Пецељ

6. март 2012.

коментара: 7

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

  1. Todorovic Pecelj Aleksandra

    Ja i ne znam bas mnogo…pa i sama bih voljela znati….ali ono sto znam sigurno je da svi Pecelji poticu iz Ljubinja…mjesta u Hercegovini….i svi slave krsnu slavu Djurdjevdan.
    Nekad sam davno cula da su bila tri brata i da se jedan naselio u selu Vodjeni…drugi u selu gornji Bodjeni a treci u selu Kravica…sva sela u okolini Ljubinja. Dalje od ovoga ne znam…a voljela bih saznati ?

  2. Војислав Ананић

    ПЕЦЕЉ (п), у Капавици, Вођенима, Грабљу и Жабици (Љубиње). У Капавици су настањени у засеоку Ранковци. Потичу од Бркљача из Капавице. Презиме је настало тако што је неки Бркљача који је био “печен по лицу” побиједио у једној трци. Неко је од посматрача те трке повикао: “Утече печени!”. По томе су га прозвали Пецељ. Његови потомци настанили су се у Дубочици, гдје је Ђуро Пецељ “излијевао турски новац”. Турци га због тога осудише и “осјекоше му десну руку”. Послије тога Ђуро је нестао из села. Након девет година у Дубочицу су дошли “гурбети (чергари) и разапели черге. Тако под чергом мјештани препознаше Ђуру”. Према причању Јована Бркљача Ђуро је отишао са чергарима. Није имао дјеце, па су неистините приче да Пецељи потичу од Цигана. Пецељи у Вођенима су “од оних с Капавице”, а у Грабље и Жабицу су доселили из Дубочице “тражећи боље мјесто”. Славе Ђурђевдан (155:565:59:277,291. 313).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  3. Cedo

    Jedini zaseok oko Ljubinja gdje zive samo Pecelji su Ceprusi izmeldjju Rankovaca i Kapavice.