Порекло презимена Живадиновић

6. марта 2012.

коментара: 9

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (9)

Одговорите

9 коментара

 1. Фамилије-презимена Живадиновић, по местима пребивалишта. Према књизи Станоја Мијатовића “Белица”.

  -Медојевац
  -Шуљковац
  -Багрдан
  -Ловци
  -Вољавче

 2. Фамилије-презимена Живадиновић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

  -Грошница
  -Жировница
  -Горње јарушице
  -Радовање
  -Ракинац

 3. DARKO ŽIVADINOVIĆ

  Opština Aleksinac,, selo Prćilovica ima ulice u centru sela više vezanih kuća sa prezimenom Živadinović, krsna slava Sveti Nikola, koja se slavi i leti i zimi.Predanja kažu da su poreklom od plemena Nemanjići, posle kosovog boja dobili sakriveno prezime Živadinović po tada popularnom imenu Živadin i nisu u rodu sa ostalim Živadinovićima.

  • Goran

   Gde ste nasli ta predanja. ima li nekih pismenih izvora.
   Kako ste dosli do toga?

  • Darko Živadinović

   Došli smo do nekih novih podataka. Po popisu od 1834godine, u to vreme smo se prezivali Radičević,a po Živadinu Radičeviću smo dobili prezime Živadinović,ko pre šta smo nosili prezime Radič do kosovog boja, kad je izginula sva muška glava koja je bila sposobna za borbu. Vojvoda Sinđelićm Stevan je u vreme Radičevića nosio to prezime,mada se prezivao Radičević i mi smo direktni potomci njega. Moj pokojni stric Živadinović Hranislav mi je pokazao na lobanju iznad vrata cele kule, koji je inače našao poreklo naše porodice. Rajko od Rasine je isto bio naš rođak, a spominje se i Kraljević Marko. Tačnije podatke bi možda mogao dati njegov sin.

 4. јоксим

  Дарко да ли знаш колико има пореклом “од племена Немањића”?

  • Darko Živadinović

   Znam samo da se spominju još prezimena, po Nikoli, Nikolići, po Petru Petrovići i još neka imena, ali sam zaboravio koja. Detaljnije je znao pokojni Hranislav Živadinović, inače penzionisani pukovnik u JNA.Možda bi znao njegov sin koji živi u Nišu.

 5. Vesna ( dev. Živadinovic ) Poskić

  Ja sam rođena Aleksinčanka , živim u Kruševcu. Moj pok.otac je pamtio i pričao priču svog oca iz daleke prošlosti : Živadinovići su bežeci iz Makedonije pred najezdom Turaka došli na ove prostore i nekoliko porodica se naselilo na mestu koje je nazvano Vakup , pored današnjeg Aleksinca. Kasnije je blizu Vakupa neki Aleksa napravio han . Tu je današnji Aleksinac. Koliko se sećam , Aleksinac je po toj priči dobio ime po Aleksinom hanu. Čak , koliko se sećam to je opisano i u jednoj knjizi o istoriji Aleksinca. Moja porodica je imala tu knjigu , ali je zagubljena, na moju veliku žalost. Pok. otac je pričao da su njegovi preci baš starosedeoci Aleksinca, jedna od nekoliko porodica koje su ga prve naselile.

 6. Mateja zivadinovic

  Selo mrmos opstina aleksandrovac (župa) slava sveti arhangel gavrilo (sveti arandjel)kod mene isto ima nekoliko kuća pod prezimenom zivadinović pa bih hteo da saznam nesto malo o poreklu mog prezimena😃.