Порекло презимена Голубовић

6. март 2012.

коментара: 14

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ГОЛУБОВИЋИ

(у Шумановцу)

Поријеклом су од Голубовића из Котлајића, код Крупица, из Затарја. У Шумановац су се доселила браћа Мијаило и Мелентије, због сукоба с турцима Ђурђевићима, на дан крсне славе Голубовића – Светог Аранђела. У овом сукобу Голубовићи убише два Турчина Ђурђевића, и зато су морали да бјеже преко Таре; доселише се у Језера, у село Шумановац, 1852. године, са својим породицама.

Мијаило је имао четири сина: Димитрија, Живка, Мирка и Ивана.

Мелентије је кратко живио у Шумановцу, па се одселио на Косово, у Косовску Митровицу, одакле су се раселили у Лебане, Слишане и Орану и на друга мјеста на Косову.

Димитрије Мијаилов имао је пет синова: Голуба, Стевана, Спасоја, Влада и Душана. Голуб и Стеван су се одселили у Америку, Спасоје у Вашково, а Владо у Потпеће. Душан је остао да живи у Шумановцу.

Живко Мијаилов имао је синове Уроша и Бећка. Од Бећка нема потомака.

Мирко Мијаилов имао је четири сина: Јагоша, Милоша, Лазара и Миливоја.

Иван Мијаилов се с породицом одселио у Србију у лесковачки крај.

Мирко Милошев је погинуо као борац НОР-а на Трнову 1944. године, тако да од Милоша нема потомства.

Данас у Шумановцу живе потомци Димитријеви, Живкови и Миркови. Има их и у другим крајевима наше земље, гдје су се одселили због запослења.

Славе Аранђеловдан.

____________________

ГОЛУБОВИЋИ

(живе у Надгори)

Голубовићи воде поријекло од Мика Голубова Марића, кога Турци поштедјеше када су посјекли сву седморицу браће Марића због тога пгго је кнез Марић на конаку своје куће убио једног калајџију, кога је наводно опљачкао, јер је имао доста пара. Због овог убиства његова породица и породице његове браће буду побијене, а поштеде Мика, сина Голубова, наводно зато што је његова мајка, која је била родом од Божовића, ошпијала свог дјевера да је убио калајџију, јер је кнез удао за свога брата Голуба, који је од браће био најружнији, па је хтјела да му се на овај начин освети. Голубова жена, послије убиства свога мужа Голуба, врати се у свој род Божовиће и поведе малољетног синчића Мика. Њега ујаци подигну и ожене и он се врати на очевину Марића. Он по своме оцу Голубу узме презиме Голубовић. Мико је имао сина Милана, а Милан Веселина, Рада, Новицу и Секула.

Голубовићи су се слабо тражили. Никада их није било више од двије-три куће. Иселе се из Тепаца у село Надгору, на своје катуне, гдје и данас живе.

Славе Ђурђевдан.

_________________

ГОЛУБОВИЋИ

(у Горњој Бијелој)

Поријеклом су из Ибрије у Ровцима, одакле се Никола Јованов Голубовић 1854. године, са синовима Петром, Лазаром, Илијом и Вељком доселио у Горњу Бијелу.

Славе Лучиндан.

_________________

ГОЛУБОВИЋИ

(на Дубровску)

Потичу од Голубовића из Присојног Ораха, из Жупе пивске, одакле се око 1870. године доселио Пиљо Тошин на Дубровско. Пиљо је имао синове Рада и Живка. Неки од њих се одселе код Бијелог Поља.

Раде Милошев са Дубровска био је у НОП-у од 1941. године; погинуо је на Сутјесци 1943. године као борац Четврте црногорске бригаде.

Славе зимски Јовањдан.

___________________

ГОЛУБОВИЋИ

(иа Малинску)

Старином су из Горњег Поља код Никшића, одакле се Јован доселио на Малинско као ускок.

Нијесу у сродству са Голубовићима из Надгоре, Шумановца, из Горње Бијеле, нити с онима из Дубровска.

Славе Аћимовдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

Претходни чланак:

Коментари (14)

Одговорите

14 коментара

  1. Фамилије-презименалови Голубовић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

    -Нови Аџибеговац (Ново Село)
    -Мирашевац
    -Доња Рача
    -Сипић

  2. Војислав Ананић

    ГОЛУБОВИЋИ, 1 кућа у Чарађу

    Јаков Голубовић, из Ораха, из Пивске жупе оженио се 1920. године кћерком Милоша Грозданића, из Голије. Његов најстарији син Милорад, послије другог свјетског рата, пређе на мајчин мираз у Чарађе, пошто му је ујак Којица умро без насљедства. Јаков је имао шест синова: Драгољуба, Милорада, Милана, Ивана, Панта и Радојицу. Драгољуб је погинуо у партизанима. Милорад има три сина: Јова, Драгољуба и Видоја. Породица Голубовића у Ораху је стара пивска породица. Припадају, по предању, великом огранку Браниловића, од које је већина пивских породица. Имали су добрих људи и домаћина, као и добрих војника. За вријеме бивше Југославије, истицао се од Голубовића Коста Ђокин и у једно вријеме био је предсједник општине на Горанско, у Пиви.
    Голубовићи славе св. Јована, зимског.
    Генеалогија-пасови: Јово, рођен 1954. године, Милорад, Јаков, Милован и Ђурко.

    Извор: Обрад Вишњић – Голија и Голијани, Требиње, 1987.

  3. Војислав Ананић

    ГОЛУБОВИЋ (п), у Сливљу (Гацко) и Блацама (Коњиц). У Сливљу су поријеклом из Пиве, а у Блацама су од Сарића с Борака (59:312,329). У Сливља су доселили у 17. вијеку “када је Бајо Пивљанин попалио село и истјерао Турке” (147:576).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  4. Dejan Golubovic

    Postovani:
    Interesuje me poreklo prezimena Golubovic iz sela Peris kod Svrljiga.
    Kada je selo naseljeno i odakle.
    Unapred hvala.

  5. Katarina Jovanović

    Голубовићи из Тепаца код Жабљака, славе Ђурђевдан, досељени у Ваљево, село Пријездић има их око десетак кућа.
    Моја чукунбака Пелагија девојачко Голубовић, мајка Сава, отац Миленко Голубовић.
    Из друге куће Голубовића Богдан и Александар и Јелена Голубовић, од оца Миломира, деда Милован, прадеда Александар, чукундеда Милован. Кажу од Илића, да ли по претку Илији?
    Славимо Ђурђевдан, преслава Спасовдан.
    Високи, сви око 185cm.
    Пореклом Дробњаци.

  6. Petar

    Da li imate informacije o prezimenu Golubović, krsna slava je Đurđica? Moje ime je Petar od oca Dragana, đeda Vasilija i prađeda Petra. Dalje ne znam… Rodio sam se u Nišu, otac u Beogradu, ali dalje ne znam. Ukoliko neko ima informaciju bližu, bio bih zahvalan.

    • Laki

      Slava moje porodice Golubovic je Djurdjic, i vucemo poreklo od Golubovica iz Sumanovca (u jedno od navedenig opisa gore). To nam je usmeno a i pismeno predanje. Moj cukun deda je Mihajlo Golubovic i to je najdalje sto se mogu setiti na pamet. Mihajlo Golubovic je bio inzinjer i ucestvovao je prvom svetskom ratu, zaradivsi Albansku spomenicu i druga odlikovanja od Kralja Petra II. Na zalost, pisana istorija mog stabla nije trenutno kod mene licno tako da najdalje sto se mogu setiti su predratne godine prvog svetskog rata. Nadam se da je ovo od pomoci, rodjace 🙂

    • Djordje

      Moj pokojni deda sa majcine strane se zvao Golubović Zdravko ziveo je u Nišu?

  7. Андреас Петровић

    Поштовани!
    Интересује ме порекло презимена и породице Голубовић. Милош и Мара Голубовић са ћерком Николијом, рођеном у селу Засковци код Пирота 1862. (Можда су имали још деце?) Удала се за Јеленка Манојловића Петровића и преселила се у село Рудиње исто код Пурота. 1914. се породица Петровић преселила у село Матејче код Куманова.

    Ако неко случајно зна нешто о тим Голубовићима…

    Хвала унапред,
    Андреас