Порекло презимена Косовић

7. марта 2012.

коментара: 6

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

 1. Бранко Тодоровић

  Срђан Рудић у свом делу Властела Илирског грбовника за Косовиће каже „да су породица која је вероватно у Грбовник доспела преко народне традиције. Можда се ради о дробњачком братству Косовчићи код којег је сачувано сећање на Орлибана Косовчића који је средином XIII века био старешина Дробњака. Управо из Дробњака су се у првој половини XVI века доселили преци становника села Самобор у Херцеговини. Сачувана је и успомена на војводе Ђурјана и Живана Косовчића (Косиевчића) који су према предању учествовали у Косовском боју. Име Ђурјана (Ђурице) помиње се и у народној песми у којој кнез Лазар позива великаше у бој на Косово. Легенда каже да се вратио из битке са седам рана. У Сјеници је испросио Грлицу, удовицу Стефана Мусића који је погинуо на Косову, за брата Јока. Грлица је према предању била у родбинским везама са Немањићима. У традицији везаној за Косовски бој помињу се и Иван, Милан и Никола Косовчић.

  Фра Мартин Косовић из Заострога налазио се на месту провинцијала Босне Сребрне у периоду од 1569. до 1572. године. Умро је 1584. године. Могуће је и да су Косовићи управо због њега доспели у Грбовник.

  У италијанском историјском тексту који се налази у Вукославићевом грбовнику пише да су Косовићи примили ислам.

  Косовићи се помињу у списковима средњовековне властеле где пише да су са територије Цетине”.

  Извор: Срђан Рудић, Властела Илирског грбовника, Београд, 2006, стр. 167-168

  Презиме Косовић спомиње се и у Попису војника Бихаћке тврђаве 1540. године када се помиње име Вукосава Косовића (ориг. Wukossav Kossouitsch).

  Извор: Radoslav Lopašić, Spomenici Hrvatske krajine, Knjiga III, Zagreb, 1889, str. 397

 2. AG

  Poreklo Kosovića iz sela Mioče,Bijelo Polje,Crna Gora,slava Nikoljdan ?

 3. Војислав Ананић

  КОСОВИЋ (п,м). Косовићи (п) су у Драчеву и Седларима (Попово). У Драчево су дошли из Пожарног (Бобани) око 1840. године “на читлук», а у Седларе је Косововић дошао “на мираз”, такође из Пожарног. Славе Ђурђевдан (59:272; 84:142,173). Косовићи (м) су живјели у Бијењој (Невесиње), Стоцу и околини (97:101,149). Има их настањених у Мостару.

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

 4. Zeljka

  Poreklo mog supruga je iz Crne Gore,selo Grahovo,Cuce..slava Sv Jovan Krstitelj

 5. Zoran Kosovic

  Ja samo znam da je moj otac Mladen Kosovic rodjen u Dracevo, Popovo Polje, Hercegovina. Ja sam naucio da mi poticemo negde iz Crne Gore a da si negde u srednjem veku doselili u Hercegovinu.

 6. Zoran Kosovic

  Takodje Kosovic familia slavi svako godine: Slava Djurdjevdan
  Hvala unapred za vas e-mail.
  Zoran Kosovic