Poreklo prezimena Dančetović

7. mart 2012.

komentara: 15

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Prethodni članak:

Komentari (15)

Odgovorite

15 komentara

  1. Miroslav

    Pre Dancetovica kazu da smo se prezivali Nicic. iz Batusa smo. Zanima me poreklo celoh plemena roda Dancetovica i Nicica i to odakle mi Dancetovic tj Nicic? Hvala

  2. Sarko

    Ko kaze da ste se prezivali Nicic? Znaci niste sigurni da ste se nekad prezivali Nicic? Kazi nama da li su Vasi preci stari naseljenici u Batuse ili su skorasnji doseljenici? Prema ispitivanju Urosevica iz 1933 godine u Batusu nema Nicica. Gde ti je rodjen praded? Ako je istina da vam je staro prezime Nicic, onda vam je prezime Dancetovic skorasnjo ne staro od 70 godina, verovatno po cukundedi koji je imao nadimak Danca. U gradu Vucitrnu zivela je porodica Dancetovic, ne znam koji su slavu slavili. Ako hoces da ti neko pronadje poreklo onda moras da nam kazes od kada su vasi u Batusu? Koju krsnu slavu slavite? Od kada se prezivate Dancetovic itd itd, sto vise podataka nam ostavis to je vise sanse da ti pronadjemo poreklo.

  3. Milos

    Postovanje ..
    Ja sam Milos Dancetovic iz Vucitrna, ali tu se moj deda , Vitomir Dancetovic, doselio 1974 godine, iz sela Banjska, 3 km od Vucitrna.
    Pradeda Dojcin Dancetovic takodje je ziveo u Banjskoj gde i sada ima Dancetovica. Slavimo sv. Jovana. Na Kosovu ima Dancetovica i u Babinom mostu, i u Vucitrnu, ali nismo u nikakvoj rodbinskoj vezi.
    Mozete li mi reci nesto vise o poreklu mojih predaka.

  4. Miroslav

    Poreklo prezimena, selo Batuse (Kosovo Polje)
    Poreklo stanovništva sela Batuse, stanje iz 1932. godine

    Batuse se nalazi blizu ušća reke Gračanice u Sitnicu, nedaleko od Prištine. Nalazi se u ravničarskom delu, na centralnom Kosovu. Prvi očuvani pomen o Batusu datira iz 1316. godine. Te godine srpski kralj Stefan Milutin darovao je Batuse manastiru Gračanici. U turskom popisu iz 1455. godine navodi se da selo ima preko 80 srpskih kuća i pravoslavnog sveštenika. U selu je postojala stara crkva Sveta Nedelja, obnovljena 1936. godine. Do 1988. godine pripadalo je opštini Priština, od 1988. godine pripalo je novoformiranoj opštini Kosovo Polje.

    Poreklo stanovništva po rodovima, podaci iz 1932. godine

    Ničići (6 k., Sveti Jovan Krstitelj), starosedeoci – vode poreklo od Drobnjaka iz okoline Prokuplja.

    Zverići (2 k., Sv. Jovan Milostivi), starosedeoci.

    Savići (2 k., Sv. Jovan Krstitelj). Preseljeni početkom 19. veka iz Novog Sela (na Gračanki).

    Jankovići (3 k., Sv. Petka). Preselili se posle Savića iz Kosina, opština Uroševac.

    Raketan (7 k., Sv. Jovan Krstitelj). Doselili se iz sela Korotice (Drenica) od zuluma. Njihovi rođaci se zadržali u Ariljači i tu su se „poturčili“.

    Vesići (2 k., Sv. Jovan Krstitelj). preselili se iz Gračanice posle Raketana.

    Dragovci (1 k., Sv. Arhanđeo). Preselili se iz Dragovca posle Vesića. Potiču od istoimenog roda Dragovića u Lapljem Selu.

    Ćirkovići (1 k., Sv. Nikola). Živeli su u Donjem Dobrevu, a u Batuse se preselili oko 1880. godine.

    Lazići (3 k., Đurđevdan). Preselili se posle Ćirkovića iz Vrnice, opština Vučitrn, iz istoimenog roda Drobnjaka. Daljom starina im je u Staroj Hercegovini, od pleme Drobnjak.

    Arsići (1 k., Đurđic). Preseljeni iz istogimenog roda u Slovinju 1910. Dalja starina im je u Prekovcu, opština Novo Brdo.

    Drobnjak (2 k., Sv. Ilija). Preseljeni iz istoimenog roda u Kuzminu 1913. Dalja starina im je u Drobnjaku kod Nerodimlja, odakle su iseljeni od zuluma u Malu Slatinu, potom prešli u Kuzminu kod Vučitrna.

    Milenkovići (3 k., Sv. Jovan Krstitelj) i Denići (1 k., Sv. Jovan Zlatousti). Preseljeni iz Male Slatine 1916. godine.

    U selu je 1932. godine živelo i 7 kuća muslimanskih Roma.

    IZVOR: “Naselja“ knj.39 (dr Atanasije Urošević: Kosovo), Vikipedija

  5. Prezime Dancetovic je iz Crne Gore tamo su nasi preci ziveli nzm tacno u kom selu doselili smo se na kosovo najstariji predak koga znam je Dance zatim Radion zatim Pana Od Danceta smo dobili prezime Dancetovic..

  6. Zarko

    Aleksandre, znas li iz kog sela u Crnoj Gori i kada smo dosli na Kosovo?

  7. Dancetovic.D

    Procitao sam pazljivo vase komentare.poznato mi je da su u Banjskoj i Vucitrnu ziveli Dancetovici,a da su ziveli i u Batusu sam sad saznao.Ja zivim u Babinom Mostu,u selu postoje dve porodice Dancetovica koje nisu u krvnom srotstvu.Moja porodica inace poreklom ,,Micolci” slavi sv.Alimpija stolpnika,a druga porodica poreklom ,,Drobnjaci” slavi sv.ILiju…obzirom da ja neznam ko je ispred mog cukundede u nasem rodoslovu,govori da smo se tu doselili.Mene interesuje odakle smo mi dosli ,kao i kose prvi od ove dve porodice doseli na ove prostor posto se stalno ,u sali,pitamo ko je kome ,,ukrao”prezime.Jos jedan podatak pre prezimena Dancetivic,bili smo MIcalovici….

    • Miodrag Milovanovic

      I moja porodica slavi Sv.Alimpija, Milovanovici, iz Kragujevca, ali ocevi oceva su iz Prokuplja,to je porodica Nikolic, a njihov deda je bio MIcol koji se doselio izBabinog Mosta, zbog krvne osvete i promenio Prezime u Nikolic. Ludi Milojko,tako su ga zvali. Ta porodica je bila voskarska porodica.

  8. Aleksandar

    Zarko nisam siguran ali mislim da se zove Luznjice,sudeci po tome koliko su moji preci ziveli od kako su se doselili na Kosovo prezime Dancetovic je staro negde od prilike tjst od prvog koji je nasledio Dance pa Radion pa Pana pa Branko ,prezime Dancetovic je staro negde oko 250 Godina i vise …

    • Zarko

      Rodjo, pretpostavljam da si ti Draganov sin? meni su rekli, da taj nas rodjak Dance imao jos dva brata milosava ( i jos jednog, zaboravio sam ime), a da su njih troje sinovi od Rakica, e pa onad je doslo do odvajanja na Dancetovice, Milosavljevice..? E sad u knjizi od Atanasija Urosevica, u kojoj je on radio popis stanovnista na Kosovu (popis je radjen oko 1930 godine),za nase selo Banjska, ne navodi nase prezime da ima u selu, ali navodi par kuca Rakica koji slave Svetog Jovana! spominje Dancetovice iz Vucitrna koji su navodno iz sela Doljane!! proveri ovo rodjo pitaj neke od starijih mozda mozemo da upotpunimo nasu teoriju! evo ti moj mail- [email protected]

  9. Aleksandar

    I da naglasim da u Banjsku jos zive Dancetovici ,sto rece ovaj iz babinog mosta ”ziveli”,prijatelju ziveli je proslo vreme ,pazi sta pricas mi jos tu zivimo Dancetovici se nikad nisu odselili iz Banjske!…

  10. Jovan

    Po mojim saznanjima od starijih Rakici,Milosavljevici i Dancetovici iz Banjske su ista familija i svi slave sv. Jovana ali nisam saznao odakle su dosli. Moja direktna linija je Milosav i znam da mu je brat bio Dance i da su imali treceg brata prema tome sam pretpostavio da svi vode poreklo od Rakica posto se ja ne prezivam Milosavljevic. Ja sam takodje Rakic iz Banjske i znam da je izvesni Doja imao porodicno stablo ali nisam uspeo da dojem do njega. Inace u Kragujevcu se druzim sa Dancetovicem iz iste loze