Poreklo prezimena Davidović

7. mart 2012.

komentara: 18

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

DAVIDOVIĆI

(u Miloševićima)

Porijeklom su od Omakalovića s Pošćenja, odakle su se preselili u gatački kraj, u mjesto Samobor.

Braća Ilija i Aleksa iz Samobora uskoče u Uskoke, gdje su hajdukovali, a oko 1862. godine nasele se u Miloševićima, na manastirsku zemlju.

Aleksa je imao sina Mira, a Ilija Mklutina i Blagoja.

Slave Savindan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (18)

Odgovorite

18 komentara

  1. Poreklo familija-prezimena valjevske Tamnave po knjizi „Antropogeografija valjevske Tamnave“ Ljubomire Ljube Pavlovića, izdanje 1912. godine.
    Mesto-kada su doseljeni-odakle su doseljeni-Krsna slava-napomena.
    DAVIDOVIĆ

    -Gvozdenović*, prva polovina 18. veka, Drobnjaci, Đurđevdan.
    *Davidovići 1 su stari Čarapići, pravi su Drobnjaci, uvek trezveni i viđeni trgovci, bogati i zadružni.
    -Rubribreza, prva polovina 18. veka, Glasinac, Aranđelovdan.
    -Gvozdenović*-2, druga polovina 18. veka, Bela Crkva u Banatu, Pantelijevdan.
    -Davidovići 2 su porekla rumunskog. Neki od starih Čarapića uzeo je svojoj kćeri u kuću Rumuna, pokrstio ga i okućio. Slavi dan pokrštenja, jer mu stari nisu dopstili da primi tazbinsku slavu.
    -Jabučje, druga polovina 18. veka, Županjac-okrug beogradski, Aranđelovdan.
    -Joševa, druga polovina 18. veka, Rebelj u Podgorini, Jovanjdan.
    -Kršna Glava, druga polovina 18. veka, Bastav u Rađevini, Đurđevdan, uz Joviće.
    -Stubline, druga polovina 18. veka, Dragačevo, Ignjatijevdan.
    -Gunjevac, posle 1827. godine, Pridvorica u Kolubari, Jovanjdan, Dovodci u Simiće.
    -Jabučje-2, posle 1827. godine Martinići, Sv. Petka.
    -Sovljak, posle 1827. godine, Čitluk u Azbukovici, Đurđevdan.
    -Stubline-2, posle 1827. godine, B. Krajina, Duhovski ponedeljak.
    -Stubline-3, posle 1827. godine, Bogatić u Podgorini, Jovanjdan.
    -Čučuge, posle 1827. godine, Blizonje u Kolubari, Jovanjdan.

  2. Familije-prezimena Davidović po mestima življenja i Kolubari i Podgorini. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Davidović, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Klašnić
    -Kotešica
    -Latković
    -Lukavac
    -Osladić
    -Rebelj

  3. Familije-prezimena Davidović po mestima življenja. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Sokolska nahija“.

    -Gornja Bukovica
    -Drlače (Tadić)
    -Čitluk
    -Gunjaci
    -Višesava (Vojić)

  4. Branko Todorović

    Od čuvenih Davidovića je i slavna američka glumica Lolita Davidović, rođena 15. jula 1961. godine, od oca Branka Davidovića, Beograđanina, poreklom iz Beške kod Inđije.

  5. Zorana

    Zna li iko sta o Davidovicima iz Toplickog okruga?

  6. Danijel

    Postoji li neka knjiga ili literatura gdje postoje informacije o Davidovicima iz bosanske Krajine, tacnije Sanski Most i Banjaluka?

  7. Vojislav Ananić

    DAVIDOVIĆ (p), n Samoboru (Gacko). Potiču od Omakalovića – stare samoborske porodice. Daljim su porijeklom (kao i svi Samoborci) iz Drobnjaka. Prezime su dobili po Davidu, trećem sinu Marka Omakalovića. Razvoj porodice se prati od 1650. u zajedničkoj čitulji samoborskih porodica. Jedan od članova ove porodice (Tešo) svojevremeno je bio i „pandur i hajduk’’. O njemu je sačuvana i ova kratka priča: „Odmetnuo se Tešo Davidović iz pandura Dedage Čengića u hajduke. Na zauzimanje samoborskih inezova Stanka Slijepčevića i Lazara Starovića ponovo se vrati u pandure. Zanoći Dedagina pratnja, u kojoj je bio i Tešo, u hanu kod Bileće. Zateče se tu i Ahmet Ćatović, muslimanski prvak iz Bileće, i zatraži od Teše da mu donese vode. Ne mogu, ‘mokar sam od kiše’ branio se Tešo. ‘Krst ti vlaški’, povika Ćatović i udari mu šamar. Tešo opali iz kubure, ubije Ćatovića i pobjegne u noć. Hajduci u Banjanima primiše ga ponovo u četu tek kad su se uvjerili da je ubio Ćatovića” (222:24.26.38).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  8. Sreten Neskovic Buradja

    Interesuje me familija Davidovic iz okoline Nove Varosi, tacnije Selo Vranesa, odakle je moj cukun deda Nesko Davidovic, po predanju,verovatno tacnom,presao preko reke Uvac i nastanio se u Buradju i od koga, nakon njegove smrti nastaje bratstvo Neskovica. Umro je sredinom 18og veka, Spomen, koji smo obnovili podizu sinovi Tiosav LJubisav Milisav i Simo. Po podacima koje sam nasao u uzickom arhivu i popisao podatke o potomcima, imao je i starijeg sina, verovatno iz prvog braka, Nedjelka a zena Nesku je bila Marica, po znanju iz familije Todorovica iz Vranesa. Znam za Davidovice iz Samobora kod Gacka, imam rodoslov istih, poticu od Marka Samoboranina Omakalovica ali ne mogu pouzdano da povezem sa tim Davidovicima moje Neskovice, tim pre sto mi slavimo Svetog DJordja a Markovi potomci slave vise svetaca.Usput, od Marka Samoboranina i njegova 4 sina nakon nekoliko kolena nastala su sledeca prezimena: Bajevici, Slijepcevici, Despici Rasovici, Dukici, Davidovici, Popovici, Jeftanovici, Dabovici i Starovici.Rado cu sve sto znam podeliti zainteresovanim a voleo bih da mi neko ukaze na podatke koji mene interesuju. Pozdrav

  9. Goran

    Zanima me dali iko sta zna o familiji Davidovic iz Svojnova kod Paracina odakle vode poreklo

  10. Jovan

    Dali neko zna nesto o davidovicima iz like mi smo tomici po starom prezimenu davidovic iz like krsna slava Jovanjdan