Порекло презимена Ђурђевић

7. март 2012.

коментара: 104

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (104)

Одговорите

104 коментара

  1. Браца

    Ђурђевићи у Хрватској по местима пребивалишта према попису из 1950. год. Није извршена анализа верске и националне припадности.
    Град Дубровачко и шире подручје ; Градац ; Сплит ; Цивљане (Книн) ; Рамљани (Книн) ; Мокро доље (Книн) ; Илок ; Вуковар ; Градиште ; Винковци ; Тординци ; Бијело брдо ; Осијек ; Дарда ; Брањин врх ; Вођинци ; Семељци ; Вишковци ; Бродски варош ; Милановац ; Ораховица ; Брестовац ; Вировитица ; Орешац ; Велики грђевац ; Велико вуковље ; Липово брдо ; Копривница ; Соколовац ; Дубрава ; Велике сесвете ; Велика градуса ; Станчићи ; Брезнички хум ; Иванец ; Загреб ; Хижаковац .

  2. Bojan

    Moje prezime je Đurđević. Iz priče moga deda Borivoja Đurđevića naše je poreklo iz Crne Gore po pretku Đurđu. Moj deda po očevoj strani je 70.ih godina otišao u sveštenike i promenio ime u Stefan. Služo je u manastiru u Laznici, u Gornjaku,Miljkov manastir i na kraju u manastiru Pokajnica kod Velike Plane. Ako je neko poznavao mog dedu, voleo bih da mi da bilo kakvu informaciju o bilo čemu. Pozdrav svima koji su zainteresovani za svoje poreklo a i naravno svima koji nas prater, Pozdrav. Bojan Đurđević.

  3. Zoran Djurdjevic

    Molio bih sve koje znaju nesto o familiji Djurdjevic iz sela Blizonje kod Valjeva. U fazi sam izrade porodicnog stabla, iskoristio sam sve informacije starih ljudi u selu ali ni oni nemaju informacije od koga smo i kada postadosmo i u nasem nastadosmo.
    Ako nekoga zanima stablo do sada, mozemo saradjivati.
    Pozdrav

    • Dusan Djurdjevic

      Naravo, moramo saradjivati, Djudjevići smo!
      Postoji mogućnost da su tvoji rodjaci Djurdjevići iz Lopatnja, koji su nekada imali kuće u Čučugama i odatle se raselili u Bosnu, okolinu Kragujevca i Lopatanj. U Lopatnju gde su boravili pre odlaska u Bosnu ostala su dva brata. Kasnije jedna udovica je otisla iz jedne kuce Djurdjevica sa muskim detetom u Zlataric ili Blizonje.

  4. Milan

    Zna li neko nesto o Djurdjevicima koji danas zive u Smederevu. Krsna slava mi je Joakim i Ana 22.septembra

  5. MOJE POREKLO JE DJURDJEVIC MOJA SLAVA JA SV MIHAILO 12 OKTOBAR INAE PRVA HRISCANSKA SVETINJA PO NEKIM KAZIVANJIMA NAPRAVLJENA NA BALKANU CRKVA SV MIHAILA U BLIZINI STONA.SLAVIMO GA KAOI PROSVETITELJA I HUMANISTU.U JESEN KADA SE SABIRA LETINA SVI ZDRAVI HRISCANI RADE I BRINU DA IMA I ZA BOLESNE I NEMOCNE…..MIHA ILL BOLESNOM SINU BOZIJEM TO JEST NEMOCNOM COVEKU POMOCI………TAKO GA MI SLAVIMO I POSTUJEMO ZA PRIMER I DRUGIMA TAKO SLAVECI SVECE OPLRMENJUJEMO I POUCAVAMO HUMANOSTI DRUGE……….MLADI ARHANDJEL MIHAILO KOJI SE KASNIJE SLAVI KAO MLAD I ZDRAV VODI RACUNA DE LI JE TO SVE UREDU DA NEKO NE ZLOUPOTREBI SVETINJE…………

  6. Vladimir Đurđević

    Poštovani,
    da li neko zna poreklo porodice Đurđević koja živi u selu Provo, opština Vladimirci, blizu Šapca?
    Hvala unapred.

  7. Vladimir Đurđević

    Poštovani,
    znam da je najstarija u Provu.
    Nego me interesuje, i da li neko zna odakle su tačno moji predaci došli u Provo.
    Pa bih zamolio i ako to neko zna.
    Hvala unapred.

  8. Bojan

    Đurđevići, poštovanje svima vama, ne znam ništa o svom poreklu na žalost a voleo bih veoma. Živim u Starom Selu kod Velike Plane, krsna Slava mi je Sveti Nikola a preslava Đurđic. Deda mi je bio Iguman u manastiru Pokajnica u Starom Selu. Ime mu je bilo Borivoje a svešteno otac Stefan.Svima koji možda nešto znaju u vezi prezimena Đurđević koje je veoma retko, molio bih da me kontaktiraju na mail. Živi bili i sve najbolje.

  9. Да ли неко има неке информације о Милојевићима из Мостара

    Унапред хвала

  10. Milorad Djurdjevic

    Moj deda je bio 1922 god i zvao se Dusan Djurdjevic,otac mu je bio Simeun Djurdjevic,imao je 2 brata Milana i Stojana a njihov otac je bio Todor Djurdjevic koji je ziveo u Bočcu kod Banja Luke. Da li je iko cuo za njih i da li mi nesto vise moze reci. Cuo sam da su se tu doselili sa Djurdjevica tare. Slava mi je Casne Verige Apostola Petra 29. Jan.

    • Браца

      Мислим да ти се предци нису доселили са Ђурђевића Таре изузев ако нису из ислама поново прешли у хришћанство. У једном од претходних чланака сам писао о досељавању Ђурђевића на простор Таре који је по њима и добио име Ђурђевића Тара као и околностима под којима су примили ислам. Према томе твоји предци су или досељеници из Куча или из Конавла и доњег слива Неретве.Вероватно се то десило крајем шеснаестог или почетком седамнаестог века у време у време великих ратних сукоба на тим подручјима. Моја ти је препорука да у локалној општини потражиш старе црквене књиге које су конфисковане 2945. г. и да тражиш да ти се издају крштенице свих у њима убележених предака у назад редом па ћеш у крштеници последњег убележеног видети одакле је дошао. Срећно. Иначе сви Ђурђевићи без обзира на садашњу веру и националност су блиски , далеки или веома далеки рођаци.