Poreklo prezimena Gojković

6. mart 2012.

komentara: 54

Prezime Gojković pripada staroj hercegovačkoj porodici nekada nastanjenoj u Viševu (Borač). Kako navodi Risto Milićević u “Hercegovačkim prezimenima”, u istorijskim izvorima prve polovine 15. veka se pominje Stefan Gojković, knez Viševe. Gojkovića ima u Rudom Polju (Gacko) i u Konjicu. Verovatno je ovo prezime nastalo od starijeg prezimena Gojko, kojeg Jevto Dedijer pominje u Jugovićima (Nevesinje) i Rudom Polju.

KRSNA SLAVA: Sveti Jovan

POZNATI: Predrag Cune Gojković

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (54)

Odgovorite

54 komentara

  1. Oliver Jovanović

    Čukundeda Lazar Gojković (iz priča doselio se iz Hercegovine na Zlatibor, desna obala Uvca, selo Seništa po oslobođenju ovih predela).

    Pradeda Jovo Jovanović, deda Stojan, tata Ratko i ja Oliver.

    Slava Arhandjel Mihajlo

    • Igor Gojkovic

      postovani gojkovici ima vas svuda,moji su gojkovici iz gornje trepce kod cacka.ali odakle su dosli ne znam?ako neko ima informacije,voleo bih znati.slava sv.ahrandjel mihail.

  2. L.

    Zna li netko nešto o porijeklu Gojkovica iz Vinkovaca (istocna Slavonija)? Moj pradjed je Petar Gojkovic (Hrvat po oba roditelja). Zanima me postoji li vise loza Gojkovica? Navodno da samo prezime potjece iz Boke kotorske, no zasad nisam uspjela locirat povezane Gojkovice iz Crne Gore s mojom obitelji.

    Hvala. Lijep pozdrav

  3. Nemanja

    Ja sam iz Novog Pazara. Deda mi je rodjeni u Novom Pazaru. Poreklo nam je Planina Stari Vlah. Ivanjica. Slava nam je Sv. Stefan.

  4. Danica Petrović

    Moj deda je Bogoljub Gojković, Golija , selo Brusnik – Ivanjica.Tu je zaseok Gojkovići, iznad sela Munjići, Gojkovići tamo još uvek žive -Gradimir Gojković, sin Vasilija Gojkovića, brat od strica moje majke Petre rođene Gojković
    slava Sveti Stefan

  5. Sandra

    Gojkovici iz Bijeljine iz Trnjaka slave Lazarevu subotu ima li neko podatke o porijeklu hvala

  6. Marko

    Iz Vrnjačke banje, krsna slava Sv.Jovan. Cuo sam priču od starijih da potičemo iz Crne gore dok drugi spominju Hercegovačko pleme

  7. Nikola

    General i ministar vojni Ilija Gojković, o njemu možete pročitati na link:

    https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BB%D0%B8%D1%98%D0%B0_%D0%93%D0%BE%D1%98%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B

    Ilija Gojković (Drenovac, 2. avgust 1854 — Jonsko more, 15. februar 1917) bio je srpski general i ministar vojni u vladi Kraljevine Srbije.

    Biografija
    Učestvovao je kao dobrovoljac u srpsko-turskim ratovima, komandovao bataljonom, postao general i ministar vojni (mart 1910 — februar 1911). U balkanskim ratovima bio je komandant Moravske divizije prvog poziva, koja se istakla u kumanovskoj, bitoljskoj i bregalničkoj bici.

    U Prvom svetskom ratu je bio komandant Moravske divizije prvog poziva (u bitkama na Ceru i Kolubari) a 1915. godine je bio komandant Timočke vojske, koja je uspešno branila granice Srbije od napada 1. bugarske armije, a istakla se u borbama kod Kačanika. Nakon povlačenja, zbog bolesti prebačen je na lečenje u Francusku. U povratku iz Francuske na solunski front brod “Mimas”[1] je torpedovan u blizini Sicilije. Pošto je Gojković odbio da se preda, ubijen je u čamcu za spasavanje i potonuo u Jonskom moru.[2][3]