Порекло презимена Јовановић

7. марта 2012.

коментара: 132

ТЕСТИРАНИ ЈОВАНОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ

Јовановић
Хаплогрупа: I2a
Порекло: Мала Моштаница, Србија
Крсна слава: Томиндан
_________________________

Јовановић
Хаплогрупа:  I2a
Порекло: Куново, Владичин Хан, Србија
Крсна слава:
_________________________

Јовановић-Васић (Видови)
Хаплогрупа:  R1a Z280 L1280
Порекло: Роћевић, Зворник, Република Српска / огранак Васића из Јасенице, Зворник, Република Српска
Један род са Гајићима / Видовићима, Лазаревићима (Стевиним), Милошевићима, Ракановићима / Петровићима, Лазаревићима (Илијиним) / Филиповићима
Крсна слава: Aврамијевдан
_________________________

Јовановић
Хаплогрупа:  E1b род Рајовића
Порекло: Мала Трнава, Нови Пазар, Србија / старином из племена Кучи
Крсна слава: Никољдан
_________________________

Јовановић
Хаплогрупа:  I2a
Порекло: Табанци, Зворник, Република Српска
Један род са Лазићима, Симићима
Крсна слава: Игњатијевдан

Презиме Јовановић је најчешће презиме код Срба. Спада у ред такозваних патронимских презимена, која су заснована на личном имену (Јован) претка.

*

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о свом роду на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (132)

Одговорите

132 коментара

 1. Siniša Stojanović

  Dobar dan. Odakle potiču Jovanovići iz Zaječara? Moj deda Petar Jovanović rođen oko 1911. imao je četiri brata koji su se zvali Ratko, Jova, Rade i Vojko. Deda se doselio u Beograd pedesetih godina, dok su braća ostala u Zaječaru. Slavili sv. Nikolu Hvala mnogo!

 2. Olivera

  Poštovani,
  interesuje me poreklo Jovanovića krsan slava Mitrovdan, deda se zvao Janko iz sela Poljanice kod Ljiga. Negde sam čula da vode poreklo iz Polimlja pa ako neko zna da napise. Pozdrav

 3. Dimitrije

  Moja cukunbaka je bila Sofija mislim da se podudaram sa Ljiljanom jer je ta tema zabranjena kod mene, Pradeda Dimitrije Jovanovic okolina Bajine Baste danas zivimo u Vrscu, ako moze nesto detaljnije slavimo Nikoljdan ili Arandjelovdan.

 4. Dusan Jovanovic

  Postovanje znate li odakle poticu Jovanovici sa Sar Planine, mesto Berevce kod mesta Strpce. Tokom istorije raselili smo se po Urosevcu a potom u Pozarevac, Lazarevac itd…slava Djurdjic, preslava Djurdjevdan. Molim pisite mi na mejl ako imate neku informaciju. [email protected]

 5. Јовановић К

  Здраво! Зна ли неко порекло поридице Јованивић из села Рача на Тари, код Бајине Баште.?Славимо Аранђеловдан. У сродству смо са Радовановићима. Знам само да су се у Рачу доселила два брата, Јован и Радован.

 6. JOVICA JOVANOVIC

  Поштовани, неколико година покушавам да пронађем локације где су се моји преци кретали. Током тог периода, успео сам да дођем до доста података, међутим ѕдравствени проблеми су ме омели да наставим трагање. С`тога Вас молим, да ми изађете у сусрет и евентуално проследите коју информацију у вези са Јовановићима из Кременате код Новог Брда, крсна слава СВ. ЈОВАН. По податцима до којих сам дошао, Јовановићи су на просторе Новог Брда доселили почетком 20. века. Крштенице мојих стричева, мог оца, као и венчани лист мог деде су везани за Ваганешку цркву, која је, на жалост спаљена од стране шиптарских екстремиста. У том смислу, моје прво питање је, да ли знате где је пренешена документација из поменуте цркве. Такође, податак, који сам давно добио од мог оца, а који ме веома збуњује је тај, да су мој деда и његово троје браће, доселили на просторе Новог Брда из села Кукавица, испод истоимене планине. Ако ми здравствено стање дозволи, ја ћу обићи надлежне црквене парохије и пробати да остварим увид у архиве. Исто тако, мој син ће ускоро урадити ДНК тестирање. Моје друго питање је, да ли ја уопште могу да добијем било какву информацију из подручја села Кукавица, обзиром на то, да су на тим просторима до берлинског конгреса тј. 1878. године, матичну службу вршили турци. Мени би значило да ме упутите на праву адресу. Иначе, мој деда Илија Јовановић се после окупације, након што је дошао из заробљеништва, доселио у село Медевце код Медвеђе. Негде у исто време, његов рођени брат Борислав , а највероватније и остало двоје браће, су се настанили у село Горња Лапаштица, такође у близини Медвеђе. Непроверено је, да су,мој деда Илија и његов рођени брат Борислав, имали браћу Стевана и Косту. Осим тога, добио сам непроверене информације, да нека обавештења могу добити у цркви Светог Великомученика Ђорђа, у Бинушком Чифлуку код Лесковца. Овом приликом се ограђујем да су горе поменути Јовановићи, пре доласка на теритоију Новог Брда, можда мењали своје презиме, као и славу. Унапред Вам се захваљујем….!

  • Nikola Jovanović

   Jovice, moja rodbina koja se nalazi u selu Rudare nadomak Leskovca, sadrži predanje da je deo familije došao u ovo selo krajem 18.veka ili početkom 19.veka. iz istoimenog sela Kukavica. U mom selu postoji crkva Sv.Petka koja je obnovljena u 16.veku, što se tiče neke arhive nema ništa konkretno i detaljno. Takodje mi je krsna slava Sveti Jovan krstitelj. Pokušao sam isto kao i ti da saznam nešto o kretanju mojih predaka ali sem tog predanja nisam doznao ništa. Ako ti znaci moja informacija zadovoljstvo mi je. Pozdrav.

 7. Ana

  Pozdrav svima!
  Deka Jovanovic je iz Doljevca kod Nisa, koliko sam saznala nekoliko generacija je sa tog podrucja. Slave Sv. Alimpija.
  Ima li nekog odatle?