Порекло презимена Дамњановић

7. март 2012.

коментара: 30

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ДАМЊАНОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Дамњановић

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280

Порекло: Змињак, Шабац, Србија

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:

Коментари (30)

Одговорите

30 коментара

  1. Sladjana Damnjanovic

    Koliko ja znam moj otac je poreklom usija, kusice i rodjen je u velikom gradistu, moj deda je bio kozuar u smederevu gde smo svi rodjeni (osim MOG oca) slavimo Svetog Damnjana iKuzmana, ako neko zna nesto vise o tom poreklu neka se javi, hvala

  2. Zoran Damnjanović

    Moja familija ima razvojni put od Bugojna preko Srebrenice(Obadi)pa doBajine Bašte(Crvica na Drini.)Slavimo slavu Kirjaka Otšelnika(Miholjdan).

    • Saša Damnjanović

      Zorane rođače,
      moji preci takođe imaju istu put, samo su završili 1840 godine u selu Jabučje kod Lajkovca. Postoji i pisani trag o tome…
      Takođe slavimo Sv.Kirjaka.. Živim u Beogradu.
      Šaljem ti mail ako želiš kontaktiraj me.
      Bratski pozdrav
      damjanac69@,gmail.com

  3. Александар

    Дамњановићи са Бањевца, код Крупња. Крсна слава Аранђеловдан. Преслава тројице.

    По причи прадеде доселили се из Црне Горе са Чева.
    По свим осталим документима на Чевама су били ДамЈановићи, сад да ли је до административне грешке или лоше информације нисам сигуран.

  4. Andjela Markovic

    Dobro vece. Zanima me familija Damnjanovic iz Kovacevca kod luga. Oni su mi rodjeni sa majcine strane. Znam ujake Nebojsu I Nikolu Damnjanovic, takodje dedu Dragan Damnjanovic, poznavala sam I pray dedu Tomislav Damnjanovic. Ja sam ovde zbog cukun dede , mene zanima ko je bio on. Ako imate neke informacije , mnogo bi mi znacilo da mi kazete. Pozdrav.❤️🥰

    • Boža Damnjanović

      Draga rođako,

      Tvoji muški preci po majci idu ovim redom:

      – Marko (doselio se u Kovačevac sa braćom negde polovinom 18. veka iz Sjenice, a može biti i iz Dubnice na Pešteru)
      – Damnjan Marković (Markov sin po kome čitava grana porodice kasnije uzima porodično prezime Damnjanović)
      – Đorđe Damnjanović (svi Đorđevi potomci nose prezime Damnjanović negde od polovine 19. veka)
      – Sima
      – Vule
      – Sima
      – Adam
      – Živorad
      – Tomislav

      … ostale znaš.

      Sve što te zanima možeš pronaći u digitalizovanoj knjizi Bore Stefanovića – “Kovačevac i kovačevačke familije”. Link se nalazi na ovom poratlu na adresi:

      https://www.poreklo.rs/2012/03/28/digitalna-biblioteka-hronike-sela/

      (u svom brauzeru spusti se do dna stranice gde je navedena i hiperlinkovana knjiga).

      Takođe knjigu u pdf formatu možeš čitati i daunlodovati direktno na adresi:

      https://drive.google.com/file/d/0B3ma9plMXxAER0pQdHhSWW5ySnc/view

      Za svu dodatnu pomoć i informacije možeš da mi se javiš na email: [email protected]

      Veliki pozdrav!

      • Gradimir Damnjanović

        Pozdrav prezimenjaci. Želeo bih da znam više o svom poreklu prezimena. Znam samo do pradede Mladena Damnjanovića koji je imao sinove Slavomir, Mitomir i Gradimir i dve ćerke Olgu i Dinku. Slavimo slavu Vasilije Veliki 14. Januar. Koliko znam došli su iz crne gore na Kosovo. Stvarno bih voleo više da znam!

      • Milos Stevanovic

        Pozdrav!
        Ja imam rodjake u Kovačevcu,Damnjanovići.
        Prica se poklapa sa vasom,moji su se doselili iz sjenice u 18.veku,isto tako znam da su bila braca i da su jedni ostali u kovacevcu a da je jedan brat inace moj potomak Stevan Milivojevic otisao u selo Bozurnja u kome ja zivim i da smo od njega Stevanovići.

      • Milos Stevanovic

        Pozdrav!
        Procitao sam sta ste napisali a kasnije iz knjige za koju ste ostavili link i prica se poklapa sa onom koju ja znam.Ja po prici isto znam da su bila braca koja su se doselila iz Sjenice,da su jedni ostali u kovavevcu a da je jedan brat odnosno moj predak Stevan otisao u Bozurnju gde ja i zivim i od njega nosimo prezime Stevanovic.Moja porodica zna da su se ta braca prezivala Milivojević kada su dosla.Da li ste vi od te familije iz Kovacevca,ako jeste voleo bih da nekako kontaktiramo.Pozdrav!

  5. Aleksa Damnjanovic

    Pozdrav dragi prijatelji i Damnjanovici! evo sta ja znam o svom poreklu , Damnjanovici iz okruga Svilajnac slava sveti Nikola

    Damnjan stari , od koga smo svi mi postali kao rod , naselio se u selo Prostinac , u okolini Svilajnca , on je imao sledece sinove:
    -Jovana
    -Pauna
    -Evrema
    -Stojana
    od te dece , kasnije se grana siri i razvija po istoimenom selu , a i okolini.
    Poznato mi je da su sinovi Paun i Jovan , bili u srpsko turskom ratu i po nekom svom istrazivanju trgovci stokom.
    Sin Stojan bio je kmet sela Prostinca (taj izvor nalazi se u pismu resavskog sreza prilikom obracanja knezu) , takodje regrutovan je i ucestvovao u srpskoj revoluciji , gde je i poginuo… Mesto pogibije Banatski Karlovac
    sta je kmet?
    kmetovi su u staro vreme bili , kao danasnji upravnici mesne zajednice ili neke gradske uprave , imali su neke uloge prilikom resavanja sporova u selu , najcesce su se birali , kao jedni od najcenjenijih ljudi.
    Sin Evrem , za njega mi je poznato da se prizetio u Donji Milanovac.

    Nisam bas siguran odakle se Damnjan naselio , posto sam nasao dosta izvora… iz razlicitih kutaka knjiga i prica starijih , ali navescu ih:
    1. da se naselio iz Hercegovine
    2. da se naselio iz Dilibicana Homolje
    3. da se naselio iz Adzibegovca

    Po nekoj prici , saznao sam da je Damnjan imao i sina u Adzibegovcu , koji se zvao Jovan , po nekom licnom istrazivanju primetio sam da i porodice iz okruga takodje sa nasim prezimenom , slave sv. Nikolu! (vazno je primetiti slavu kod raznih rodova!)

    (Ove informacije , sam izvukao iz prica , saznjanja , istrazivanja , ne garantujem da su bas tacne!)

    Linija Paunova: Sinovi: Nikola , Jovan , Pavle , ilija
    Linija Stojana: Sinovi: Tasa
    Linija Evrema: (meni jos ne poznata)

    Spisak Boraca 1912-1918:
    -Vuksan Damnjanovic
    -Mihailo Damnjanovic
    -Vasilije Damnjanovic
    -Damnjan Damnjanovic
    -Gruja Damnjanovic
    -Dobrosav Damnjanovic
    -Najdan Damnjanovic
    -Stojan Damnjanovic
    -Ilija Damnjanovic
    -Janko Damnjanovic
    -Lazar Damnjanovic
    -Radisav Damnjanovic

    Nadam se da sam nekome uspeo da barem malo pomognem u istrazivanju porekla sa ovim informacijama! Dugo zdravlja i srece svim korisnicima ovog sajta , pozdrav!

    • Maja Vasic

      Poštovani,
      Odakle vam sve te informacije?
      Moj otac Predrag Damnjanovic, takodje slava Sv. Nikola, iz Svilajnca je, ali ima jako malo informacija o familiji. Naime otac, a moj deda Tomislav Damnjanovic je otišao kad je moj otac gotovo beba bio u inostranstvo. Tako da smo slabi sa informacijama o poreklu. 🙂

      • Aleksa Damnjanovic

        Pozdrav Majo , te informacije sam dobio od mog dede i licnog istrazivanja. Planiram skoro da idem u Svilajnac i proverim celu okolinu i crkve. Moja linija se davno odselila u Banatsko Novo selo. Moj pradeda i njegov otac ziveli su u Prostincu i voleo bih da znam malo vise o nasem poreklu. Moj deda dosta toga mi je pricao o tome imam slike iz perioda 1914 godina. Imam neke izvore iz crkve koje mi je deda davno proucio pa dao u nasledje , medjutim te informacije nisam uporedio ili dalje istrazio da bi utvrdio sigurnu tacnost. Ako zelis mogu da ti kazem sve sto znam o tome i prilozim slike i dokumenta.
        (primedba: kada se moj otac rodio dosle je do greske pa je umesto nj zamenjeno sa j pa ispada Damjanovic)

        Kontakt:
        Mail: [email protected]
        instagram: @_aleksa.damjanovic

    • Marina Damnjanović

      Pozdrav Aleksa, ja sam iz Proštinca potičem od potomstva Paunova čukum deda Vasilije je bio sin Jovana, koga je usvojiio rođeni stric Ilija. Bio je u Solunskom ratu imao je 5 deteta dva sina(Petar i Danilo- je poginuo u drugom svetskom ratu) i tri ćerke(Mila, Leposava i Anka) . . Pradeda mi se zvao Petar i imao tri sina Midrag, Dragiša(moj deda) i Dušan. Krsna slava svih Damnjanovića u selu je Sv Nilola.

      • Aleksa Damnjanovic

        Pozdrav draga Marina! Ja poticem takodje od Paunove linije ! Moj navramdeda je Nikola Damnjanovic sin Pauna Damnjanovica koliko mi je poznato i kao (Paunjika lu Damnjan) , takodje slavimo sv.Nikolu moj cukundeda je Vuksan sin Nikole , bio je u balkanskim ratovima i prvom svetskom ratu! Njegov sin je Milutin , on se preselio kasnije u Suboticu kraj svilajnca njegova zena je Marija Tomic imala je oca Mitu ja mislim da su i oni iz prostinca. imam jednu molbu!

        Da li ikako mozes da mi objasnis nesto malo vise o familiji i nekim stvarima iz proslosti koje se dogodilu u prostincu!
        veoma me buni stavka , ne mogu da dodjem do informacije odakle su nasi potekli u to selo ? i ako mozes da mi malo ispricas o etnickom stanju Prostinca ? ono je po prirodi vlasko? da li je i nas rod Vlaskog porekla ? i da li mozes da mi objasnis kako smo mi rodbinski povezani sa porodicom Garasevic ?

        Imam izrazenu zelju da stupim u kontakt sa bilo kime iz roda nasih Damnjanovica! Ako vam nije tesko sta god znate o nasoj porodici i rodu zamolio bih vas da informaciju ostavite ovde ili da se obratite meni preko sledecih opcija … ja se inace istrazivanjem o svojoj porodici odnosno nasem rodu bavim od 2019 godine sakupio sam dosta informacija i planiram da posetim prostinca u skorije vreme , pisem privatnu knjigu!

        Kontakt:
        Mail: [email protected]

      • Aleksa Damnjanovic

        i ja takodje poticem od Paunove linije , moj navramdeda je Nikola sin on Pauna Damnjanovica meni takodje poznat i kao Paunjika lu Damjan. Nasa krsna slava je sveti Nikola. Nikola Paunov sin je imao sina Vuksana , njegova majka je iz Bobova zvala se Jelena Jon , cerka Stepana Jona! Vuksan je imao zenu koja se zvala Katarina nije mi poznato njeno prezime ona je iz Prostinca. Vuksan je imao rodjenog brata Mihajla koji je umro mlad Mihajlo je imao zenu iz bobva. Njegova majka je umrla ? Nisam siguran pa je Nikola ozenio drugu zenu Paunu Nikolic iz Prostinca i dobio 2 cerke kadivku i kristinu. Cini mi se da je imao i cerku leposavu dovedenu iz Porodina ? Ziveli smo u Kolibama “kod orasa” Ne znam kako se zvala Paunova zena ? niti odakle je nazalost ako ti mozda znas zamolio bih te da mi to napises. buni me jos par stvari oko kojih ne mogu da dodjem do tih informacija:
        Sta je to Damnjanovicka mala?
        Da li su Damnjanovici vlaskog porekla ?
        Odakle su dosli u Prostinac ?
        Da li su Garasevic rodjaci sa Damnjanovicima?

        Zamolio bih te da mi odgovoris na ova pitanja ukoliko znas odgovor , posto su mi to pitanja od vaznog znacaja u daljnjem istrazivanju. moj kontakt
        Mail: [email protected]

      • Aleksa Damnjanovic

        Pozdrav moja porodica takodje vodi poreklo od Paunove Linije moj direktan predak je Nikola Damnjanovic sin Pauna Damnjanovica meni poznatog i kao Paunjika lu Damjan. Nasa krsna slava je sveti nikola. Moj predak Nikola imao je sina Vuksana od koga ja poticem i Mihajla , njihova majka zvala se Jelena Jon cerka stepana jona ona je iz bobova. Imao je cerke sa Paunom Nikolic iz prostinca kristinu i kadivku. I leposavu dovedenu iz porodina? Vuksan je imao sina Milutina i cerku Andjeliju njegova zena bila je Katarina , ona je iz prostinca. Milutin se preselio u suboticu kraj prostinca pa posle u Banatako Novo selo.

        Zamolio bih te da mi objasnis nesto o ovim pojmovima posto su mi ona dosta vazni u istrazivanju
        Da li su Damnjanovici vlaskog porekla?
        Odakle su dosli u Prostinac?
        Sta je Damnjanovicka mala?
        Da li smo u rodu sa garasevicima?
        Ako znas odgovor molimte napisi mi! Zamolio bih te da mi ispricas nesto o prostincu ili nasem rodu! Veliki pozdrav Draga Marina -Aleksa

      • Aleksa Damnjanovic

        Zdravo Marina ja takodje poticem od Paunove linije moj predak je Nikola Damnjanovic sin Pauna! Nasa slava je sveti nikola
        da li mozes molimte da mi ispricas nesto o nasem rodu ili bar da mi odgovoris na ova pitanja posto su mi ona od velikog znacaja zbog mog istrazivanja
        1. Da li su Damnjanovici vlaskog porekla ?
        2. Sta je to Damnjanovicka mala?
        3. odakle su Damnjanovici dosli u Prostinac?
        4. Da li smo u rodu sa Garasevicima?
        Pozdrav!

      • Aleksa Damnjanovic

        Zdravo Marina ja sam takodje poreklom od Paunove linije (Paunjika lu Damjan) poticem od Nikole Damnjanovica! Nasa slava je sveti nikola
        Mozes li mi molimte odgovoriti na ova pitanja posto su mi od velikog znacaja u mom istrazivanju a ne mogu sam da dodjem do odgovora

        Da li su Damnjanovici vlaskog porekla?
        Sta je Damnjanovicka mala i gde se nalazi?
        Odakle su Damnjanovici dosli u prostinac?

        Ako znas nesto o ovome molimte odgovori mi jako ce mi pomoci pozdrav!

      • Aleksa Damnjanovic

        i ja takodje poticem od Paunove linije , moj navramdeda je Nikola sin on Pauna Damnjanovica meni takodje poznat i kao Paunjika lu Damjan. Nasa krsna slava je sveti Nikola. Nikola Paunov sin je imao sina Vuksana , njegova majka je iz Bobova zvala se Jelena Jon , cerka Stepana Jona! Vuksan je imao zenu koja se zvala Katarina nije mi poznato njeno prezime ona je iz Prostinca. Vuksan je imao rodjenog brata Mihajla koji je umro mlad Mihajlo je imao zenu iz bobva. Njegova majka je umrla ? Nisam siguran pa je Nikola ozenio drugu zenu Paunu Nikolic iz Prostinca i dobio 2 cerke kadivku i kristinu. Cini mi se da je imao i cerku leposavu dovedenu iz Porodina ? Ziveli smo u Kolibama “kod orasa” Ne znam kako se zvala Paunova zena ? niti odakle je nazalost ako ti mozda znas zamolio bih te da mi to napises. buni me jos par stvari oko kojih ne mogu da dodjem do tih informacija:
        Sta je to Damnjanovicka mala?
        Da li su Damnjanovici vlaskog porekla ?
        Odakle su dosli u Prostinac ?
        Da li su Garasevic rodjaci sa Damnjanovicima?

        Zamolio bih te da mi odgovoris na ova pitanja ukoliko znas odgovor , posto su mi to pitanja od vaznog znacaja u daljnjem istrazivanju.
        Mail: [email protected]

  6. Milos Stevanovic

    Pozdrav!
    Jedan od brace je otisao u selo Bozurnja kod Topole on se zvao Stevan i lnace moj predak od koga smo Stevanovici.Moja porodica zna isto za pricu da su se doselili iz Sjenice i za bracu u Kovacevcu.