Poreklo prezimena Živković

6. mart 2012.

komentara: 141

[toggle title=”TESTIRANI ŽIVKOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Živković

Haplogrupa: E1b rod A

Poreklo: Aleksandrovac, Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Živković

Haplogrupa: I2a DS

Poreklo: Aleksandrovac, Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Živković Koldžić

Haplogrupa: R1a Z280 L1280 rod A

Poreklo: Likodra, Krupanj, Srbija / starije prezime Koldžić

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

Živković

Haplogrupa: I1 rod Drobnjaka

Poreklo: Brančić, Ljig Srbija

Krsna slava: Đurđevdan

Kontakt:
_________________________

Živković

Haplogrupa: J2a rod P

Poreklo: Kragujevac, ranije Prilep, Makedonija

Krsna slava: Jovanjdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

ŽIVKOVIĆI

(u Krnjoj Jeli)

Porijeklom su od Raičevića iz Lješkopolja, a daljnja starina im je od Kosova, odakle su se, bježeći pred Turcima, naselili u Hercegovini u mjestu Čarađe kod Gacka. Iz Čarađa zbog ubistva nekih turskih nasilnika sredinom 16. vijeka pobjegnu u Banjane, gdje se kratko zadrže i odatle pređu u Cuce u mjesto Lipu, odakle se braća Nenoje, Raič i Radonja odsele u Bajice kraj Cetinja. Od Nenoja su svi Martinovići u Bajicama, a od Radonjinih sinova Vuka i Sekula su svi Bandići. Šta je bilo sa trećim bratom Raičem , ne zna se.

Porodična tradicija Raičevića iz Lješkopolja kazuje da su oni od popa Ivana Martinovića koji je imao tri sina. Jedan Ivanov sin u svađi ubi Erakovića sa Njeguša. Bojeći se osvete, pop Ivan sa sinovima pobježe u Spuž kod Turaka pod. njihovu zaštitu. U Spužu Ivan umre i jedan mu sin, čija žena ostane u drugom stanju i rodi posmrtno muško dijete, kome su dali ime Raič, vjerovatno ponovivši ime Nenojeva brata Raiča kome se izgubio svaki trag.

Drugi Ivanov sin, vjerovatno ubica Erakovića, poturči se i od njega se zasnova bratstvo Pirinić iz Botuna, koje kasnije pređe u Podgoricu i Skadar.

Treći Ivanov sin Rajko, nakon smrti oca i brata i prelaska drugog brata u islam, našao se u nezavidnoj situaciji. Odlučio se da bježi dalje. Zavaravajući trag i krijući se od osvete, naseljava se u Zeti u selu Srpska. Tu se ženi od Drekalovića iz Kuča i dobija dva sina Petra i Iliju. I u ovoj novoj sredini Rajko se osjećao nesigurnim bojeći se stalno osvete, te odluči da ponovo bježi sa porodicom. Krene prema Morači tražeći veću sigurnost. Dolaskom u Moraču, presretnu ga turske haračlije iz Kolašina u mjestu zvanom Lopate, gdje Rajko u sukobu sa njima pogine, a oni mu zarobe maloljetne sinove i povedu put Kolašina. Njihova majka poče da kuka i nariče za poginulim mužem Rajkom i otetim sinovima Petrom i Ilijom. Predanje kazuje da se bila toliko umorila kukajući i naričući da je počela da jekće, da jeca zbog čega su je kasnije nazvali „Jekna“. Njeno kukanje i dozivanje u pomoć čuli su Gornjomoračani koji su se nalazili u blizini mjesta otmice i pogibije, daju se u potjeru za Turcima, postave im zasjedu, Turke poubijaju, a Rajkove maloljetne sinove oslobode i vrate majci. Majka se sa sinovima nastani u Gornjoj Morači i nakon nekog vremena, kad joj sinovi poodrastu, uda se i dobije trećeg sina kome da ime Vučko koga po majci Jekni nazvaše Jeknić. Njegovi potomci uzeše to prezime kao svoje,

Od Rajkovog sina Petra koji je imao nadimak Čogura nastade bratstvo Čogurići, a od drugog Rajkovog sina Ilije bratstvo Živkovići u Krnjoj Jeli.

Ilija Rajkov je imao sinove Stanka i Milovana od koga nije ostalo poroda. Stanko je imao sina Živka, a ovaj Niku, Nikolu i još dvojicu kojima ne znaju imena i oba su odselili negdje u Srbiju. Nikini i Nikolini potomci uzeše prezime po ocu Živku Živkovići. Živkovića ima u Svrakama, Krnjoj Jeli, Lipovu, Morači i Kolašinu, u Vojvodini, Sloveniji i u drugim mjestima.

Živkovići su se isticali u svim bojevima kao hrabri ratnici od kojih treba pomenuti Marka i Pavića, Arsenijeve sinove, zatim Iliju Aleksina, Stojana i Savu, Mirkove sinove koji su poginuli na Mojkovcu 1916. godine, te Živka Neđeljkova koji je poginuo kod Alića Doline 1917. godine. Braća Milivoje i Miloš Okičini su umrli 1916/17 godine u Nađmeđeru u Mađarskoj, a sa njima je tamnovao i Bogdan Nikolin. U NOR-u 1941-1945. godine istakao se Ljubo Milanov kao učesnik pljevaljske bitke 1. 12. 1941. godine i krvave bitke na Vilića Guvnu 1943. godine, gdje je i ostavio svoje kosti.

Slave Šćepandan, a prislužuju Svetog Iliju.

____________________

ŽIVKOVIĆI 

Živkovići u Pivi vode porijeklo od Živka Cerovića, koji se, početkom 19. vijeka, odselio iz Tušinje u Pivu.

____________________

ŽIVKOVIĆI

(na Slatini)

Živkovići su porijeklom od bratstva Bulatovića iz Rovaca, odakle je njihov predak, zbog krvi, uskočio u selo Stričinu kod Kolašina i tu se naselio. Potomak mu Živko Bulatović, sa sinovima Radovanom, Dobricom i Novicom, uskoči 1862. godine iz Stričine u Drobnjak i kaseli se na Slatini, gdje mu se potomci prozvaše Živkovići.

Savik-Gile Maksimov je istaknuti borac NOR-a od prvih ustaničkih dana; bio je jedan od najhrabrijih boraca u Petom bataljonu Četvrte crnogorske brigade, u čijim je redovima i poginuo kao komandir čete juna 1943. godine kod Miljevine.

Slave Lučindan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (141)

Odgovorite

141 komentara

  1. Dragan Živković

    Pozdrav svim Živkovićima ma gde živeli. Moja porodica živi u selu Kočine, opština Brus. Slavimo Aranđelovdan. Znam da i u susednoj opštini Aleksandrovac ima porodica koji se prezivaju Živković. Takođe u Nišu i okolini ima dosta porodica koji se prezivaju Živković.

    • Marko

      Pozdrav Dragane, i ja sam poreklom Živković i moji su slavili Aranđelovdan, poreklom iz Prekonoge kod Svrljiga. Znaš li nešto više o daljem poreklu? Možda bismo mogli da dođemo do zajedničkog pretka. Da li si radio DNK test?

  2. Momir Živković

    U tekstu o porijeklu Živkovića potomaka od Raička nalazi se mnogo netačnih podataka.
    Prvo naseljavanje Živkovića iz Donje Morače bilo je, od Rada sina Raičkovog u Svrke,a jedan dio u pravcu Srbije. Drugo nije Petar nego Rade .Treće Od rada su Živkovići a od Ilije Čogurići.Treće dijete koje se pominje od koga su jeknići nije njihov brat, već od njihovog brata za kojega se ne zna šta se sa njim desilo.
    Četvrto, Nikola i Nika nijesu braća,već je Nikola Niki stric i naselili su se u Selo Svrke Gornja Morača na Glavicu Živkovića.Peto Od Nikole su Živkovići iz Svrka,i od njih su se jedni preselili u Krnjoj Jeli,koja je nasenjena diobom braće,jedan brat je uzeo dio u Svrke a drugi u Krnjoj Jeli,jer je Krnja Jela bila Katun Svrčki, a dalj jedan dio iz Krnje Jele u selo Siga kod Mojkovca i Vraneška dolina, kod Bijelog Polja. Nika je imao sedam kćeri bez muških potomaka.Nikin unuk je bio Čuveni Ratko Zindović poznat po svom Čardaku ( Čardak Zindovića),koji je svoje majčinstvo ostavio ujčevini ,zvano Duge Njive.

    • Nikolina

      Dobar dan,Divno ste ovo napisali..Ako vam nije tesko od pocetka da napisete sve o Zivkovicima u Krnjoj Jeli..Odakle smo dosli ,nase potomke..Bila bih vam zahvalana ..I da znamo tacnije podatke..Jer se ni meni gore dosta ne poklapa..Hvala Vam

      • Momir Živković

        Draga Nikolina.Svi Živkovići u Krnjoj jeli su iz Svrka.Glavica Živkovića.Krnju jeli su koristili stanovnici Svrka samo u letnjem periodu,kada su izagonili stoku na planinu.Inala je naziv Katun Svrčkim.Prilikom diobe braće,oni koji su imali više stoke uzimali su dio u Krnju Jelu,jer je planina bila bogom dana za stočarstvo.Drugi su ostajdžlu u Svrke.Jedan dio Živkovića je odselio u Pravcu Mojkovca ( selo Siga) i Bijelog Polja( Vraneška dolina).Jedan dio Živkovića iz Svrka je pošao za Srbiju,Medveđa,selo Šljivica i Pusto Šilovo,gdje i danas žive.Sve dalje informacije,možeš dobiti preko mejla [email protected] ili tel +38268895256.
        Reci mi gdje živiš i ime oca.

  3. Bosko zivkovic

    Dali neko zna odakle su se doselili Zivkovici u okolinu zvornika!!sl

  4. Marija Živković

    Moji Živkovići su iz Aleksinca. Pradeda Velimir, stradao u Mathauzenu, i žena Stanislava, imali su petoro dece: sina Jovana i Tomislava, ćerke Gordanu, Danicu i Anku. Moj deda Tomislav je oženio Mirjanu i dobili su dvojicu sinova, Slobodana i mog oca Velimira. Na žalost, nemam nikakve informacije o daljem rodoslovu, niti znam odakle su se doselili. Imam utisak da stariji nisu prenosili sećanja jer su samo gledali kako da prežive i zaborave muke, a jako mi je žao što nemam više informacija. Ako neko ima neke informacije ili ideje, puno bi mi značilo. Hvala unapred!

    • Smiljana Zivkovic

      Moj cukundeda se zvao Velemir/Velimir… poreklom su iz Mola- Vojvodina… umro je mlad, ziveli su na salasu…. u Mosorinu.. Imao je 6toro dece … Koja je vasa krsna slava?

  5. Zivkovic. Sanela

    Pozz svima. Rodjena u smedrevo zivim u palanku krv gruppa Mona je A pozitiv Rodjena 13.04.1982 trazim svoji cist rod i oca majku

  6. Miroslav

    Ima nas puno svima pozdrav da smo zivi i zdravi. ZIVKOVICI 💪

  7. Stojadinka Zivkovic

    Pozdrav! Da li znate nesto vise o poreklu Zivkovica iz Rajetica na Rogozni? Krsna Slava je Arandjelovdan.

  8. Danijela

    Dobar dan svima Zivkovicima
    Moje poreklo je iz Pive
    Djed je bio Stanko od oca Mitra,koloniziro je u Backo Dobro Polje i imo je mog oca Petra,strica Svetozara i tri sceri
    Krsna slava nam je Djurdjevdan
    Dali znate nesto
    Pozdrav