Poreklo prezimena Dragojlović

7. mart 2012.

komentara: 18

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (18)

Odgovorite

18 komentara

  1. Branko Todorović

    Dragojlovića je nekad bilo u mestima mađarskog dela Baranje. Nakon potpisivanja Trijanonskog mirovnog sporazuma 1920. godine većina ih se iselila u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca.

    Kao optanti došli su iz sledećih mesta mađarskog dela Baranje: Batoseka, Bezedeka, Vemena, Dolnje Nane, Medine i Šaroka.

  2. Petar

    Dragojlovića ima iz raznih krajeva. Najviše ih ima iznad Manastira Gradac kod Brvenika i to na planini u selu Bzovik, zaseok Dragojlovići. To je iznad sela Rudno. Ima ih na Pešteru. Po nekom predanju Dragojovići su iz Hercegovine. Neko kaže iz okoline Nevesinja. Druga teorija kaže da su Dragojlovići direktni potomci čuvenog junaka Baja Pivljanina koji se zvao Dragojlo a Bajo mu je bio nadimak. Od Baja Pivljanina su Bajovići, Dragojlovići i Nikolići. Ovaj ogranak Bajovog bratstva, posle Bajove pogibije krajem 17. veka, izgleda da je odselio za Pešter gde i danas ima Dragojlovića i selo Dragojlovići. Bajova Krsna Slava je sveti Nikola. Dragojlovići iz Bzovika iznad Brvenika, takođe slave svetog Nikolu. Ima ih danas i u Ušću i u Kraljevu. I po čitavoj Srbiji ali nisu brojno bratstvo. Ima ih i u Valjevu. Dragojovići iz Valjeva i okoline ne slave svetog Nikolu i smatra se da su od drugog bratstva. Dragojlovića danas ima i katolika. U Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj ali su malobrojni. Prešli su u katoličanstvo a ranije su bili pravoslavci.

  3. Dragi

    Baš tako ,
    Dragojlovića ima u raznim krajevima
    Moja krsna slava je Sveti Nikola
    Koja se generacijama sa kolena na koleno prenosila.
    Ono što znam što se prenosilo sa kolena na koleno je da su Dragojlovići iz Bosanskog Grahova došli u Srbiju hiljadu osamstote i neke godine i podelili se na tri dela tokom seobe..
    Deo je nastanio selo Skelu kod Obrenovca i deo okoline
    Drugi deo je otišao ka Kragujevcu , gde su usput naseljavali i druge delove
    I treći deo je otišao za Crnu Goru.
    Moji su poreklom od Skele kod Obrenovca
    Postoje spomenici na seoskom groblju još iz 19og veka.

  4. Vladan Dragojlović

    Ima nas i u okolini Bijeljine (Crnjelovo i Amajlije) RS/BiH, takođe nam je krsna slava Nikoljdan, i kako mi je đed pričao naši preci su došli iz Crne Gore tačnije iz Crmnice na te prostore.

  5. Nebojsa

    Mili moji,Dragojlovica ima i na Ozrenu,Republika Srpska. Slave sv. Trifuna. Tvrde da su porijeklom iz Crne Gore

  6. Jasenla

    Mili moji Dragojlovici, moji Dragojlovici su nastanjeni u Sremskim Karlovcima, a moj cukundeda je tu dosao iz Novog Sada, sa Zitnog trga. Odakle su prethodno dosli, ne znam, ali slavimo Svetog Arhangela Mihaila.

  7. Poštovani,rođaci,moj deda Dušan došao je u Beograd 1919.godine sa Korduna.Slavimo Svetog Đorđa ..po saznanjima čukundeda je došao iz okoline Valjeva na Kordun.U Nikšićkoj Župi ima selo Dragovoljići,a iznad Risna porodica Dragojlovića.Srećno svima,malobrojni smo ali nikad nisam čuo nešto loše o nama!

  8. Vesna

    Na obroncima Valjeva postoji Radjevo Selo koje je ogromno, gde zivi velika populacija Dragojlovica, slave Jovanjdan. Krsni, mrsavi, ostri, stasom i karakterom podsecaju na Hercegovce. Znaju da su dosli iz Stare Hercegovine ali ne znaju odakle. Iznad Morinja, dolazi se putem od Herceg Novog do Ubli ima zaseok Dragojlovici koji slave Jovanjdan

    • Petar Dragojlovic

      Postovana, jedan sam od tih Dragojlovica iz sela Ubli iznad Morinja, nije veliko brastvo u ovom selu i prema pricama starijih dosli smo u ovo selo iz Bjelica a krsna slava nam je sv.Petka 27 oktobar.

    • Petar Dragojlovic

      Postovana, jedan sam od tih Dragojlovica iz sela Ubli iznad Morinja, nije veliko brastvo u ovom selu i prema pricama starijih dosli smo u ovo selo iz Bjelica a krsna slava nam je sv.Petka 27 oktobar.
      Volio bi ako neko nesto vise zna o ovom brastvu da napise…

  9. Bojan Dragojlovic

    Dobar dan, ja sam iz Subotice. Moji su svi od dede na nadalje rodjeni u Madjarskoj/Austrougarskoj.

    Pradeda Milos rodjen u Szazhallombatti 10.01.1899, 1924 optirao za Srbiju.
    Cukundeda Zivojin rodjen 14.03.1861 u selu Csobanke.
    Za navrdedu Simeona Dragojlovica nazalost nisam uspeo doci do podataka.

  10. Nenad

    Postovanje svim Dragojlovicima, ja sam iz Subotice a deda pokojni vuce korene iz Hrvatske. A sad zavrzlama. Deda je imao dva sina, moj otac se preziva Dragojlovic a njegov rodjeni brat se preziva Dragojevic. Ne znam sta da mislom o tome. Slavimo sv. Stefana prvomucenika.

    • Radica

      Interesuje me poreklo prezimena Dragojlović koji slave slavu Sveti Mina. Pričali su mi da potičemo iz Toplice odakle se jedan meštanin po imenu Dragojlo doselio u okolinu Kruševca i po njemu nosimo prezime Dragojlović.