Гњатовић

6. март 2012.

коментара: 2

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Војислав Ананић

    ГЊАТОВИЋ. По претку званомГњшио касније су прозвани Гњатовићи у Црној Гори (Враћеновићи и Мируше, Никшић), али поријеклом су били из Попова поља, Херцеговци (27,112).
    Заиста, православци Гњато живе у Дријењанима као старосједиоци (Попово) и у Мирушама (Билећа); ови други досељени из Дријењана око 1800. године. Гњате и Гњатићи су вјероватно исто. Славе Аранђеловдан (35, 356).
    Међутим, са овим “јужним Гњатијама” Гњатовићи јеловачки као да немају сличности. Не постоји потреба ни да тражимо породичне коријене Гњатовића у прасловенској ријечи “гњат”, јер презиме Гњатовић настаје “јамачно по оцу Игњатију, односно Гњатију”, што се види из црквено- -православних матичних књига манастира Гомирја из XVIII вијека, и касније, у Лици (25, III, 220-221). Иначе, име Игњатије, Свети Игњатије среће се од XIV вијека. Гњатовићи су неоспорно личкога поријекла, из Книнске Крајине, Добросела и других мјеста, што нарочито потврђује и њихова крсна слава – Свети Игњатије.

  2. Nada

    Interesuje me odakle su dosli Gnjatovici iz sela Buzete na Baniji ,slave svetog Stefana banijci ga zovu s.Stevan