Poreklo prezimena Božović

5. mart 2012.

komentara: 37

[toggle title=”TESTIRANI BOŽOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Božović

Haplogrupa: I2a Dinaric

Poreklo: Pridvorica, Ibarski Kolašin, Kosovo, Srbija

Krsna slava: Mitrovdan / prislužuje Petrovdan

Kontakt:
_________________________

Božović

Haplogrupa: E1b rod Orlovića

Poreklo: Zagora, Cetinje, Ceklin, Crna Gora

Krsna slava: Začeće sv. Jovana Krstitelja / prislužuje Jovanjdan

Kontakt:
_________________________

Božović

Haplogrupa: I2a DN rod Lješnjani-Vojinići

Poreklo: Brđani, Gornji Milanovac, Srbija

Krsna slava: Ćirilovdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

BOŽOVIĆI

(žive u Ninkovićima i Kočadolu)

Božovići vode porijeklo od Boža Nikolina. Nikola je bio unuk Staniše Tepčanina. Nikola je, osim Boža, imao još sina Milića, od koga vode porijeklo Milićevići. Božo Nikolin imao je sedam sinova: Iliju, Nijata, Stevana, Milutina, Sekula, Janka i Marka. Oni se po ocu Božu prozvaše Božovići. Imali su sestru jedinicu, koja je bila udata za Goluba Marića, od koga vode porijeklo Golubovići u Nadgori.

Od ovog bratstva je bilo dosta istaknutih junaka i ljudi, ali treba istaći Zelena Božovića koji se još zvao Ninković; bio je ugledan čovjek, dobar domaćin i poznati junak iz mnogih bojeva koji su u njegovo vrijeme vođeni protiv Turaka. Poginuo je kao barjaktar tepačke čete 1860. godine na Ograđenici.

Milutin Pavlov je kao pripadnik NOP-a od 1941. godine poginuo na dužnosti komandanta mjesta Žabljak 1943. godine, a Radoman Vladov na Biču 1944. godine kao pripadnik jedinica NOV-a.

Od ovog bratstva niko ne živi u Tepcima, već su se svi iselili na svoje ljetne katune u Ninkovićima i Kočadolu. Od njih se jedna kuća nalazi u Paležu.

Ima ih iseljenih u Kominima kod Pljevalja.

Slave Đurđevdan.

_________________________

BOŽOVIĆI

(na Dubrovsku)

Porijeklo im je od Adžića iz sela Lisine iz Pive. Na Dubrovsko se doselio Šćepan Božov Adžić 1807. godine, na imanje odseljenog bratstva Stakića. Šćepan Božov imao je tri sina: Vasilja, Savu i Zelena, koji po svom djedu Božu uzeše prezime Božovići.

Slave zimski Jovanjdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (37)

Odgovorite

37 komentara

  1. Bozovka

    A zasto nema o Bozovicima iz Ibarkog Kolasina?

  2. Marko

    Zasto nema nista o Bozovicima sa Zlatibora, tj iz Semegnjeva?
    Tamo postoje 2 porodice Bozovica koje nisu u krvnom srodstvu

    • Djordje Delić

      Božovići koji slave sv. Jovana su poreklom iz Pive. Moguće je da su poreklom od Kulića iz Pive ali treba uraditi prvo DNK proveru.

    • Miško ue

      Božovići iz Bijelih Brda, SAD pripada opštini Rudo, slave sv Jovana. Došli su sa prezimenom Kujundžići, a Božović prezime su nasledili od Bogdana Kujundžića. Došli su iz stare Hercegovine, Nikšića od Plemena Riđanovića vode poreklo. Braća su im Đurović iz susednog sela Trnavci. Pred im je bio Bogić Kujundžić brat Bogdanov. A po predanju ovi iz semegnjeva su odselili iz Bjelih Brda i ima još dve familije u Jablanica.

  3. Branko Božović

    Hvala na ovoj objavi…Inače ja sam unuk Milutina Pavlovog Božovića, nosioca partizanske spomenice i borca NOP-a iz teksta.

  4. Poštovani/a, zanima me da li imate podatke o porijeklu Božovića iz Kuča

  5. Jovanka Božović

    Moj otac je iz Tepca. I sve koje znam odande slave Đurđevdan.

  6. mirko

    postovani,

    ja sam od Božovića iz Grblja (Kotor). slava nam je Djurdjevdan a koliko ja znam u grblju smo vec oko 250-300 god ako ne i vise a porijeklo nam je iz Pipra kod Podgorice

  7. Rade Bozovic

    To poreklo prezimena Bozovic nema nikakve veze,oni slave sv.Nikolu….

  8. Bozoviceva

    Bozovici koji zive u Novom Pazaru su poreklom iz Crne Gore, a slave Sv. Luku…

  9. Snezana Bozovic

    Ostala sam mala bez tate koji je umro 1972 u Beski. Znam da je rodjen 15.o8.1931 u Kolasinu opstina Zubin Potok.Imao je dva brata Gojka i Radeta.U Kolasinu sam imala jos jednog strica Radeta (nije rodjeni) kod koga sam bila sa mamom kad je tata umro. Slava nam je Mitrovdan. Deda mi se zvao Vukole a baba Ljubica. Kako je tata umro prekinuti su svi odnosi sa nama tako da uopste ne znam moje rodjake ni poreklo. Ja sam rodjena u Podujevu a moje dve starije sestre u Novom Sadu.Molila bih ljude koji znaju bilo sta o mojim rodjacima i poreklu neka mi se jave.Unapred hvala.Snezana Bozovic Kovac.

    • Milica Jakimovska rodjena Bozovic

      Zdravo rodjako,
      I ja sam iz tog kraja poreklom,tata mi je rodjen u Pridvorici, opstina Zubin Potok,tata mi je rodjen 1937god. zvao sa Dragan, od oca Vukoja i majke Stanije.Inace tata mi je umro 2003.Svi Bozovici su u Pridvorici…Mi smo inace ziveli u Kosovskoj Mitrovici ali smo se iselili 1979god.Svi u selu smo rodjaci,neki blizi,neki dalji,uglavnom rodstvo se postuje i jos se nije desilo da se neko iz roda uzme..Kad odes na groblje u Pridvoricu,nema drugog prezimena do Bozovica…Imam negde rodoslov, ako si zainteresovana ,potrudicu se da ga nadjem i da ti ga slikam i posaljem, pozdrav…

  10. slavica

    Htjela bih da pomognem svojoj svekrvi da pronadje rodjake na Zabljaku.
    Njen djed Milivoje,rodjen 1905. jos kao dijetr bjezeci od Turaka dosao u Priboj i tu je ostao,osnovao porodicu.Dakle,otac i ona su rodjeni u Priboju.Djed Milivojev otac se zvao Neđeljko.to je sve sto ona zna. Bila bih zahvalna na bilo kakvoj informaciji.

    • Marko

      Poštovana Slavice,
      Video sam vaš komemtar iz 2018. godine slučajno na forumu Porkelo, ja sam praunuk deda Milivoja iz Priboja, moja porodica živi u Priboju.