petra-Peka, Blagoja i Obrada. Lazar ima Novaka, a Novak Rista.

Petar-Peko je učesnik balkanskih i Prvog svjetskog rata, a nakon kapitulacije Crne Gore, priključio se Komitskom pokretu do konačnog oslobođenja. Blagoje i Obrad su, nakon Prvog svjetskog rata, završili učiteljsku školu. Obrad je napisao jednu kratku monografiju Ostrvo slobode u kojoj je na slikovit način opisao porijeklo i život stanovnika sela Crne Gore.

Potomci Jankovića danas žive u Crnoj Gori, Beogradu i Novom Sadu.

Slave Nikoljdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (146)

Odgovorite

146 komentara

  1. Branko Todorović

    Jankovići u Boljaniću, zaselak Brđani, na planini Ozrenu kod Doboja, slave Stefandan.

  2. Jankovic Radomir

    Rodjen sam u Kovanju kod Rogatice. Djeda je zivio dugo, umro je 107. godini i pricao je da smo porijeklom sa Kosmaja. Slavimo Svetog Luku.
    POstoje i Jankovici u selu Pjseevica, isto kod Rogatice, ali izgleda nemamo rodbinskih veza.
    Mozda ima neko i negdje vise informacija????

  3. Ivana

    Moji Jankovici su iz okoline Babusnice selo Studena, slava Djurdjic, pradeda mi je bio Milorad Jankovic. To je jedino sto znam…

  4. Stefan Jankovic

    Ja sam Stefan Jankovic zivim u Banatu u selu Centa(selo na pola puta Beograd-Zrenjanin).Moj pradeda i prababa su sedoselili sa svojom decom(mojim dedama i babama) u vojvodinu oko 1960. mislim da je 1958. godine,zvao se Milisav.Oni su ziveli na Zlatiboru selo Jablanica.Imali su sedmoro dece.I sada imamo rodbinu na Zlatiboru, u Uzicu i u Cacku.Krsna slava mi je Mitrovdan(8. novembar).Puno bi mi znacila pomoc,hvala u napred i pozdrav svim Jankovicima!

  5. JANKOVIC POREKLO IZ RAVNIH KOTARA

  6. Kuga

    Dobijem tako nekad želju da otkrijem više ali uvijek stignem do tog jednog te istog zida. Janković sam,od istih predaka kao i slavni Kenjo Stankov Janković. Slavimo Svetog Nikolu. Ceklin,Riječka nahija,Crna Gora. Sve što može da se nađe na internetu je da smo potomci nekog Leke. Kojeg Leke? Odakle je taj Leka? Je li imao on majku i oca???? Ako neko zna nešto više ili pak zna kako sam mogu saznati više neka kaže,bio bih zahvalan na pomoći.

    • Poštovani,

      Zeti, državi Crnojevića, prijećaše još veća opasnost. Na kraju Ivan Crnojević ostavi prijestonicu Žabljak (1482), i sagradi grad Obod i manastir na Cetinju, među tvrdim stijenama. Pošto se Ivan povuče, Turci zauzeše njegove zemlje do Žabljaka, utvrdiše se po prostranom Zetskom Polju, da odatle još žešće napadaju. Zulumi turski postadoše nečuveni.
      U to doba u Klimentima živio je Srbin, Leka. Pošto Ivan ostavi Žabljak, on osjeti tursko nasilje, pa nemogavši ga podnijeti, ostavi prađedovsko ognjište, i uteče put slobodne Crne Gore. Dođe na Stijenu Pipersku, u Zadolje, gdje je, kao uskok, neko vrijeme boravio; da bi iz blizine, krijući se, dolazio na staro ognjište i što god od imanja prenio. Dok je boravio u Zadolju, on je putovao po Crnoj Gori i tražio zgodno mjesto, da se nastani. Nađe ga na Gornjem Ceklinu pod Ceklinštakom, gdje bijaše blizu crnogorskog gospodara.
      Za vrijeme boravka u Zadolju, zavolje udovicu, Tijanu, po predanju, ženu Radivoja Liješevića. (Liješevići se danas prozivaju Popovići; i oni čuvaju predanje o Leki.). Leka se i oženi ovom udovicom.
      Tijana je u Piperima imala sina Vukosava. Ona je žalila za sinom, kojeg ostavi malog i nezaštićenog. Nagovarala je muža da pođe za njega i da ga dovede. Na kraju je uspjela. Prije polaska na put Leka je pitao Tijanu kako će prepoznati dijete, a ona mu reče: ”Lako, otkako mu je otac poginuo, stalno je tužan; malo se druži sa seoskom djecom i skoro je uvijek uplakan”. Leka na dobrom konju krene i krijući se priđe zaseoku Zadolje. Prikriven je motrio na djecu. I tek drugi ili treći dan zaključi da je Tijanin sin zaista usamljeno i neveselo dijete, od svojih pet–šest godina. Oprezno ga uzme k sebi na konja i neprimijećen pođe natrag, hitajući da što prije stigne na Gornji Ceklin. Još iste noći srodnici su primijetili da je Vukosav ugrabljen i odveden, pa se njih desetak uputi u potjeru za Lekom. Njegov trag su pratili po kazivanju mještana. Potjera je bila uporna i neumorna. Uspjela je da stigne Leku s Vukosavom na mjestu zvanom Lalino ždrijelo, u selu Peliši. Došlo je do sukoba, u kojem Leka ubije dvojicu Pipera, nakon čega se ostali vratiše natrag.
      Leka sa Tijanom dobi sina Krstića. Pošto djeca odrastoše i postadoše punoljetni mladići, a on već čovjek u godinama, to oženi i sina i pastorka, pa ih pred smrt podijeli. Pastorku Vukosavu dade donju stranu Gornjega Ceklina, a sinu Krstiću ostavi gornju stranu; Vukosavov dio prozove Donji Kraj, a Krstićev Gornji Kraj.
      Leka sinu Krstiću naredi da slavi sv. Nikolu, kojeg su i njegovi stari slavili; pastorku Vukosavu sv. Đorđa, krsno ime Liješevića. U amanet im ostavi da se bratski drže, da jedan drugome idu na slavu, na svadbu, na žalost i radost, da se pomažu i složno od neprijatelja brane, da ljubav i zajedništvo drži i najdalje njihovo potomstvo.

      Dakle Jankoviću, ti si potomak Lekinog sina Krstića. Kako su i moji preci sa Ceklina, ali od starijeg stanovništva, bilo bi dobro da uradiš DNK test i vidimo na DNK projektu s kim si najbliži.
      .

      • Kuga

        To ce reci da su moji vise od 500 godina na prostoru ceklina. Svidja mi se to. Negdje sam cak procitao da nam je Njegos darivao zemlju na kojoj sad zive Jankovici. Ne znam koliko je tacan taj podatak. Zanima me,ako bi nekako mogli,da mi kazete da li je moguce saznati vise o tom Leki. Rijesio sam da istrazim sto je dublje moguce a nikako da se povezem sa nekom kvalitetnom literaturom. Hvala

        • Pa evo ovih dana se sprovodi DNK testiranje pa uradi test, pa ćeš saznati i nešto dublje o svom porijeklu.

          • Kuga

            Gdje i kad? Uradio bih ja to. Samo,mene vise zanima prica o Lekinim roditeljima,djedovima i slicno nego da li sam dinaroid,skandinavac itd. Naravno,ako je moguce. Hvala vam na brzom odgovoru.

            • Prijave za testiranje se primaju na [email protected] od 10. do 22. maja 2016. godine. Testiranje će biti obavljeno u Beogradu od 23. do 31. maja, u sedištu Društva srpskih rodoslovaca “Poreklo”. Kandidati iz unutrašnjosti mogu poslati uzorke poštom. Dobijeni rezultati će biti na 23 markera, a očekivano vreme za njihovo saopštavanje je najkasnije do avgusta. Požurite! Prijavite se!

      • Olaf

        Odakle Vi znate da je taj Leka bio Srbin? Ja sam naišao na neke potpuno drugačije podatke.

        • Nebojša Babić

          Na koje drugačije podatke, Olafe?

          • Olaf

            Ma nisam naišao na drugačije podatke,samo sam htjeo isprovocirati više podataka i informacija o tom čovjeku. Elem,neka bratstva koja po predanju potiču od njega su učestvovala u srpskom dnk projektu i predanje je očigledno tačno. Ako vas zanima da li je Leka bio šiptar jer je,opet po predanju,došao iz Klimenata,nije. Njegovi potomci nose slovenske gene.

      • Mile Jaanković

        Poštovani, vaše pisanje me je navelo da vas pitam za moje Jankoviće koji su po predanju došla dva brata PePetar i Milovan iz Jezera kod Žabljaka negdje oko 1870 godine u Čajniče Republika Srpska BiH u selo Žune kod Zaborka slavimo sv.Đorđa. Ako možete da mi pomognete bio bi vam zahhvalan. Pozdrav Mile

    • Postoji Knjiga autora Vidaka i Vukašina Jankovića “Jankovići / Bratstvo u Ceklinu” tamo možeš naći puno informacija. Rodoslov Jankovića možeš preuzeti na linku https://www.ceklin.com/wp-content/uploads/2019/10/prezime-Jankovic-Jankovi%C4%87-Ceklin-rodoslov-genealogija-genealogy.pdf

      • Rodjak

        Rodjace,linkovi koje si ostavljao za porodicno stablo ne rade. Ne radi ni sajt. Knjiga zaista obiluje informacijama ali su sve manje vise poznate svima koji su malo vise istrazivali porijeklo bratstva Jankovica pa i kompletnog plemena Ceklin. Voljeo bih,kad bi se rodoslov opet pojavio na internetu.

  7. Zorica

    Jankovic Janko i Danica, selo Radjevo (Valjevo), imali tri sina Radisav, Milos i Branislav. Radisav za vreme drugog svetskog rata “pobegao” u Ameriku, i gubi mu se svaki trag. Milos (rodjen 1926) posle rata, zeni se Marijom Kojic i seli se za Backu Palanku, gde ima potomstvo preko cerke Radmile sa prezimenom Popovic. Najmladji Branislav (Brana) ostaje u Valjevu selo Klicevac i ima potomstvo preko cerke Ljiljane prezime Vasiljevic.

    • ana

      draga zorice, ja sam praunuka blagoja jankovica, selo klicevac, valjevo. imao je tri sina – dragoljuba, milorada i aleksandra, slavili su djurdjevdan. mozda smo rod?

  8. Dejan

    Jankovic iz Donjeg Vakufa,bilo je u Blagaju i na Komaru.

  9. Dragan Janković

    pozdrav
    moj pradjeda Đorđe (otac-Simo) Janković rodom iz mjesta Livade(koliko ja znam Šabac), se nekad (neznam tačno kad, možda za vrijeme prvog sv. rata) preselio sa roditeljima u Podnovlje ( Doboj ). Pradjed je rođen 1901. Ako neko nešto zna o toj porodici ili porijeklu, bio bih mnogo zahvalan da nešto saznam. Slava – SV. Vračevi Kozma i Damjan
    Unaprijed hvala

  10. Milorad Janković

    Nikako mi nije poslužila knjiga Sokolska nahija u nalaženju daljih korena. Ako ko zna neka pomogne. Moja porodica Janković je iz Ljubovije tačnije selo Donja Bukovica. Slavimo sv.Nikolu.