Poreklo prezimena Blagojević

5. mart 2012.

komentara: 148

[toggle title=”TESTIRANI BLAGOJEVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Blagojević

Haplogrupa: R1a Z280 Z92

Poreklo: Kragujevac, Masloševa-Stragari, Srbija

Krsna slava: Lazarevdan

Kontakt:
_________________________

Blagojević

Haplogrupa: R1a opšti klaster

Poreklo: Aleksandrovac, Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

BLAGOJEVIĆI

(na Međužvalju i Žabljaku)

Blagojevići potiču od bratstva Dedeića. Prezime Blagojević dobili su po Blagoju Dedeiću, koji je umro oko 1850. godine. Živio je u selu Gojakovićima kod Mojkovca. Imao je tri sina: Radoja, Spasoja i Jovana-Nova. Radoje je bio veliki junak. Stalno se tukao s Turcima; oko 1852. godine ubije turskog odmetnika i zulumćara Meku Ćeranića, koji je činio velike zulume i nasilje tamošnjem stanovništvu, pa poslije ovog ubistva sa svojom braćom Spasojem i Jovanom-Novom uskoči u Šarance. U početku je živio u Zauglini kod rođaka deset godina, kada je dobio zemlju na Međužvalju, gdje se stalno naselio. Radoje je imao pet sinova: Milosava, Janka, Marka, Milana i Mališu. Milosav Radojev je imao Jova, Perka i Milivoja. Marko Radojev nije ostavio potomstvo jer je mlad umro. Milan Radojev imao je sinove Radosava, Miloša, Boška i Boža, a Mališa Radojev imao je Mila. Mališa je uhvaćen od strane Švaba i strijeljan 1917. godine na putu za Nikšić.

Milosav Radojev je komitovao po Crnoj Gori i Srbiji, odakle se vratio sa srpskom vojskom s kojom je oslobodio Žabljak od Švaba; postavljen je za njegovog komandanta, kada se razbolio od španjolice i umro za samo nedjelju dana 1918. godine. Radosav Milanov je umro u Mađarskoj 1917. godine, gdje se nalazio u zarobljeništvu, a njegovog brata Miloša, učitelja, strijeljali su Mađari 1941. godine u Kuli.

Boško Milanov je bio borac NOR-a od 1941. godine; poginuo je kao komandir čete u Četvrtoj crnogorskoj proleterskoj brigadi kod Nevesinja marta 1943. godine.

Jovo Jankov je bio borac iz prvih ratova, kolonizovan je sa sinom Brankom u Bačko Dobro Polje 1945. godike. Branko je bio pripadnik NOP-a od 1941. godine, a Žarko pri kraju rata. Bio je cijenjen omiljen čovjek, naročito među mladima.

Marko i Tripko Milosavljevi su bili školovani ljudi, što je u ono vrijeme bila rijetkost. Marko je bio učitelj, a Tripko poštanski službenik.

Snasoje Blagojev je imao dva sina: Ivana i Đura. Ivan je završio bogosloviju na Cetinju, ali se nije nikad zapopio. Imao je pet sinova: Milovana, Radomana, Petra, Radula i Savu. Milovan je bio borac iz prvih ratova. Imao je dva sina: Dragišu, oficira JNA, i Slobodana, univerzitetskog profesora i doktora pravnih nauka. Milovan je 1945. godine kolonizovan u Bačko Dobro Polje.

Radoman Ivanov je kao gimnazijalac odveden u zarobljenički logor u Mađarsku, gdje je umro 1917. godine. Petar kao geometar službuje po raznim mjestima Jugoslavije, a od 1945. radi u Beogradu. I njihov brat Radule radi u Beogradu od 1930. godine u Senatu. On je ranjen prilikom bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine i ostao je invalid. Njihov najmlađi brat Sava imao je dva sina. Sava je bio borac NOR-a.

Đuro Spasojev je bio oficir crnogorske vojske, kao hrabar ratnik komandovao je vodom u balkanskim ratovima, kada je i ranjen. On je učesnik i Prvog svjetskog rata. Đuro obolijeva od španjolice 1917. godine, od koje i umire. Ostao mu je sin Spasoje koji je kao pravnik službovao po mnogim mjestima naše zemlje.

Danas od ovog bratstva niko ne živi na Međužvalju, već su se iselili u razna mjesta naše zemlje. Neki od njih povremeno dolaze u svoj zavičaj. Jedna porodica Blagojevića živi u Žabljaku.

Slave Đurđevdan.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (148)

Odgovorite

148 komentara

  1. Marko Blagojevic

    +381655654700
    WATSAPP
    VIBER
    [email protected]

  2. Jovan Blagojević

    Pomaže Bog svim Blagojevićima, iz Ratara sam(Smed. Palanka) znam da su moji došli iz Crne Gore polovinom 19 veka iz okoline Danilovgrada. Slavimo sv. Iliju i koliko vidim od svih koji su se ovde javili, jedino moji tu slavu slave. Bilo nas je u nekom periodu do četiri kuće, ali ja sada ostajem jedini muški potomak moje porodice. Interesuje me ako neko zna nešto o našim precima, verujem da nas ima još. Našao sam podatak da su moji došli iz Čurnoca 1848. (Bjelopavlići). Rođeni brat moga pradede za koji dan puni 95. i još je, hvala Bogu, zdrav. Ni on ne zna puno o tome ko je ostao u Crnoj Gori i da li su se još negde selili, a želeo bih da saznam više o tome. Zahvalan sam na svakom odgovoru. Živi bili!

  3. Nikola Blagojević

    Pozdrav. Ja sam Blagojević Nikola i živim u Baćevcu (okolina Beograda).Imamo rodbinu u Meljaku,a po nekoj priči smi iz okoline Trebinja,a u toku seobe stigli smo u Žarkovo (okolina Beograda).Slavimo Sv.Nikolu

  4. Vojislav Ananić

    BLAGOJEVIĆ, patronimik od ličnog imena Blagoje. Blagojevići su vrlo stara hercegovačka porodica koja je živjela u Poljicu (Popovo) i u Ljutom Docu (Široki Brijeg), odakle su se uglavnom odselili. Čitlučki Blagojevići doselili su se iz okoline Livna, Glamoča i Bugojna, otprilike u XVIII vijeku. Slave Časne Verige. 

  5. Vojislav Ananić

    BLAGOJEVIĆ (p), stare porodice koje su bile nastanjene u Poljice (Popovo) i Ljutom Docu (Široki Brijeg). U Poljicu su “davno živjeli u Đurđevića kućetinama”. U Ljutom Docu su “izumrli prije 200 godina” (59:267,344).

    Izvor: RISTO MILIĆEVIĆ – HERCEGOVAČKA PREZIMENA, Beograd, 2005.

  6. Nika

    Moj deda , pradeda i cukun deda su ziveli u mestu Krupanj blizu Loznice..
    Danas svi zivimo u Loznici.Deda se ne seca mnogo jer nije cuo price od svog oca umro ja kada je deda imao. Oko 3 ili 4 godine…

  7. Aleksa Blagojević

    Poštovani prezimenjaci, pozdrav svima!
    Ja sam iz Velike Moštanice, selo na kraju Beograda, između reke Save i ibarske magistrale. U mom lepom selu ima desetak kuća Blagojevića, svi smo rod i svi slavimo Sv. Jovana Krstitelja. U par knjiga o selu postoje neki podaci, jedna kaže da smo došli iz Gruže, dok se u drugoj spominju Valjevo, Bosna i Crna Gora. Otac Zoran, deda Đorđe, pradeda Aleksa, moj imenjak, imam 23 godine.
    Želeo bih saznati sve što mogu o svom poreklu, pa vas molim da pomogne ko god zna i može.
    Hvala unapred i sve najbolje!

    • Blagojević Baćo

      Dugo godina sam istraživao poreklo porodice Blagojević. Mi smo svi poreklom iz Crne Gore, pleme Pivljani, sa Pivskog jezera. Slava nam je sv. Jovan. Vekovima smo se raseljavali na sve strane i mešali sa drugima. Ponekad zbog nekih hajdučkih ubistava vlastodržaca smo morali da se odselimo i promenimo prezime i slavu da bi se bolje sakrili. Sad nas ima svuda.

    • marko blagojevic

      pozz drug javi se na mail da popricamo i ja sam blagojevic 24 godine prezime dobio po pradjedu marku koji je nestao u 2. svjetskom ratu i takodje slavim sv. jovana i bas me interesuju korijeni sve sto znam da je cukundjed mitar nestao na solunu u 1 svjetskom ratu.lokalno stanovnistvo govori da se u to vrijeme pojavio mlad ucitelj u selu i napravio dijete toj mojoj cukunbabi i koje se vodilo na mitra sto i danas potvrdjuje cinj3nica da su ostali mitrovi naslednici generalno svi gojazni i plavooki a mi ipak malo visi i proporcionalniji,mitar dakle ima sinove mitra miku i marka,mikinih naslednika nema,mitrovih jos 3 kuce u selu i mi jedna porodica markovih naslednika a marko blagojevic biva ranjen u 2 svjetskom i odlazi u zenicku bolnicu i posle toga se vis3 nista ne zna o njemu,moj djed stojan kao jedini naslednik ima 3 djece i 6 unucadi i evo hvala bogu ja sad dodjem kao treca generacija markovih potomaka a da se tacno zna ko je djed otac i sin i nadam se da necu i ja zavrsit kao moji preci za kojr ne znamo ni gdje su sahranjeni a itekako bi volio da saznam

  8. Baćo

    Ko zna nešto više o porodici Blagojević iz Rude Bukve i precima, neka mi se javi da ukrstimo podatke i tako saznamo nešto više.
    [email protected]

  9. Marija Blagojević

    Zdravo! Skoro sam počela da istražujem o poreklu moje porodice i zanima me da li neko ima još dodatnih informacija. Dolazim iz sela Veliko Krčmare (u blizini Kragujevca), pored nas ima još par kuća Blagojevića i svi slavimo Svetog Đorđa dok nama najbliža kuća slavi Đurđevdan. Kako sam za sad čula od oca,dolazimo iz Crne Gore ali to je sve što znam :'(

  10. Blagojevic Aleksandar

    Dobar dan moguci rodjaci 😊 zivim u Beogradu a deda i pradeda su sa Banjice… u to vreme selo Banjica i ne znam nista vise. Ako neko zna molio bih da se povezemo. Slava nam je S. Nikola

    [email protected]