Poreklo prezimena Đermanović

7. mart 2012.

komentara: 10

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (10)

Odgovorite

10 komentara

  1. Poštovanje.
    Zainteresovan sam za sve informacije u vezi prezimena Đermanović.
    Ukoliko možete da mi pružite bilo kakvu informaciju pošaljite na mejl: [email protected].
    Pozdrav.

  2. vojislav ananić

    ĐERMANOVIĆ
    Različite slave

    Svi Đermanovići i Đermani nisu istog porijekla, što se vidi i iz toga što slave različite slave. Đermanovići koji slave Markovdan mogli bi bili zajedničkog porijekla.
    Nena Đermanović iz Sarajeva navodi da su njeni iz Bosanske Gradiške. Porodica Đermanović je u Bosanskoj Gradišci posjedovala najveću kuću u centru grada, koja je poslije Drugog svjetskog rata oduzeta i u njoj smještena stanica milicije. Kuća je kasnije srušena i na tom mjestu sagrađena zgrada u kojoj se nalazi Privredna banka. Preci su joj bili pravnici (advokat i predsjednik suda), o svojim precima malo zna jer su 1945. godine prilikom povlačenja ustaša i Nijemaca svi poklani u vlastitoj kući. Navodi pretlke: Milan (otac), Mirko (djed) i Rajko (pradjed).
    Prezime Đermanović ima u svojoj osnovi muško ime Đerman, preuzeto iz latinskog jezika u značenju rođeni, ali je ime i hrišćanskog svetitelja.
    S druge strane, ovo prezime je moglo nastati i od riječi đeram ili đerma u značenju: greda za crpljenje vode iz bunara, “ždral”, ali i mjesto gdje se naplaćuje neka pristojba. Prezime Đermanović moglo je nastati po tome što im je predak naplaćivao neke pristojbe – bio carinik, pa su njegovi potomci po njemu prozvani Đermanovićima. Riječ đeram je balkanski turcizam, grčkog porijekla.
    Đermanoviće i Đermane našli smo i na drugim mjestima, ali najviše u Posavini i Slavoniji. Đermanovići su u parohijama: Bosanska Gradiška i Laminci i slave Markovdan. Pored toga, Đermani žive i u parohijama: Gradci (Mrkonjić-Grad), Glamoč, Stekerovci (Glamoč), Miloševo Brdo (Bosanska Gradiška) i Grbavci (Bosanska Gradiška). Đermani u Ravnom takođe slave Markovdan.
    Đermani u parohiji Vinska i Liješće slave sv. Simeuna Bogoprimca. Đermani u parohijama: Jošavka, Prnjavor i Smrtići, te Štrpci (Prnjavor) slave Đurđevdan. Đermanovići u parohijama: Šarinci i Lepenica slave takođe Đurđevdan.
    Đermani iz Jelanske slave Grigorija Bogoslova. Đermani u parohiji Kobaš (Nova Gradiška) slave sv. Stevana Dečanskog. Đermanovići u parohijama Graovljani i Daruvar (Pakrac) i Varaždin slave Nikoljdan. U Bolomači i Kobašu (Nova Gradiška) Đermanovići slave sv. Arhiđakona Stevana.
    Svi navedeni Đermanovići i Đermani nisu istog porijekla, što se vidi i iz toga što slave različite slave. Zajedničkog porijekla mogli bi da budu oni Đermanovići i Đermani koji slave Markovdan. Đermanovići slave Marlkovdan na dva područja. Jedno područje je prostor Glamočkog polja, a drugo Bosanska Gradiška i njena okolina.
    Pretpostavljamo da su Đermanovići, kao i veliki dio današnjeg stanovništva Lijevče-polja porijeklom iz Vrhovine, planinskih oblasti istočno, južno i zapadno od ove oblasti.
    Za Đermanoviće je matična oblast Glamočko polje, odakle su se njihovi preci naselili na gradiško područje, da bi preci naše čitateljke krajem prošlog i početkom ovog vijeka ulazili u red najuglednijih porodica u Bosanskoj Gradišci, kao veleposjednici, industrijalci i pravnici.

    IZVOR: PORODIČNI KORIJENI, MIROSLAV NIŠKANOVIĆ
    BANJA LUKA – BEOGRAD – SARAJEVO, 2001.

  3. Đermanovića imai u okolini Šapca i Loznice. Moji su poreklom iz sela Gornja Badanja, koja se nalazi ispod Cera, prema Loznici. Većina se doselila u Šabac. Ima ih koliko ja znam i u okolini Loznice i u mest Predvorica koje je takođe u okolini Šapca. Mi slavimo Sv. Nikolu.
    Ovo je o našem selu
    http://skolatekeris.edu.rs/index.php/o-skoli/izdvojena-odeljenja/gornja-badanja

  4. Vera

    Moje devojačko prezime je Đermanović. Otac je iz Skadra kod Pecke, Republika Srbija.Krsna slava nam je Sveti Jovan.

  5. Vid

    Đermanoviće nalazimo u opštini Dvor na Uni u naseljima Gornji Javoranj i Glavičani.
    Također u opštini Hrvatska Kostajnica, naselja: Gornja Velešnja,Komogovina,Svinica(slave Đurđevdan), Gornji Hrastovac(Nikoljdan).
    U opštini Sunja,naselje Krajiški Brđani.
    U prvom mapiranju vojne krajine 1773 zabilježen je potok Đermanovac koji prolazi kraj manastira Komogovina,a izvire u obližnjoj šumi Đermanovica.Zabilježno je da su komogovinski monasi početkom 18 vijeka dozvolili na manastirskoj zemlji naseljavanje nekom Đermanu- Đermandulu.

  6. Bojan

    Đermanovića ima u Novoj Pazovi i Zemunu. Poreklom smo iz Javornja i slavimo Svetog Nikolu.