Порекло презимена Божовић

5. март 2012.

коментара: 37

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ БОЖОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Божовић

Хаплогрупа: I2a Dinaric

Порекло: Придворица, Ибарски Колашин, Косово, Србија

Крсна слава: Митровдан / прислужује Петровдан

Контакт:
_________________________

Божовић

Хаплогрупа: Е1b род Орловића

Порекло: Загора, Цетиње, Цеклин, Црна Гора

Крсна слава: Зачеће св. Јована Крститеља / прислужује Јовањдан

Контакт:
_________________________

Божовић

Хаплогрупа: I2a DN род Љешњани-Војинићи

Порекло: Брђани, Горњи Милановац, Србија

Крсна слава: Ћириловдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

БОЖОВИЋИ

(живе у Нинковићима и Кочадолу)

Божовићи воде поријекло од Божа Николина. Никола је био унук Станише Тепчанина. Никола је, осим Божа, имао још сина Милића, од кога воде поријекло Милићевићи. Божо Николин имао је седам синова: Илију, Нијата, Стевана, Милутина, Секула, Јанка и Марка. Они се по оцу Божу прозваше Божовићи. Имали су сестру јединицу, која је била удата за Голуба Марића, од кога воде поријекло Голубовићи у Надгори.

Од овог братства је било доста истакнутих јунака и људи, али треба истаћи Зелена Божовића који се још звао Нинковић; био је угледан човјек, добар домаћин и познати јунак из многих бојева који су у његово вријеме вођени против Турака. Погинуо је као барјактар тепачке чете 1860. године на Ограђеници.

Милутин Павлов је као припадник НОП-а од 1941. године погинуо на дужности команданта мјеста Жабљак 1943. године, а Радоман Владов на Бичу 1944. године као припадник јединица НОВ-а.

Од овог братства нико не живи у Тепцима, већ су се сви иселили на своје љетне катуне у Нинковићима и Кочадолу. Од њих се једна кућа налази у Палежу.

Има их исељених у Коминима код Пљеваља.

Славе Ђурђевдан.

_________________________

БОЖОВИЋИ

(на Дубровску)

Поријекло им је од Аџића из села Лисине из Пиве. На Дубровско се доселио Шћепан Божов Аџић 1807. године, на имање одсељеног братства Стакића. Шћепан Божов имао је три сина: Васиља, Саву и Зелена, који по свом дједу Божу узеше презиме Божовићи.

Славе зимски Јовањдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (37)

Одговорите

37 коментара

  1. Bozovka

    A zasto nema o Bozovicima iz Ibarkog Kolasina?

  2. Marko

    Zasto nema nista o Bozovicima sa Zlatibora, tj iz Semegnjeva?
    Tamo postoje 2 porodice Bozovica koje nisu u krvnom srodstvu

    • Djordje Delić

      Božovići koji slave sv. Jovana su poreklom iz Pive. Moguće je da su poreklom od Kulića iz Pive ali treba uraditi prvo DNK proveru.

    • Мишко уе

      Божовићи из Бијелих Брда, САД припада општини Рудо, славе св Јована. Дошли су са презименом Кујунџићи, а Божовић презиме су наследили од Богдана Кујунџића. Дошли су из старе Херцеговине, Никшића од Племена Риђановића воде порекло. Браћа су им Ђуровић из суседног села Трнавци. Пред им је био Богић Кујунџић брат Богданов. А по предању ови из семегњева су одселили из Бјелих Брда и има још две фамилије у Јабланица.

  3. Branko Božović

    Hvala na ovoj objavi…Inače ja sam unuk Milutina Pavlovog Božovića, nosioca partizanske spomenice i borca NOP-a iz teksta.

  4. Јованка Божовић

    Мој отац је из Тепца. И све које знам оданде славе Ђурђевдан.

  5. mirko

    postovani,

    ja sam od Božovića iz Grblja (Kotor). slava nam je Djurdjevdan a koliko ja znam u grblju smo vec oko 250-300 god ako ne i vise a porijeklo nam je iz Pipra kod Podgorice

  6. Rade Bozovic

    To poreklo prezimena Bozovic nema nikakve veze,oni slave sv.Nikolu….

  7. Bozoviceva

    Bozovici koji zive u Novom Pazaru su poreklom iz Crne Gore, a slave Sv. Luku…

  8. Snezana Bozovic

    Ostala sam mala bez tate koji je umro 1972 u Beski. Znam da je rodjen 15.o8.1931 u Kolasinu opstina Zubin Potok.Imao je dva brata Gojka i Radeta.U Kolasinu sam imala jos jednog strica Radeta (nije rodjeni) kod koga sam bila sa mamom kad je tata umro. Slava nam je Mitrovdan. Deda mi se zvao Vukole a baba Ljubica. Kako je tata umro prekinuti su svi odnosi sa nama tako da uopste ne znam moje rodjake ni poreklo. Ja sam rodjena u Podujevu a moje dve starije sestre u Novom Sadu.Molila bih ljude koji znaju bilo sta o mojim rodjacima i poreklu neka mi se jave.Unapred hvala.Snezana Bozovic Kovac.

    • Milica Jakimovska rodjena Bozovic

      Zdravo rodjako,
      I ja sam iz tog kraja poreklom,tata mi je rodjen u Pridvorici, opstina Zubin Potok,tata mi je rodjen 1937god. zvao sa Dragan, od oca Vukoja i majke Stanije.Inace tata mi je umro 2003.Svi Bozovici su u Pridvorici…Mi smo inace ziveli u Kosovskoj Mitrovici ali smo se iselili 1979god.Svi u selu smo rodjaci,neki blizi,neki dalji,uglavnom rodstvo se postuje i jos se nije desilo da se neko iz roda uzme..Kad odes na groblje u Pridvoricu,nema drugog prezimena do Bozovica…Imam negde rodoslov, ako si zainteresovana ,potrudicu se da ga nadjem i da ti ga slikam i posaljem, pozdrav…

  9. slavica

    Htjela bih da pomognem svojoj svekrvi da pronadje rodjake na Zabljaku.
    Njen djed Milivoje,rodjen 1905. jos kao dijetr bjezeci od Turaka dosao u Priboj i tu je ostao,osnovao porodicu.Dakle,otac i ona su rodjeni u Priboju.Djed Milivojev otac se zvao Neđeljko.to je sve sto ona zna. Bila bih zahvalna na bilo kakvoj informaciji.