Poreklo prezimena Golubović

6. mart 2012.

komentara: 14

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

GOLUBOVIĆI

(u Šumanovcu)

Porijeklom su od Golubovića iz Kotlajića, kod Krupica, iz Zatarja. U Šumanovac su se doselila braća Mijailo i Melentije, zbog sukoba s turcima Đurđevićima, na dan krsne slave Golubovića – Svetog Aranđela. U ovom sukobu Golubovići ubiše dva Turčina Đurđevića, i zato su morali da bježe preko Tare; doseliše se u Jezera, u selo Šumanovac, 1852. godine, sa svojim porodicama.

Mijailo je imao četiri sina: Dimitrija, Živka, Mirka i Ivana.

Melentije je kratko živio u Šumanovcu, pa se odselio na Kosovo, u Kosovsku Mitrovicu, odakle su se raselili u Lebane, Slišane i Oranu i na druga mjesta na Kosovu.

Dimitrije Mijailov imao je pet sinova: Goluba, Stevana, Spasoja, Vlada i Dušana. Golub i Stevan su se odselili u Ameriku, Spasoje u Vaškovo, a Vlado u Potpeće. Dušan je ostao da živi u Šumanovcu.

Živko Mijailov imao je sinove Uroša i Bećka. Od Bećka nema potomaka.

Mirko Mijailov imao je četiri sina: Jagoša, Miloša, Lazara i Milivoja.

Ivan Mijailov se s porodicom odselio u Srbiju u leskovački kraj.

Mirko Milošev je poginuo kao borac NOR-a na Trnovu 1944. godine, tako da od Miloša nema potomstva.

Danas u Šumanovcu žive potomci Dimitrijevi, Živkovi i Mirkovi. Ima ih i u drugim krajevima naše zemlje, gdje su se odselili zbog zaposlenja.

Slave Aranđelovdan.

____________________

GOLUBOVIĆI

(žive u Nadgori)

Golubovići vode porijeklo od Mika Golubova Marića, koga Turci poštedješe kada su posjekli svu sedmoricu braće Marića zbog toga pggo je knez Marić na konaku svoje kuće ubio jednog kalajdžiju, koga je navodno opljačkao, jer je imao dosta para. Zbog ovog ubistva njegova porodica i porodice njegove braće budu pobijene, a poštede Mika, sina Golubova, navodno zato što je njegova majka, koja je bila rodom od Božovića, ošpijala svog djevera da je ubio kalajdžiju, jer je knez udao za svoga brata Goluba, koji je od braće bio najružniji, pa je htjela da mu se na ovaj način osveti. Golubova žena, poslije ubistva svoga muža Goluba, vrati se u svoj rod Božoviće i povede maloljetnog sinčića Mika. Njega ujaci podignu i ožene i on se vrati na očevinu Marića. On po svome ocu Golubu uzme prezime Golubović. Miko je imao sina Milana, a Milan Veselina, Rada, Novicu i Sekula.

Golubovići su se slabo tražili. Nikada ih nije bilo više od dvije-tri kuće. Isele se iz Tepaca u selo Nadgoru, na svoje katune, gdje i danas žive.

Slave Đurđevdan.

_________________

GOLUBOVIĆI

(u Gornjoj Bijeloj)

Porijeklom su iz Ibrije u Rovcima, odakle se Nikola Jovanov Golubović 1854. godine, sa sinovima Petrom, Lazarom, Ilijom i Veljkom doselio u Gornju Bijelu.

Slave Lučindan.

_________________

GOLUBOVIĆI

(na Dubrovsku)

Potiču od Golubovića iz Prisojnog Oraha, iz Župe pivske, odakle se oko 1870. godine doselio Piljo Tošin na Dubrovsko. Piljo je imao sinove Rada i Živka. Neki od njih se odsele kod Bijelog Polja.

Rade Milošev sa Dubrovska bio je u NOP-u od 1941. godine; poginuo je na Sutjesci 1943. godine kao borac Četvrte crnogorske brigade.

Slave zimski Jovanjdan.

___________________

GOLUBOVIĆI

(ia Malinsku)

Starinom su iz Gornjeg Polja kod Nikšića, odakle se Jovan doselio na Malinsko kao uskok.

Nijesu u srodstvu sa Golubovićima iz Nadgore, Šumanovca, iz Gornje Bijele, niti s onima iz Dubrovska.

Slave Aćimovdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (14)

Odgovorite

14 komentara

  1. Familije-prezimenalovi Golubović, po mestima prebivališta. Prema knjizi Todora Radivojevića „Lepenica“.

    -Novi Adžibegovac (Novo Selo)
    -Miraševac
    -Donja Rača
    -Sipić

    • Dragana Golubovic

      moja porodica je iz sipika, živim u Americi. voleo bih da dobijem više informacija o porodici golubović iz Šipić

  2. Vojislav Ananić

    GOLUBOVIĆI, 1 kuća u Čarađu

    Jakov Golubović, iz Oraha, iz Pivske župe oženio se 1920. godine kćerkom Miloša Grozdanića, iz Golije. Njegov najstariji sin Milorad, poslije drugog svjetskog rata, pređe na majčin miraz u Čarađe, pošto mu je ujak Kojica umro bez nasljedstva. Jakov je imao šest sinova: Dragoljuba, Milorada, Milana, Ivana, Panta i Radojicu. Dragoljub je poginuo u partizanima. Milorad ima tri sina: Jova, Dragoljuba i Vidoja. Porodica Golubovića u Orahu je stara pivska porodica. Pripadaju, po predanju, velikom ogranku Branilovića, od koje je većina pivskih porodica. Imali su dobrih ljudi i domaćina, kao i dobrih vojnika. Za vrijeme bivše Jugoslavije, isticao se od Golubovića Kosta Đokin i u jedno vrijeme bio je predsjednik opštine na Goransko, u Pivi.
    Golubovići slave sv. Jovana, zimskog.
    Genealogija-pasovi: Jovo, rođen 1954. godine, Milorad, Jakov, Milovan i Đurko.

    Izvor: Obrad Višnjić – Golija i Golijani, Trebinje, 1987.

  3. Vojislav Ananić

    GOLUBOVIĆ (p), u Slivlju (Gacko) i Blacama (Konjic). U Slivlju su porijeklom iz Pive, a u Blacama su od Sarića s Boraka (59:312,329). U Slivlja su doselili u 17. vijeku “kada je Bajo Pivljanin popalio selo i istjerao Turke” (147:576).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  4. Dejan Golubovic

    Postovani:
    Interesuje me poreklo prezimena Golubovic iz sela Peris kod Svrljiga.
    Kada je selo naseljeno i odakle.
    Unapred hvala.

  5. Katarina Jovanović

    Golubovići iz Tepaca kod Žabljaka, slave Đurđevdan, doseljeni u Valjevo, selo Prijezdić ima ih oko desetak kuća.
    Moja čukunbaka Pelagija devojačko Golubović, majka Sava, otac Milenko Golubović.
    Iz druge kuće Golubovića Bogdan i Aleksandar i Jelena Golubović, od oca Milomira, deda Milovan, pradeda Aleksandar, čukundeda Milovan. Kažu od Ilića, da li po pretku Iliji?
    Slavimo Đurđevdan, preslava Spasovdan.
    Visoki, svi oko 185cm.
    Poreklom Drobnjaci.

    • Vojislav Golubovlc Zeleni Pojas Šušanj ulica prva Bar

      Poštovana katarina dali znate kada su se u selo prijezde doselili golubovlci iz tepca. Ja sam iz tog sela. Pozdrav

  6. Petar

    Da li imate informacije o prezimenu Golubović, krsna slava je Đurđica? Moje ime je Petar od oca Dragana, đeda Vasilija i prađeda Petra. Dalje ne znam… Rodio sam se u Nišu, otac u Beogradu, ali dalje ne znam. Ukoliko neko ima informaciju bližu, bio bih zahvalan.

    • Laki

      Slava moje porodice Golubovic je Djurdjic, i vucemo poreklo od Golubovica iz Sumanovca (u jedno od navedenig opisa gore). To nam je usmeno a i pismeno predanje. Moj cukun deda je Mihajlo Golubovic i to je najdalje sto se mogu setiti na pamet. Mihajlo Golubovic je bio inzinjer i ucestvovao je prvom svetskom ratu, zaradivsi Albansku spomenicu i druga odlikovanja od Kralja Petra II. Na zalost, pisana istorija mog stabla nije trenutno kod mene licno tako da najdalje sto se mogu setiti su predratne godine prvog svetskog rata. Nadam se da je ovo od pomoci, rodjace 🙂

    • Djordje

      Moj pokojni deda sa majcine strane se zvao Golubović Zdravko ziveo je u Nišu?

  7. Andreas Petrović

    Poštovani!
    Interesuje me poreklo prezimena i porodice Golubović. Miloš i Mara Golubović sa ćerkom Nikolijom, rođenom u selu Zaskovci kod Pirota 1862. (Možda su imali još dece?) Udala se za Jelenka Manojlovića Petrovića i preselila se u selo Rudinje isto kod Purota. 1914. se porodica Petrović preselila u selo Matejče kod Kumanova.

    Ako neko slučajno zna nešto o tim Golubovićima…

    Hvala unapred,
    Andreas

    • Srđan Golubović

      Poštovani
      Moje poreklo je iz ovog sela i ja se prezivam Golubović .
      Mislim da ima dve familije Golubović iz tog sela . Imate li rodbine tamo za koju znate ?