Порекло презимена Булатовић

5. март 2012.

коментара: 29

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ БУЛАТОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Булатовић

Хаплогрупа: R1a L1280

Порекло: Горица, Подгорица, Црна Гора

Крсна слава: Лучиндан

Контакт:
_________________________

Булатовић

Хаплогрупа: R1a Z280

Порекло: Мртво Дубоко, Колашин, Црна Гора

Крсна слава: Лучиндан

Контакт:
_________________________

Булатовић

Хаплогрупа: I2-PH908 род Никшића

Порекло: Ровачко Требаљево, Колашин, Црна Гора

Крсна слава: Лучиндан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

БУЛАТОВИЋИ

(у Тимару)

Булатовићи у Тимару доселили су се из Роваца 1859. године на земљу коју су добили од књаза Данила. Тада су се доселили Никини синови Милош, Новица и Суро; те Никола Милићев и Перо Иванов. Никини потомци се на уже зову и Никићи.

Пуниша Суров Булатовић-Никић, погинуо је као ратник и учесник у Херцеговачком устанку на Вележу 1876. године, а Петар Булатовић-Булић погинуо је на Глухој смокви 1876. године као ратник у Херцеговачком устанку.

Милован и Вукосав Булатовић из Тимара, били су учесници балканских и Првог свјетског рата, а погинули су на Мојковцу 7. јануара 1916. године.

Петар Илијин, Радуле Милосављев и Трипко Радивојев погинули су на Пљевљима у крвавој Пљеваљској бици 1. децембра 1941. године. Даринка и Радомир Савови били су припадници НОП-а и обоје погинули: Даринка у Тимару 1941, а Радомир на Сутјесци 1943. године.

Мијат Божов, истакнути активиста из предратних дана, у НОП-у је од првих устаничких дана. Погинуо је на Сутјесци јуна 1943. године као борац Четврте црногорске бригаде. И Милан Михаилов је био у НОП-у од 1941. године, прво у Дурмиторском одреду, а онда у Четвртој црногорској бригади у Петом батаљону, командир извиђачке групе и обавјештајни официр батаљона и у Другој бригади. Божидар Лазарев је био у 7. омладинској бригади од њеног оснивања у којој је рањаван, Петар Булатовић је такође учесник НОР-а, пуковник – колонизован у Војводину 1945. године.

Божидар-Бобо Булатовић из Никшића, истакнути стручњак из области права, налазио се на одговорним функцијама у органима Републике и као судија Уставног суда Југославије.

Булатовићи из Тимара су се исељавали у многа мјеста, а највише их је у Никшићу.

Славе Лучиндан, а прислужују Никољдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (29)

Одговорите

29 коментара

  1. petar

    Bulatovici poticu iz Peci sa Kosova i Metohije, odakle su se raselili po Crnoj Gori i Srbiji.

  2. Aleksa

    Goran je u pravu.. Bulatovici su svi iz Rovaca porijeklom…poticemo od Gojaka..najvece smo bratstvo u Crnoj Gori…od Gojaka su i Vlahovici, Scepanovici, Jovanovici i ugasena kuca Srezojevici…
    Najstariji poznati predak nam je ban Ilijan, otac njegov Ban Milutin..Grbalj,Kotor..krsna slava sv. Luka

    • marina

      Bravo Aleksa jos jedan podatak.Bana Ilijana zena je sestra Simeona Mirotocivog oca SVETOG SAVE,ONA JE MAJKA NIKSE(sin Gojak) PO KOME JE NIKSIC dobio ime svako dobro!!!

    • Dusan

      Da, svi koji su poreklom iz Crne Gore sa slavom sv. Luka su potomci Bana Milutina, Vladimira, pa Nikse i potom od nekog od njegovih 5 sinova…Po zenskoj liniji vodimo poreklo od Stefana Nemanje, koji je bio pradeda Niksin po majci, Jefimiji Nemanjic…

  3. Evo vam link pa preslusajte lepo i u dedinom govoru imate i podatak odakle poticu Bulatovici.

    • Милош

      Гојакови синови су Булат, Влахо, Шћепан и Срезоје! 4 велика братства, а Срезојевићи се нису угасили још увек их има 🙂
      Петар је дефинитивно погрешио, Булатовићи су из Роваца, славе Св. Луку. Родослов у мом случају иде овако: Бан Илијан Владимир (12-13. век) – Никша – (непознато) – Витоје – Никша – Гојак – Булат – Кнез Вуксан (1477. попис) – Батрић – Илијан – Марко – Радосав – Пејо (Учесник сабора у Морачи 1658) – Марко – Мина (Минићи) – Ника… и ту се делимо на још 3 презимена 🙂

  4. Милош

    Мене занимају Никини синови Милош, Новица и Суро, како горе пише на уже се звали Никић… Зна ли неко нешто о томе?

  5. delmonte

    Ni manje ni više nego veza sa sv. Savom! A ko je bio Bulat?

    • Darko Bulatovic

      Bulat je bio sin Gojakov. Ime je unikatno na Balkanu međutim ima tragova u Rusiji ljudi sa prezimenom Bulatovich.
      Kao na primjer Aleksandar Bulatovich istorijska ličnost iz Rusije. Čiji korijeni su nejasni. Bio je plemić miješane familije. Neki aludiraju Poljsko porijeklo i podatak sq ove strane da postoji baltički element u genima nekih Bulatovića me zapitao…

  6. Tragam za knjigom Vojislava M. Bulatovica “Rovca poreklo Bulatovića”
    Dali neko poseduje ovu knjigu i moze da mi je ustupi kopira proda..
    [email protected]

  7. Borac

    Otkud Bulatovici u R1a? Svi Niksici su u Dinaric South.

    • Лука

      Ево ти података о пореклу тестираног Булатовића :

      Тестирани Булатовић Р1а је од Булатовића који су 1710. побегли из Мртвог Дубоког због крви са Минићима. У њиховом предању постоји прича о томе да су најпре се склонили у Морачко село Врујца, где су их прихватили кумови Дожићи, и где их и данас има, док је један део њих наставио даље и населио се у Куче. То је тај део приче који помиње село Раћесе и Булатовиће насељене у том селу. Одатле су неки претпостављам касније (не знам детаље ове последње селидбе) населили у Горњу Горицу код Подгорице. Суштина целе заврзламе је у томе је да када је извесни Милета Булатовић-Стајовић заједно са браћом убио двојицу и израњавио још неколицину Минића, свим староседеоцима више није било места у Мртвом Дубоком, док су они ”прави” Булатовићи, дакле потомци Гојака Никшина, остали и данас их има тамо. Очигледно да су стари Ровчани односно Минићи знали ко је ”прави” Булатовић а ко не, па самим тим и ови који су њихове крви тј. племеници и као и они потомци Гојакови нису теретили за дуг у крви. Истраживањем порекла своје породице бавио се Ђоко Булатовић из Горње Горице, и по тој причи коју он даје они су исти род са овима који су у селу Врујца у Морачи, али проблем је у томе што је он покушао да своје Булатовиће и ове из Врујаца повеже са Булатовићима-Стајовићима, што ДНК демантује а то се може видети и у самом предању Стајовића јер их они нигде не помињу. Иначе је њихов родослов доста ”танак” и не уклапа се ни у Стајовиће ни у остале Булатовиће. Видим сада у твом коментару да се помињу неки Булатовићи под надимком Боланџићи, то би могао бити стари назив за ове Булатовиће из Врујаца и Раћеса, као што су се и сами Стајовићи издвајали у братству Булатовић по том свом називу Стајовићи који им долази од претка Стаја чији је унук тај Милета који је починио убиство Минића.
      Трећа ствар која додатно мрси причу је та што Булатовићи-Стајовићи, као и ови из Врујаца и Раћеса односно Горње Горице, нису ”прави” Булатовићи већ стариначки родови који су се кроз векове заједничког живота са Булатовићима збратимили са њима, примили славу св. Лука и презиме Булатовић. Тако данас имамо Булатовиће-Стајовиће тј. породице које воде порекло од њих а то су Булатовићи из Брезојевице код Плава, Пођани који су последњих деценија готово сви вратили презиме Булатовић, затим муслимани Еровићи из Пода код Бијелог Поља, и највероватније Вељовићи из села Попе код Тутина и Величковићи код Колашина (за Вељовиће ћемо за пар дана имати резултат теста) који су И1-П109. Упоређујући све ово са хаплотиповима ровачких братстава која су се до сада тестирала, а то су Шћепановић из Речина код Колашина пореклом из Вишања у Ровцима, затим Војиновића из околине Бијелог поља који је од Војиновића из Никшићке Жупе и Бечановића из околине Крагујевца који је такође пореклом из Никшићке Жупе, можемо слободно рећи да је никшићки Хаплотип И2а Дин. Југ. То ћемо дефинитивно моћи да потврдимо за пар дана када буду готови резултати теста још једног Шћепановића који је пореклом из Речина код Колашина, Драшковића из Веље Дубоког и још неколицине њих који чувају предање о свом пореклу из Роваца односно од никшићког племена.
      Лубурић је био доста студиозан у свом раду али свакако није могао бити видовит и није могао знати да ли је неко погрешно сачувао предање или можда намерно укривао податке о свом роду због скривања и бежања од крви, што је био чест случај код наших братстава и породица. Тако да и код њега се може наћи доста грешака, што свакако не умањује његов рад јер он тада није имао могућност да то утврди помоћу ДНК као што то ми данас можемо.

      Текст преузет са http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=391.msg20971#msg20971

      • Borac

        Ja reko’ da necija baba nije svrljala malo vise

        • Лука

          Борац,у овом случају можда на први поглед делује тако,али није.Реч је,као што и у тексту кога сам копирао са форума стоји,о саплемењивању,које очигледно није било ретко међу Булатовићима.Тешко да је у једној патријархалној средини као што је Црна Гора,могло долазити до неверства.Уколико је твоја породица од Булатовића,или неке друге гране ровачког/никшићког племена,можеш да урадиш тестирање Y – DNA хромозома (ако већ ниси) и да видиш да ли твоја породица припада кластеру Никшића,који је већ доста добро профилисан на Српском ДНК Пројекту.

      • Јоксим

        Лука је објаснио. Борац да ли си урадио днк тест? Ако нијеси , сад је прилика да урадиш, или да се још неко тестира од Булатовића. Није случајно што се Булатовићи жене и удају између себе уздуж и попријеко у Црној Гори а и шире, јер су разнородни.

  8. Bulatovic

    ja sam uradio test.Bulatovic, otac iz Rovaca.
    i ja sam i2a2b

  9. Dragana

    Moja baba je bila Bulatović otac joj se zvao Tule Bulatović znam da je on iz Crne Gore otiso za Kosovo a brat moje babe je poginuo na bitki na Kozari

  10. Milan

    Moj djed je Tomica Bulatović rodjen 1880. Baba Djurdja rodjena 1878 devojačko Rakočević iz Moraće., znam da jojje otac bio kafedžija, ako imate neke od podataka rodoslov želeo bih da više saznam o svojim rodna ima. Od Tomice pa nadalje znao bih da povežem. Imao je 4 sina. Veljko, Dragutin, Vuko i Milorad. Doselili se u Peć, Vitomiricu. Voleo bih da saznam još nešto više. Sada mahom živimo u Srbiji.