Pudar

6. mart 2012.

komentara: 4

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Vojislav Ananić

    Pudari

    Pudari (Srbi) stanuju u Kozicama (Trijebanj-Stolac) i Pijescima, Opličićima i Lokvama (Čapljina). Govoreći o Pudarima na Pijescima, Dedijer će zapisati: “Pravoslavni Pudari, starinom Kovačevići, pobjegli su iz Riđana (Crna Gora) jer su ubili haračliju. Rizvanbegovići ih nasele u Sjekosama u Gabeoskom Blatu, ali ih tu podavi groznica, pa ih premjesti u Crniće a odatle u Pijeske. Ima ih još u Lokvama 3 kuće, u Rabini 6, u Mostaru 4, na Trijebnju tri, u Opličićima 2, na Pješivcu 2 kuće, a ovdje 6 kuća. Slave Đurđevdan.” Za Pudare u Opličićima isti izvor kaže da su “odavna preselili iz Lokava”, a za Pudare u Trijebnju veli da su prešli “iz Crnića prije 40 godina”.
    Porodično predanje pamti da je Savo Pudar imao devet sinova; dvojica su poginula u nekom sukobu sa Turcima na Klokunu. Četiri njegova sina su, prije 1800. godine, preselila na Pijeske, gdje potomci i danas žive. Sa Pijesaka se jedna porodica Pudara preselila u Rabinu. Jedan Savin sin je odselio iz Crnića u Pješivac i od njega su Pudarići. Od jednog Savinog sina potomci su odselili na Trijebanj. Potomstvo od devetog Savinog sina odselilo se u Lokve, a kasnije u Opličiće. U Kozice je, oko 1875. godine, sa Pijesaka doselio Vidoje Pudar, a Vidojev sin Pero je odselio u Dabricu. Poslije 1900. godine Pudari su se naseljavali u Mostar, Konjic, Čapljinu, Ameriku. Pudari slave Đurđevdan kao i njihovi preci – rođaci Kovačevići u Crnoj Gori. Sahranjuju se u svoja groblja u selima u kojima žive. Pudari s Pijesaka imaju imanje na Košćeli. (Prema istraživanju Željka Šakote iz Kozica.)
    Etimologija prezimena Pudar, mogla bi ići prema slavenskoj riječi “pudar – čuvar vinograda, općenito čuvar poljskih usjeva”, dakle, prema zanimanju nekog od predaka.

    Izvor: Alija Pirić, Dubravski leksikon, Stolac, 2013.

  2. Vojislav Ananić

    PUDAR (p), u Pijescima (Mostar), Opličićima (Čapljina), Trijebnju (Dubrave, Stolac). Starinom su Kovačevići iz Riđana u Crnoj Gori, odakle su doselili u Pijeske. “Pobjegli su iz Riđana jer su ubili haračliju.” U Opličiće su odavna preselili iz Lokava u Dubravama (Stolac), a u Trijebanj su došli lz Crnića. Slave Đurđevdan (59:254,256,258). Ima ih nastanjenih u Čapljini, Mostaru i Rabini (Nevesinje). Prezime su uzeli po nekom svom pretku koji je bio po zanimanju pudar (čuvar polja). Saopštila: Slađana Skočajić, rođena Pudar iz Mostara.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  3. IP

    Pudari takodjer postoje u hrvatskoj,odnosno dalmatinskoj zagori,naravno katolicki koji su ovdje najvjerojatnije stigli iz BiH…no ne zna se njihovo porijeklo.
    Porijeklo je vjerojatno iz ovog izvora g.Vojislava.

  4. Nebojša Bejat

    PUDAR

    (Slave Đurđevdan)

    Pudari su u aprilu 1934. godine u Ortiješ (zaselak Mukoša) doselili iz sela Pijesci kod Mostara. U tom vremenskom periodu na ovim prostorima postojala je Kraljevina Jugoslavija sa dinastijom Karađorđević na čelu (1918 – 1941). Kupili su zemlju od Puhala iz Žitomislića. Najstariji predak koji je doselio zvao se Pudar (Risto) Maksim (30. 10. 1907 – 18. 8. 1941). Bio je oženjen Marić (otac Risto) Ilinkom (15. 3. 1912 – 5. 3. 1986), rođenom u selu Hodbina kod Mostara. Imao je dvoje djece: Sina Momčila (1. 3. 1934 – 2. 2. 2018) i kćerku Vidu rođenu 25. 6. 1937. godine. Momčilo ima muško potomstvo do današnjih dana.