Порекло презимена Драгашевић Reviewed by Momizat on . Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Rating: 0
You Are Here: Home » Презимена » Порекло презимена Драгашевић

Порекло презимена Драгашевић

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

prezime@poreklo.rs
Пишите нам


Коментари (3)

  • Војислав Ананић

    Да бисмо дошли до данашњих Драгашевића, морамо поћи од деспота Дејана, зета цара Душана и оснивача Дејановића. Умро је 1371. и имао је три сина и ћерку. Деспот Јован Драгаш, умро 1378. је имао синове Дејана и Братана. Константин Драгаш је умро 1395. и имао је ћерку Јелену Драгаш, која је имала синове Тому и Константина Драгаша Палеолога, византијског цара. Трећи Дејанов син Јакуб је примио ислам и рођен је 1394. Дејанова ћерка се звала Теодора. Умрла је 1402. године и имала сина Мркшу. Продирањем Турака, потискивани су или нестајали и Драгаши. Доста касније ће се појавити као наследници лозе Драгаша, тројица браће Драгашевића: Петар (Џида), Јован и Видојко. Петар Драгашевић је имао синове Димитрија (Ђину), Милојка и Стаменка. Димитрије (Ђина) је имао сина Јована Драгашевића (1836-1915), који је био ђенералштабни пуковник и почасни ђенерал српске војске и у то време познати песник и историчар. Његов син је био Боривоје, ђенералштабни пуковник, а његов син Драгор, војносудски мајор. Драгоров син је Бора Драгашевић, који је напунио 90-ту и данас живи у Канади. Има три сина, ћерку и седморо унучади.

    Одговори
  • Војислав Ананић

    „Јека од гусала“ је песма Ђенерала Јована Драгашевића, из које је настала заветна порука „Само слога Србина спасава“ указујући да се не ваља уздати у туђина, и да се за слободу морамо сами изборити. Ова крилатица је посебно сметала нашим непријатељима, који су се водили оном старом „завади па владај“.

    Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top