Poreklo prezimena Đurović

7. mart 2012.

komentara: 114

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

ĐUROVIĆI

(u Šavniku)

Sredinom 19. vijeka Ilija Đurović iz Zagrada, u Nikšićkoj župi, doselio se u drobnjačko selo Timar, gdje je živio tridesetak godina kada se sa sinovima preselio u Šavnik. Po nekom nadimku prozovu se Džarići, kako se danas prezivaju oni u pljevanskom kraju. Ima ih odseljenih u Nikšić.

Slave Lučindan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (114)

Odgovorite

114 komentara

  1. Nemanja

    Ja sam Nemanja Djurovic iz Gruze interesuje me poreklo moje familije odakle je i kad je dosala u Gruzu tacnije selo Zunje kod Knica.

  2. Sarko

    Slavite Sv. Lazara zar ne? poreklom ste od Sjenice, godine 1909 bilo vas je svega pet domacinstva. Ne pise nista o vremenu doseljenja.

  3. Hvala puno za informacije ja znam da smo doseljeni u xix veku ali ne znam kad da slavimo lazarevu subotu ako nesto dodatno saznate molim vas da mi javite, hvala unapred.

  4. nenad

    ja sam Nenad Djurovic iz IVANJICE, tacnije selo Gledjica, zanima me poreklo moje porodice, odakle su dosli, i kada su se naselili na ovo podrucje ?
    krsna slava : ILINDAN

  5. Davor Djurovic

    Pozdrav svima,

    Moje ime je Davor Djurovic. O svojoj porodici znam da je negde oko 1680 god iz Crne Gore presla na ostrvo Mljet i od tada znam sve sto me interesuje. Voleo bih da znam odakle poticemo iz Crne Gore odnosno odakle su preci otisli na ostrvo Mljet. Ako nesto pomaze slava nam je Djurdjevdan.

    Hvala unapred, pozdrav

    • Valentina Djurovic

      Pitaj svoje da li ste sa Ljubotinja,Cetinje,Crna Gora. Ako jeste rodjaci smo….i nama je Slava Djurdjevdan

    • Slap na Zeti

      Najviše Đurovića ima u Bjelopavlićima čiji je centar Danilovgrad u CG. U Bjelopavlićima postoje Đurovići u Vražegrmcima,Pavkovićima,Sretnji,Veletima,Grliću,Ćuriocu i Begovinama u Kosovom lugu. Oni nijesu bliski rođaci,ali svi potiču od Bijelog Pavla.Najpoznatiji su Đurovići iz Pavkovića,tačnije iz sela Viš,koji su poznata bjelopavlićka vojvodska kuća.Vode direktno porijeklo od Bijeloga Pavla.

    • Branko

      Pozdrav , ja sam od djurovića što slave djurdjevdan , selo Pretoke Gruža najstari predak Matije Djurović ne znam dalje pa ako postoji neka informacija , zbog slave mi je interesantno što malo djurovića slavi Djurdjevdan

  6. Novica Djurovic

    Zdravo Davore ja sam Novica Djurovic iz Tivta.Vidim da se interesujes za tvoje porijeklo i da vam je slava kao i moja Djurdjevdan.Drago mi je da se interesujes za svoje porijeklo i da pamtis dio svoga nasledja.Znam za dva slucaja iz mog sela odale i ja poticem odakle su mi svi preci za ljude koji su silom prilika izbjegli iz sela koje se zove Zacir a koje je u to vrijeme bilo zasebno pleme sada pleme Ljubotinj opstina Cetinje koji su otisli u pravcu prvo-Konavala i vjerovatno su nase loze a znam zasigurno za jednog od kojeg je veliko potomstvo nastalo negdje na pocetku Stona i Peljesca.Posto se oduvjek kod pravoslavnih porijeklo trazilo tragom krsne slave predaka mogu da ti kazem da si na pravom putu da nadjes svoj korijene.Ako te detaljno interesuje istorijat tvoje porodice i tvojeg prezimena znaj da je cuveno i seze duboko u proslost.Sigurno nemas cega da se sdidis a imas mnogo toga da se ponosis .Evo ti moja skayp adresa pa ako hoces mozemo da se cujemo.Drago mi je da se interesujes pozdrav Djurovic Novica Tivat Adresa skype..sonjadjurovic73@gmail. com ili facebook Sonja djurovic Tivat

  7. Slobodan

    Đurovići u Višegradskom Starom Vlahu (selo Trnavci) poreklom su od Riđanovića iz Nikšićkog kraja. U 18.veku u višegradski kraj doselio je se Bogić Kujundžić i od njega potiču svi Đurovići koji su prezime dobili po Bogićevom sinu Đuru. Skoro dva veka sveštenici u crkvi (sada manastiru) Dobrun bili su iz ove porodice. Iz ovog kraja dosta ih je se odselilo 1878. u Valjevo ,Kraljevo i Obrenovac. Slava je Sveti Pantelejmon (9. avgust)

    • Milovan

      Ja sam Milovan Đurović i sedmo sam koleno koje živi u Zlatiborskom selu Jablanica. Naša slava je po dolasku u ove krajeve promenjena u Sv. Jovana. ovde kazuju da smo se razdvojili sa Đurovićima iz Bjelih Brda kod Priboja.

      • Vladeta

        Milovane, Vaša porodica se verovatno vratila na staru slavu familije, Sv. Jovana.

        Rodjeni brat Bogića Kujundzića (njegov sin Djuro je otac loze Djurovića) je Bogdan (Božo) Kujundzić. Braća su zajedno došla u Bjela Brda iz Radjanovića, pre Karadjordjevog ustanka u 18 veku. Bogdan (Božo) je otac loze Božovića iz Bijelih Brda. Svi Božovići slave Sv. Jovana i slavu nisu menjali.

        izvor: knjiga – Višegradski stari Vlah, strana 644, pisac: Pop Stjepo Trifković

    • Dragoslav Đurović

      Slobodane, veoma sam Vam zahvalan za podatke koje ste izneli o Đurovićima u Višegradskom Starom Vlahu, od kojih i ja potičem. Oni se poklapaju sa onim što ja znam o svom poreklu. Voleo bih da mi se javite na e-mail: [email protected]

    • marina

      Ja sam Marina, devojacko prezime mi je Djurovic. Rodjena sam u Visegradu, a moj deda je bio Spasoje Djurovic iz Trnavaca. Znam da je imao brata po imenu Gajo.
      Slava je Sv. Pantelejmon (9.avgust). Nisam nista znala o poreklu porodice, ali je moj brat od strica rekao da pogledam ovo na internetu pa sam nasla ovaj sajt slucajno. Hvala Vam na informacijama:-)

    • Saša

      Pozdrav Slobodane…ja sam Saša i iz Valjeva sam …ali moji slave Sv Jovana….i mene interesuje poreklo mojih…ali nemam koga dabpitam
      Sve najbolje

      • Ivan

        Pozdrav,moj deda Stamenko(brat od Stanoje i Boje Đurović) se rodio u jednom selu pored Valjeva. A od kuda su porijeklon to ne znam. Ako netko zna, molim da napiše.

    • Filip Djurovic

      Moj cukundeda se zvao vlade,deda petronije djurovic,otac bojan djurovic….slava sv pantelija,svake godine dolazimo u selo Trnavci(Djurovici)

  8. Slobodan

    Za Milovana:
    Kao što rekoh Đurovići u Trnavcima ,koji pripadaju Bijelom Brdu u Višegradskom Starom Vlahu, slave Pantelijevdan (9. avgusta). Vreovatno su vaši preci promenili slavu kada su se doselili u Jablanicu . Inače veliki broj Đurovića se odselio iz ovog kraja po celoj Srbiji.

  9. Svetlana

    Za Slobodana
    Slucajno sam se nasla na ovom sajtu, ali Vam ne mogu opisati koliko mi je sad drago sto je tako. Moje devojacko prezime je Djurovic a slava sv. Pantelejmon. Moj pradeda Petar Djurovic je sahranjen u Visegradu, kao i njegova dva sina nastradala u II svetskom ratu. Pretpostavljam da onda i moja porodica vodi poreklo od pomenutog Bogicevog sina Djure. Ja inace znam za vrlo malo bliskih rodjaka, pa bih veoma volela da ovim putem saznam jos ponesto.
    Srdacan pozdrav

    • Dragoslav Đurović

      Za Svetlanu (devojačko Đurović)
      Vaš pradeda Petar Đurović, sveštenik iz Dobruna kraj Višegrada, čija su dva sina poginula u Drugom svetskom ratu, moj je deda. Molim Vas da mi se hitno javite na e-mail: [email protected]

  10. Slobodan

    Za Svetlanu
    Đurovići su u Višegradskom Starom Vlahu bili jedna od najuglednijih porodica u 18.i 19. veku. Sava Đurović unuk Bogića Kujundžića ,a sin Đurov imao je titulu obor kneza koji mu je potvrđen carskim fermanom i imao je veliki ugled čak i kod travničkog vezira. Zbog svega toga lokalni Turci su ga otrovali . Već sam napomenuo da su sveštenici u Dorbunu 150. godina bili iz porodice Đurović . Prota Jevto Đurović je imao visoka odlikovanja Cara Franje Josifa i bio je veoma ugledna ličnost . U samom gradu Višegradu iz ove porodice je bilo dosta zanatlija (opančari , kovači ,kafedžije),ali ih je malo preživelo Drugi svetski rat. I moja majka je iz Đurovića i veoma sam ponosam na taj deo famlije .
    Veliki pozdrav