Порекло презимена Давидовић

7. марта 2012.

коментара: 13

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ДАВИДОВИЋИ

(у Милошевићима)

Поријеклом су од Омакаловића с Пошћења, одакле су се преселили у гатачки крај, у мјесто Самобор.

Браћа Илија и Алекса из Самобора ускоче у Ускоке, гдје су хајдуковали, а око 1862. године населе се у Милошевићима, на манастирску земљу.

Алекса је имао сина Мира, а Илија Мклутина и Благоја.

Славе Савиндан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (13)

Одговорите

13 коментара

 1. Ana

  Poštovani,
  već dugo pokušavam da dođem do informacija o svojim precima s tatine strane – Davidovićima, ali ne uspevam ništa da pronađem osim osnovnih podataka:
  Tata se rodio u Beogradu 1940. godine, a njegov tata, moj deda, oficir (mislim konjički ili artiljerijski poručnik) Kraljeve Vojske Hugo Pavle Davidović, kao i njegov rođeni brat Oskar Obrad Davidović, rođeni su u Prijepolju (Hugo 1902., a Oskar 1900.).
  Moj deda, Hugo Pavle, visoko školovani (Akademija za finansije u Beču) beogradski bankar po profesiji, a inače veoma imućni industrijalac, (su)vlasnik nekoliko velikih fabrika i preduzeća, u proleće 1942. uhapšen je od strane Gestapo-a i odveden u koncentracioni logor Banjica u Beogradu, gde mu se gubi svaki trag tj. gde je nedugo po hapšenju ubijen.
  U svojoj potrazi za istinom o dedi, koji kao da je sistematski izbrisan iz istorije, iz sve moguće dokumentacije, važno mi je i da dođem do podataka o njegovim roditeljima i porodici, o kojoj takoreći ništa drugo ne znam, osim ovih informacija koje vam sada prilažem.
  Roditelji Huga Pavla i Oskara Obrada (dakle, moji pradeda i prabaka) su bili:
  Pavle (negde Pavao) Davidović, kafedžija, rođen u Prijepolju gde je živeo i radio i Berta Davidović, devojačko Rus, Jevrejka koja je prešla u pravoslavnu veru neposredno pre ili neposredno nakon venčanja, te su decu odgajali kao pravoslavne Srbe.
  Porodična slava nam je, sa tatine strane, Sveti Stevan (Sveti Stefan), 9. januara.
  Ukoliko neko ima bilo kakvu informaciju o Davidovićima iz Prijepolja, naročito u predratnom periodu, kao i o porodičnom prezimenu Rus, bili bismo vam veoma zahvalni na bilo kakvoj informaciji ili ideji – gde još da tražimo podatke.
  Rado bih i putovala u Prijepolje, samo da znam gde tačno i kome da se obratim, ko bi mogao da i danas čuva podatke i arhive od pre rata…
  Hvala unapred na svakoj pomoći.
  Srdačno i s poštovanjem,
  Ana

  • Бранко Тодоровић

   Поштована Ана,

   У вашем случају, за почетак, препоручио бих вам да се региструјете на Дигитални репозиторијум Историјског архива Београда, на коме можете погледати око два милиона картона житеља града у периоду између 1922-1953. године. Након регистрације, потребно је сачекати да вам они из Архива одобре налог, што не траје дуже од једног дана. Тада погледајте за имена за која се интересујете, да ли се нека од њих јављају у претрази. Колико сам ја на брзину успео да погледам, јављају се, али треба проверити да ли су то те особе.

   Свакако да би требало трагати и даље. Порекло има Дигиталну библиотеку, којој приступ додуше имају само чланови, али можда би се и тамо могло нешто наћи, пошто је то свакако највећа колекција родословне литературе. Осим тога, та библиотека је и претражива, па уз мало одвојеног времена, можда би се могло нешто више наћи и о Давидовићима из Пријепоља. Ту би, истина, једино било добро да знате где су били пре Пријепоља, јер градско становништво је углавном теже истраживати, ако се не зна њихово раније пребивалиште.

   Што се тиче презимена Рус, оно у овом као и у већини случајева вероватно алудира на порекло из Русије. У поменутом Дигиталном репозиторијуму се помињу две Берте Давидовић, и за обе стоји да су мојсијеве вере (тј. да су Јеврејке). Једна је 1870, а друга 1918. годиште. Нажалост, осим неких основних података, та два картона нису најдетаљније попуњена, што је уобичајено за већину других које сам имао прилике видети.

   Бранко

 2. Hristina

  Poštovani, već dugo pokušavam da nadjem informacije o Davidovićima iz sela Carina u Azbukovici, ne mogu uopšte da nadjem podatke ni o samom selu, spomenuto je samo da se Gornja Ljubovidja nalazi južno od Carine, a o Carini nema informacija. Hvala u napred, ako imate neke informacije na primer gde da nadjem podatke ili slično bila bih veoma zahvalna na pomoći. U svakom slučaju hvala. S’ poštovanjem Hristina.