Poreklo prezimena Komatović

7. mart 2012.

komentara: 73

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Prethodni članak:

Komentari (73)

Odgovorite

73 komentara

  1. nikola

    Familija Komatović u selu Odžaci (Trstenik). Slava sv.Pantelej i sv.Đorđe-Đurđic.
    Takođe Komatovići postoje u sledećim selima: Panjevac (Župa aleksandrovačka), Ravanica (opš.Kraljevo), Beluće (opš Raška), Brnjak (Zubin Potok), okolina Istoka u Metohiji.
    To su sva mesta u kojima su se Komatovići naseljavali tokom metanastazičkih kretanja od juga ka severu. Ovo je veoma star rod čije poreklo i starina vodi ka području severne Albanije i plemena Kuča.
    Komatovići iz Odžaka su doseljeni iz Župe aleksandrovačke. Bili su veoma poznata, velika i imućna familija u srezu Trsteničkom tokom celog 19.veka. Veličko Komatović Župljanin je bio knez opštine Odžaci, trgovac svinjama, punomoćnik kneza Miloša pri izgradnji kneževe zadužbine crkve u Ribniku (Trstenik). Sahranjen je u porti ove crkve.
    Aleksa Komatović, Veličkov bratanac je bio takođe knez opštine Odžaci.
    Ovo je jedna od retkih familija koja se doselila sa istim prezimenom koje nije menjano. U Odžacima je jedna grana ovog roda danas poznata kao Kamatović. Odavde su raseljeni u Beograd i Čikago.
    U srodstvu sam sa Komatovićima (prababa iz te kuće),posedujem dosta podataka u vezi ovog roda i njihovu genealogiju.

    • Bojan Milenkovic

      Nikola, ako pod geneaogijom podrazumevate pretke imenom i prezimenom, sa mestima zivljenja i okvirnim vremenskim odrednicama, da li bi ste mi prosledili podatke o precima Komatovice pre 1750. godine tj. iz Basce kod Rozaja i ranije (pre doseljenja u Ibarski Kolasin u Brnjak) na mail [email protected]
      Pozdrav

      • Maja Grujic mama (Komatovic)

        Nikola pozdrav! Istražujem svoje poreklo i volela bih da znam kom plemenu i rodu pripadam.Pradeda i deda su mi iz sela Vitanovac (doselili se ne znam odakle)pradeda se zvao Komatovic Dragic i to je sve sto znam… Molim za pomoc ako si upucen!Hvala

        • Bojan Milenkovic

          Pozdrav Majo,
          Vas pradeda Dragic je rodjen 1895. god. U porodici je bilo 8 dece. Dragicevi roditelji su bili Matija rodj. 1861. god. i Jelena. Dragicev deda, Matijev otac je bio Apostol rodj. 1829. Apostol je imao za zenu Jelicu. Dragicev praded je bio Marko rodj. 1783. god. Markova zena se zvala Milena. Markov otac je bio Nedeljko Komatovic iz Jablanice (sahranjen u Jablanickoj rijeci 1858.god.). Nedeljkov otac je Novak Komatovic rodj. 1730. iz Brnjaka u Ibarskom Kolasinu, Svikovica mahala.
          Pozdrav!

          • Ilija

            Pozdrav Bojane,

            Nedavno sam krenuo da istražujem poreklo svoje porodice i zanima me da li imaš neke podatke o Veselinu Komatoviću. Znam samo da je imao petoricu sinova od kojih se jedan zvao Milovan Veselinović koji je bio čukundeda moga dede. Znam i još da su se naselili u Brnjaku i da su poreklom od plemena Kuča. Krsna Slava – Sv. Pantelej (9. avgust) i Đurđic (16. novembar).

            Unapred hvala

    • Predrag Dobric

      Pozdrav Nikola

      Od kada datiraju ti podatci koje posedujes, zanima me koji je najdalji podatak unazad koji imas !?

    • Nikola Komatovic

      Postovanje Nikola,slucajno sam naisao na ovaj sajt i procitao sta ste napisali. Vidim da je post od prosle godine ali se nadam da cete videti moju poruku. Moj otac vuce poreklo iz Zupe Aleksandrovacke,ali u ranim 60-tim njegov otac se doselio na prostore banata ,odnosno Belu Crkvu . Tu i dan danas zivimo i jedini smo Komatovici u tom predelu koliko ja znam. Dosta sam istrizvao u posledje vreme o svom poreklu,pa vas molim ,i bio bih vam zahvalan da svaki moguci materijal,svu dokumentaciju,sve potrebne informacije sto imate o nasem prezimenu prosledite na moj mail. Srdacan pozdrav.

    • Stefan

      Nikola, moja baba je uvek govorila da poticemo od Komatovica, takodje i dan danas slavimo sv. Panteliju(9.avgust) i glavnu slavu Djurdjic(16. novembar).Moja familija je iz sela Dešiška pored Kuršumlije.Tako pronasao sam da 1878 Kuči bivaju raseljeni po juznoj Srbiji, pretezno iz Nikšića. Prica kaze da su postajala tri brata koja nakon ubistva nekog turcina bivaju primorani na raseljavanje-tj. beg.Moje sadasnje prezime vodi poreklo od jednog od to troje brace koje se zvao Radašin ili Radoš, za imena druge dvojice bih morao da se raspitam, to mogao da uradim za relativno kratko vreme.Posto si rekao da imas puno podataka od tome da li bi mogao da to napises ovde ili direktno na moju mejl adresu : [email protected]

    • Stefan Veselinovic

      Zdravo Nikola
      Ja sam Stefan Veselinovic iz Lukara,Novi Pazar.Velika slava sv.Djurdjic,mala sv.Pantelej.Nasi su u Lukare dosli iz Vitkojevica Ibarski Kolasin,a pre toga iz susednog Brnjaka gde su dosli iz Rožaja.Znamo da smo poreklom Kuči i da nam je predhodno prezime bilo Komatovic.
      Posto ste naveli u objavi da posedujete dosta podataka o ovom rodu molim vas kontaktirajte me na broj 065 629 96 18. Sve najlepse.

  2. Andrija

    Postovani, da li imate podatke o Komatovicima koji su ziveli u Ibarskom Kolasinu, tacnije selu Vrapce ili Jablanica. Ako imate mozete slobodno slati na mail: [email protected]. Unapred zahvalan.

  3. Dragiša Gile Živković

    Komatovići su poreklom Kuči, po svedočenju Brnjačana, prvi su naselili Brnjak. Pre Brnjaka živeli su u Bašči kod Rožaja, gde dolaze u sukob sa ćajom, čovekom koji je uzimao jesenji ušur. Priča se da je dotični ćaja bacio oko na žensko čeljade iz roda Komatovića, te ga ovi ubili. Posle tog ubistva beže u Brnjak, tamo ih prima aga Komatina na svom imanju i, predpostavljam, odatle prezime Komatović. Do dolaska u Brnjak, Komatovići su slavili Sv. Nikolu a od tada Đurđic (16. novembar), dan kada su naselili Brnjak. Sve se to odigralo početkom 18. veka. Prilično su bili velika familija pa su se i raseljavali po Ibarskoj dolini, Toplici, Drenici, Raškoj, Srbiji, Kosovu…nema gde ih nema 🙂

    Zna se da su dvojica Komatovića otišli u Drenicu i primili islam, drugi je, pak, otišao u Tutin gde se oženio “turkinjom” i od njega su Amzagići…

    • Predrag Dobric

      Tako je Zivkovicu 🙂 !

      U Drenicu su otisli Proko i Obren od njih su danas Jasari i Januzi 🙁 !

    • Djordje Mijailovic

      Pre smrti deda mi je pricao o nasem poreklu od Kamatovica iz Ibarskog Kolasina. Tri brata su se zbog ubistva siptara odselila odatle na sever. Dva brata Mijailo (od koga su nastali Mijailovici) i Nikola (od koga vode poreklo Nikolici) nastanilsu se na ograncima rogozne (selo Cokovice, nadomak Novog Pazara). Postojala su jos dva brata, jedan je zbog turskog zuluma morao da primi islam (otuda Hamzagici/Amzagici) i ja poznajem jednogg od njih, predavao mi je u ekonomskoj skoli, i on zna za svoje poreklo ali ga ne prenosi dalje svojima potomcima.. za cetvrtog brata niko od nasih ne zna sta je bilo, smatra se da je on otisao jos severnije ali niko nista ne zna o njemu i njegovoj daljoj porodici…

    • Tanja

      Moja baba je Jeremic iz Brnjaka, pptice od Komatovica plemena Kuc. U Brnjak dolaze cetvorica brace :popLazar, Dobrija, Vukajlo i Ilija. Slave Pantelijevdan i sv. Djordja.

  4. Goran

    Kakav turski aga Komatina.Komatovici poticu od bratstva Komatine koji su od starih Kuca Mrnjavcica Krivodoljani.Kuci Mrnjavcici su slavili Mitrovdan.

    • Bojan Milenkovic

      Gorane, imate li konkretne izvore i neke podatke o rodoslovu bratstva Komatina od kojih su potekli Komatovici u Ibarskom Kolasinu? Molio bih vas za pomoc oko izrade porodicnog stabla sa imenima nasih predaka, okvirnim godinama rodjenja, u periodu blizem i daljem od naseljavanja Brnjaka.

    • Veljko komatovic

      Draga beaćo,čitam razne verzije o Komatovićima,ali ako niste čirali knjigu i ispovest iz turskog popiaa,Komatovići dolaze iz Crnogorskog Kolašina još u tadašnjoj C. Gori bili su Dobričani i u C. Gori posraju Komatocići,pa u 14 veku Komatovići odlaze iz C. Gore,ali i ne svi,mi koji naselismo Metohiku tačnije kpštinu Istok selo Žač,i živelo je do 99 vete skoro 30 kuća Komatovića,naši preci dolaze u metohiju,a neki ostaju oko i u Ibarskom Kolašinu,ali menjaju prezimena,po Dobri Dobrići po Popu Popovići, po Veličku Veličkovići,po Njkoli Nikolići itd.inače Komatovići su slavili S. Arhangela 21 novembar,ali kao Dobričani,medjutim zbog časnog krsta na seoskoj slavi Markov dan na Mokroj naši se iskomadaše sa kolašincima,i od tada Komatovići,i od tada slave S. Pantelejmona,i s.Djordja Djurdjic,onda kasnije mnogo ostala braća menjaju prezimena.ovo je pisano iz turskog popisa,a imate i knjigu koja je štampana 57 godine i sve piše,i naši preci dklaze u Metohiju 1489 godine Kao Komatovići.

      • Tanja

        Imam saznanja da su došli u Brnjak pre 2veka,cetvorica brace, :Pop Lazar, Dobrija, Vukajlo i Ilija(primio islam). Ja poticem od Vukajla odnosno Radonje.I baka mi je Jeremic

    • Tanja

      Moja baba je Jeremic iz Brnjaka, pptice od Komatovica plemena Kuc. U Brnjak dolaze cetvorica brace :popLazar, Dobrija, Vukajlo i Ilija. Slave Pantelijevdan i sv. Djordja. Ne bih se slozila s topom uprkos saznanja koja imam.

  5. Goran

    Dobrici u Dalmaciji u Dobropoljcima poticu od ovih Komatovica kao i Dobrici u Ibarskom Kolasinu.Slava im je Djurdjevdan.

  6. Slavomir Velickovic

    Komatovici zive i Ostracu,opstina Leposavic Mz Lesak na juznim padinama Kopaonika. Posoji zaseok Komatovici. No oni sada nose druga prezimena:Velickovic i Radonjic po mom cukun dedi Velicku i njegovom sinovcu Radonji.

  7. Predrag Dobric

    Pozdrav svima.

    Ako se neko bavi istrazivanjem korena i zeli da razmeni informacije stojim na raspolaganju.

    [email protected]

  8. Goran

    Ako možeš Predraže ti i ovde napiši sve što znaš o Dobrićima i Komatovićima.Mene zanima povezanost i poreklo Dobrićima iz Dalmacije,Dobropoljci,slave Đurđevdan,sa Dobrićima iz Ibarskog Kolašina,koji su od Komatovića.Dali je u pitanju isti rod.Dobrići se u Dalmaciji pominju iz 18veku.

    • Predrag Dobric

      Pozdrav Gorane

      Mislim da Dobrici Dobropoljci i Kolasinci nisu jednog roda.
      Dobropoljci se pominju jos u 16. Veku
      Mi Kolasinci smo dobili prezime po nasem Predku Dobriji mnogo kasnije 1835. God.

  9. Goran

    Komatovići su iz Kuča al oni su tu doselili iz donje Morače.Jedan Obradović iz Njeguša je doselio u Kuče oženio se od bratstva Komatine,promenio prezime slično njihovom.Odatle kasnije njegovi potomci odu u Brnjak,Kosovska Mitrovica.

    • Predrag Dobric

      Ako se po mestu porekla nasih predaka (Medun) tretiramo kao Kuci mislim da pripadamo staro-Kucima i da sa Drekalovicima i Mrnjavcevicima nemamo srodnosti. Bio sam u Kucima gde znaju za nas ali konkretno nema rodoslovne veze za sad iz koje se moze povezati. A i DNA nam je razlicit 🙂
      To Za Obradovice mi do sad nije bilo poznato, ima li sta pisano od toga kome je Plemenu, Bratstvu pripadao taj Obradovic ?

  10. Djordje Komatovic

    Posto vidim da znate dosta o poreklu Komatovica zamolio bih vas da mi ako neko zna posalje nesto o poreklu Komatovica iz Panjevca u Zupi aleksandrovackoj na mail [email protected]