Порекло презимена Косовић

7. марта 2012.

коментара: 8

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (8)

Одговорите

8 коментара

 1. Бранко Тодоровић

  Срђан Рудић у свом делу Властела Илирског грбовника за Косовиће каже „да су породица која је вероватно у Грбовник доспела преко народне традиције. Можда се ради о дробњачком братству Косовчићи код којег је сачувано сећање на Орлибана Косовчића који је средином XIII века био старешина Дробњака. Управо из Дробњака су се у првој половини XVI века доселили преци становника села Самобор у Херцеговини. Сачувана је и успомена на војводе Ђурјана и Живана Косовчића (Косиевчића) који су према предању учествовали у Косовском боју. Име Ђурјана (Ђурице) помиње се и у народној песми у којој кнез Лазар позива великаше у бој на Косово. Легенда каже да се вратио из битке са седам рана. У Сјеници је испросио Грлицу, удовицу Стефана Мусића који је погинуо на Косову, за брата Јока. Грлица је према предању била у родбинским везама са Немањићима. У традицији везаној за Косовски бој помињу се и Иван, Милан и Никола Косовчић.

  Фра Мартин Косовић из Заострога налазио се на месту провинцијала Босне Сребрне у периоду од 1569. до 1572. године. Умро је 1584. године. Могуће је и да су Косовићи управо због њега доспели у Грбовник.

  У италијанском историјском тексту који се налази у Вукославићевом грбовнику пише да су Косовићи примили ислам.

  Косовићи се помињу у списковима средњовековне властеле где пише да су са територије Цетине”.

  Извор: Срђан Рудић, Властела Илирског грбовника, Београд, 2006, стр. 167-168

  Презиме Косовић спомиње се и у Попису војника Бихаћке тврђаве 1540. године када се помиње име Вукосава Косовића (ориг. Wukossav Kossouitsch).

  Извор: Radoslav Lopašić, Spomenici Hrvatske krajine, Knjiga III, Zagreb, 1889, str. 397

 2. AG

  Poreklo Kosovića iz sela Mioče,Bijelo Polje,Crna Gora,slava Nikoljdan ?

 3. Војислав Ананић

  КОСОВИЋ (п,м). Косовићи (п) су у Драчеву и Седларима (Попово). У Драчево су дошли из Пожарног (Бобани) око 1840. године “на читлук», а у Седларе је Косововић дошао “на мираз”, такође из Пожарног. Славе Ђурђевдан (59:272; 84:142,173). Косовићи (м) су живјели у Бијењој (Невесиње), Стоцу и околини (97:101,149). Има их настањених у Мостару.

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

 4. Zeljka

  Poreklo mog supruga je iz Crne Gore,selo Grahovo,Cuce..slava Sv Jovan Krstitelj

 5. Zoran Kosovic

  Ja samo znam da je moj otac Mladen Kosovic rodjen u Dracevo, Popovo Polje, Hercegovina. Ja sam naucio da mi poticemo negde iz Crne Gore a da si negde u srednjem veku doselili u Hercegovinu.

 6. Zoran Kosovic

  Takodje Kosovic familia slavi svako godine: Slava Djurdjevdan
  Hvala unapred za vas e-mail.
  Zoran Kosovic

 7. Milenko Kosovic

  Postovanje!!
  Zivim u selu Miholjace kod Gacka,i slavim Djurdjev dan!
  Sto se tice porijekla porodice Kosovic,a po prici moga djeda mogu da kazem sljedece.
  Krajem 15 vijeka(po prici 1560-1580),pod Turskom najezdom,povlacili smo se sa podrucja Kosova gdje smo bili bogata Plemicka porodica koja je ima i svoj grb.Povlacenje je bilo preko Crne Gore,sve do Trebinja,podrucje Popovog Polja(odnosno do danasnje granice sa Hrvatkom,tadasnje granice sa Mletackom Republikom).
  Neprestane borbe sa Turcima nanijele su velike gubitke porodici Kosovic do njihovog dolaska u Trebinje,a veliki broj porodice je ostajao i nastanio se da zivi na tom putu.
  Jedan dio porodice ostaje da zivi na podrucju Popovog Polja(i danas zive,slave Svetog Nikolu),drugi dio odlazi u Metacku Republiku(danasnju Hrvatsku)Mijesto Zaostrog,a treci odlazi na planinu Zelengoru gdje je zivio par godina.
  Surove zime i duge zime ih pocetkom 1575 nagone da napuste Zelengoru,i jedan dio porodice odlaze i nastanjuju se oko Olova,Kladnja,Semizovca,Zvornika,gdje jedan dio porodice prelazi na Islam,a jedan dio(podrucje Zvornika ostaju Pravoslavci,i danas zivi njih 7-8 porodica,i slave Svetoga Djordjija).Drugi dio porodice dolazi na selo Miholjace(od kojih i potice moja porodica)kod Gacka,i tu opstaju i egsistiraju i dan danas.
  Smatra se da smo na Miholjacama starosjedioci(uz porodice Kosutici,Solaje i Kasavice),i danas na Miholjacama i u Gacku zivi 8 porodica koji slave Svetoga Djordjija.
  Po djedovoj prici,postoji zapis o porijeklu porodice Kosovic,o kom ja sada pisem,kod Profesora na Zagrebackom Sveucilistu iz kraja 70-tih godina,proslog vijeka,koji je porijeklom iz Zaostroga od Kosovica koji su naselili Mletacku republiku.
  Gradjanski rat 90-tih godina je prekino sve kontakte nase dvije porodice(Kosovica iz Gacka i Kosovica iz Zaostroga),pa molim ako ko procita od Porodice Kosovic da mi se javi,volio bih da imam tu knjigu i porijeklo porodice zbog sljedecih pokoljena.

  • Miodrag Kosovic

   Ja poticem od Kosovica iz Donjeg Zemunika kod Zadra, slavimo Martindan (mratinja, sv. Stefana Decanskog). Iz nase kuce je i moj rodjak danasnji vladika (episkop Dalmatinske eparhije Srpske pravoslavne crkve) Nikodim Kosović (rodjeno ime Pavle, sa svojih 36 godina postao najmlađi episkop).