Порекло презимена Коматовић

7. март 2012.

коментара: 73

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (73)

Одговорите

73 коментара

  1. Dobar dan,
    Mene intresuje da li neko zna gde mogu da nadjem mletački popis stanovništa, imam podatke da su moji Dobrići bili u Dobropoljcima još 1867 godine, jer su se tada venčali moji navrdeda i navrbaba. Da li Predraze imas informacije odakle su ti Dobrići iz Doborpoljaca ustvari došli i da li su u srodstvu sa Komatovićima, da li pripadaju 7 Srpskim plemena iz Crne Gore,ili ?
    Hvala unapred.

  2. Nikola

    Za Komatoviće znam za dve verzije (svakako kraću od svega što sam čuo ovde, na čemu vam zahvaljujem):
    Prva je porodična legenda, koja kruži gledićkim krajem (konkretno, u selu Godačica, gde ih još dosta živi), a prema kojoj su do 16. veka živeli u Ibarskom Kolašinu. Nekom prilikom je jedan od trojice braće točio vodu na izvoru i naišao je neki bahati aga, koji je “hteo da otera kaurina”. Ovaj se okrenuo i razbio mu glavu sudom – pritom je i sud pukao “u komate”.
    Naravno, sva tri brata su morala da beže na sever.
    Drugi brat je, tokom incidenta, “virio” iz žbunja, pa se njegovi potomci prezivaju Virijevići. Za trećeg ne znam kako mu se prezivaju potomci.
    Prema toj istoj legendi, tokom iseljenja su se potomci ovog brata što je ubio Turke podelili na Komatoviće i Komatine.

    Druga varijanta govori da su zaista iz crnogorskog Kolašina i da su i Komatovići i Komatine poneli naziv po planini Komovi.

    • Predrag Dobric

      Pozdrav Nikola,

      u . 16. Veku nije bilo Komatovica u Brnjaku, pouzdani podatci vele da su se doselili krajem 17. veka. tako da je prica malo verovatna ! Kao i srodnost sa Komatinama sa kojima mislim da nemamo nikakvih poklapanja sem slicnosti prezimena !

  3. Nikola

    Inače, ako treba da se uradi DNK test, stavljam se na raspolaganje. Možda će to razrešiti brojne nedoumice i barem 3-4 teorije ovde. 🙂
    Predlažem da se i neki Komatina testira, pošto vidim da su Virijevići već odradili svoje.

    • Predrag Dobric

      Virijevici su ako se ne varam iz Gornjrg Kolasina procitao sam mislim negde !

      • marvin

        Zdravo. Samo da odgovorim vezano za Igrutinovice iz sela Visoka. Igrutin nije dosao u selo Visoka. Njegov grob je na Goliji. U selo Visoka dosli su Aleksandar i njegovi stricevi- Aksentije i Rade. Tri brata koje pominjes su: Stojko, Igrutin, Rade. Stojko se vratio i ima svoje potomke- Komatine i dan danas. Pretpostavljam da Su od Radeta gornji Igrutinovici. Moja majka vodi poreklo od Aleksandra 🙂 Ono sto je enigma je ko je Aleksandrov otac. Igrutin nije dosao u Visoku, njegov grob je na Goliji, selo Radaljica. Aleksandar je dosao sam, bez oca, majka mu se preudala u selo Konarevo kod Kraljeva- Milovanovici. Pozdrav

  4. Junačkoporeklo

    Zdravo, sasvim slučajno naleteh na ovo. Ovako Komatine i Komatovići (Komatinovići) nisu isto… Ali i jedni i drugi potiču od plemena Kuči. Samo Komatovići od Drakulića, a Komatine od Mrnjavčevića. Komatine potomci Mrnjavčevića slave Svetog Dimitrija i dan danas, dok Drakulići i njihovi potomci su kroz istoriju menjali svoje krsne slave.
    Komatine pripadaju bratstvu Kuča Mrnjavčevića i direktni su potomci Vukašina Mrnjavčevića (oca Marka Kraljevića) i to po njegovom unuku Lešu Mrnjavčeviću, dok Komatinovići pripadaju bratstvu Kuča Drakulića.
    Šta je bilo sa Komatinovićima nakon seobe iz Kučkog područja ne bih znala dok ne pogledam iznova ceo rodoslov, a Komatine su došle na Kosovo u okolinu Novog Pazara sve dok nisu ubili osam Turaka i prešli u Kuršumliju. Jedan od tri brata se vratio u okolinu Novog Pazara i zadržao prezime Komatine, drugi je otišao u Dankoviće i uzeo prezime Nešić, treći inače moj čukunčukun deda Igrutin je došao u Visoku i uzeo prezime Igrutinović, ali i dan danas nas zovu Komatine. Potražicu o vašim Komatinovićima više i postaviću ovde sutra ili večeras. Ipak smo iz istog plemena moramo se pomagati u istraživanju plemena Kuči. Ali eto Komatinovići i Komatine nisu isto i nemaju zajedničkih tačaka osim što su iz istog plemena, ali ne i istog porekla i bratstva.

    • Вељко Михајловић

      Поздрав,

      Свим потомцима кучког братства Коматине, које је у 18. века емигрирало у село Башчу код Рожаја из Медуна код Подгорице (одакле према нашем антрпогеографу Петру Ж. Петровићу воде порекло). Наиме, из села Башче су се даље одвојиле две струје миграције: прва, ка Ибарском Колашину, и селу Брњак, а друга ка околини Новог Пазара, тачније у село Дежева, одакле потичу моји преци који су своје порекло и свест о томе одакле су дошли, чували дуго и преносили својим потомцима, с колена на колена. Дежевска струја и дан-данас броји неколико породица Коматина (Комадина) који сви славе Св. Николу. Наиме, у првој половини 19. века дошло је, због мени непознатог разлога до миграције неколико породица у Супњанско поље код тадашње варошице Рашке која је основана тек 1845. Тамо су променили презиме, и уместо Коматина усвајали патронимна презимена: Ђуровићи, Вељовићи, Томовићи, Шећковићи, Глишовићи и најзад Михајловићи (моји преци, с тим што се један деда-стриц мог деде презивао Арсенијевић, из њему само познатог разлога). Родоначелник породице Михајловић је Мијаило, рођен 1819., највероватније у Дежеви, чији гроб и данас постоји у Супњу, насељу код Рашке. Он је имао три сина: Милисава, Марјана и Милију (рођен 1855., а умро 1945., без деце). Милисав је имао сина Сретена (рођен 1887., умро после задобијених повреда услед пада са дрвета 1937., после смрти свог оца усвојио га је стриц Милија који га је довео у своју кућу на једном брежуљку изнад Супњанског поља), Сретен је имао сина Десимира (мог деду, преминуо 2003.) и три ћерке. До 1912. моји преци су били читлук-сахибије на имању новопазарског аге, чијег презимена не могу да се сетим, а чије ћерка и жена су предале тапију на имање мом прадеди одлуком Аграрног суда у Новом Пазару из 1935. (документ који и до данас чувам), што је била формалност, јер је већ по Закону о аграрним односима Краљевине СХС из 1919. сва земља припала онима који су је обрађивали.

    • marvin

      Zdravo. Samo da odgovorim vezano za Igrutinovice iz sela Visoka. Igrutin nije dosao u selo Visoka. Njegov grob je na Goliji. U selo Visoka dosli su Aleksandar i njegovi stricevi- Aksentije i Rade. Tri brata koje pominjes su: Stojko, Igrutin, Rade. Stojko se vratio i ima svoje potomke- Komatine i dan danas. Pretpostavljam da Su od Radeta gornji Igrutinovici. Moja majka vodi poreklo od Aleksandra 🙂 Ono sto je enigma je ko je Aleksandrov otac. Igrutin nije dosao u Visoku, njegov grob je na Goliji, selo Radaljica. Aleksandar je dosao sam, bez oca, majka mu se preudala u selo Konarevo kod Kraljeva- Milovanovici. Pozdrav

    • Filipović (Komatović)

      Radisav, Radule, Milisav. Tri brata koja su došla u Kuršumliju. Navodno je Milisav ubio turčina… Posle toga, naselili su se u selo Vrelo iznad Kuršumliske Banje. Prezivali su se Komatović, a zatim preuzeli Filipović po ocu Filipu. Slavimo slavu Djurdjic 16.11 i Svetog Pantelija 09.08. Od njih je nastala velika porodica.. Jedan od poznatijih je najbolje vaterpolista sveta Filip Filipović.
      Inače Milisav je bio lak na orozu, i mnogi su prošli kao taj turčin iz Ibarskog Kolašina,
      bio je u Gvozdenom puku Narednik, a sva trojica du bili u Vojsci ili Žandari. Snažni i visoki 205 cm..

      • Komatovic

        Pozz rodjace!
        Naime sam i ja slusao price od starijih koji su pricali o poreklu moje porodice ali niko ne zna kompletnu verziju svih zbivanja pa sam dosao ovde da trazim odgovor. Citavsi ove komentare primetio sam da se prica uglavnom svodi na isto.Postojala su tri brata koji su ubili Turke u Ibarskom Kolasinu i migrirali.E sad mesto migracije je uglavnom drugacije kao i imena brace dok su nam svima iste slave.Zanimljivo je to da su i moji (tj nasi 🙂 ) migrirali u okolinu Kursumlije.U sustini tvoja prica se poklapa sa pricama od starijih ljudi iz sela samo su imena brace razlicita.

  5. Danijela

    Pošto vidim da znate dosta o poreklu Komatovića zamolila bih vas da mi ako neko zna posalje nesto o poreklu Komatovića iz Ravanice kod Kraljeva na mail.

  6. Nenad

    Dragi rodjaci
    Slucajno naleteh na vase komentare.
    Prezivam se Jakovljevic i rodom sam iz Ravnog Sorta kod Kursumlijske Race,
    Poreklo nam je iz prica starijih iz Ibarskog Kolasina i ima veze sa Komatovicima.
    Slavimo Panteliju 9 Avgusta i Djurdjice 16 Novembra
    Sve ukazuje na isto poreklo
    I opet prica o 3 Brata koja su se raselila posle komadanja sa Turcima….
    Samo su u Ravni Sort dosla 3 brata Jakov, Vuk i Janicije.

    • dragan petrović

      Komatovići ne potiču iz plemena Kuča jer nemaju njihovu halpo grupu .Lokus Komatovića je I2ph908

      • Коматовићи Жупа

        Поштовање, ја припадам овом роду, деда ми је из села Пањевац (Жупа), како располажете информацијом да Коматовићи припадају И2 групи која је карактеристична за Херцеговце а не за Куче? Где могу ја доћи до тих чињеница и где могу да се тестирам? Можда припадају Кучима због старијег претка родом из Мрњавчевића који су такође са простора Херцеговине…

    • Радован Јанићијевић

      Од којих си ти Јаковљевићу? Рођаци смо па те зато питам. Ја сам унук Косте Јанићијевића и син Љубинка Јанићијевића. Истражујем наше порекло па би могли да укрстимо знања, доста знам о мојим Јанићијевићима, а о Јаковљевићима сам слушао од покојног Миљојка и могу ти рећи да сам од њега много и сазнао…
      Иначе било је петорице браће Вук, Јаков, Јанићије, Тодор (породица из Кртока) и том петом не знам име јер је имао ћерке и презиме му се није задржало. Јаковљевићи су дошли у Равни Шорт, а Јанићијевићи и Вуковићи су били прво у Кртоку па су касније дошли у Равни Шорт.

  7. dragan petrović

    Zanima me da li Tijanići ,Boškovići,Danilovići iz Leposavića i Ibarskog Postenja pripadaju Komatovićima ?

  8. dragan petrović

    Коматовић, Ђурђиц, Казановиће, Рашка

    Припада хаплогрупи I2-PH908. Углавном хаплотип јако близак модалу, на пројекту су му најближи Радовић из Крајчиновића код Прибоја и Лукић из Трибња у Далмацији, мада је географска разлика са Лукићем велика, а са Радовићем иако се и слава донекле поклапа (Радовић слави Ђурђевдан), као да се миграционе струје не поклапају, наиме Радовићи би требали да су старином из Херцеговине (Дробњак), а Коматовићи из црногорских брда, тачније из Куча. Коматовићу не стоји далеко ни Шљивић из Ботуње код Бруса који такође слави Ђурђиц, један маркер разлике на 17 упоредивих. Чини ми се да Коматовићу претерано далеко нису ни остали родови на пројекту који славе Ђурђиц.

  9. dragan petrović

    Da li Boškovići iz Beluća i Ibarskog Postenja pripadaju Komatovićima?

  10. Nikola

    Ja sam Nikola Veselinović od oca Ratomira iz Brnjaka. Iz Brnjaka smo prešli u selo Vitkoviće, koje se nalazi preko puta Brnjaka. Deli nas samo jezero… Doselili smo se iz Rožaja, selo Bašče. Slavimo Pantelejmona i Đurđica… Moj predak je Veselin Komatović iz plemena Kuča i od nnega smo postali Veselinovići…

    • Aleksandar Milenkovic

      Dobro veće Nikola,
      Čitam ovo što pišeš i sklapa se 100% sa mojom pričom o precima. Samo što smo mi Milenkovići od komatovića. Isto se odselili iz bašće za brnjak pa iz brnjaka za ibarski kolašin u selo gornji strmac(perkovac) Pa odatle su izbegli za vucu dobri do kod kuršumlije itd.
      Ako imas viber ili whatsapp pa da ti pošaljem drvo porekla što je crtao mog dede rodjak.

      Srdačan Pozdrav