Порекло презимена Беговић

5. марта 2012.

коментара: 5

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ БЕГОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Беговић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Расово, Бијело Поље, Црна Гора

Крсна слава: муслиман

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

БEГОВИЋИ

(живе у Доњој Бијелој)

О њима се зна да су огранак Вуловића, од којих су се веома давно одвојили, и да су се презивали Срдановићи. Били су врло имућни и живјели су беговски, како је народ говорио, па се по свом богатству прозову Беговићи.

Беговића има одсељених на Гласинац.

Славе Ђурђевдан, а прислужују Никољдан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

 1. spaja1978

  беговића има у селу Чичево код Требиња.Славе светог Пантелејмона 9 Августа.

 2. Nesa

  Posto Begovici koji zive na jugu Srbije tacnije Medvedja i Prokuplje slave Sv. Nikolu i znam da su se doselili sa prostora Crne Gore tacnije iz plemena Kuči, dali Vi imate nekih podataka gde su tacno ziveli, koje selo itd?

 3. Војислав Ананић

  БЕГОВИЋ (м.п). Беговићи (м) су “старинци у Кокорини (Подвележје, Мостар). Поријеклом су од тамошњих Володера. У Пијесцима (Дубраве, Столац) непознатог су поријекла. Има их у Коњицу и околини, Дрежници, Доњој Јабланици, Подбрежју. У Доњу Јабланицу су дошли из Дрежнице “због сиромаштва”, а у Подбрежје је неки Беговић звани “Шљамо”, доселио из Доње Јабланице (59:237,256,336,339). Беговићи су живјели и у Автовцу (Гацко), Билећи, Љубињу, Требињу и околини… У ове крајеве доселили су из Рисна и Херцег-Новог. Беговићи из Клобука (Требиње), док су живјели у Рисну презивали су се Ризванагићи У породици Беговића која је жлвјела у Ластви чувала се архива коју су њени преци донијели из Херцег-Новог. У архиви је било “више веома вриједних докумената старих преко 300 година“, али су пропали у почетку Првог свјетског рата (97:118Д72Р209,266,300.). Из Ластве потиче академик Мехмед Беговић (Ластва, 1904 – Београд, 1990). По завршеној основној школи у Ластви, похађао је гимназију у Мостару и наставио у Сарајеву. Послије матуре обрео се у Београду, гдје завршава правни факултет, стиче звање редовног професора Београдског универзитета и члана САНУ. Аутор је више студија из области права: “Шеријатско брачно право”, “Породично право”, “Насљедно право”, „Трагови нашег средњовјековног права у турским правним споменицима”… Беговић је, кажу савременици, био “сентиментално и стваралачки” везан за родни крај, а и сам би истицао да су Требиње и Ластва нераздвојиви дио његове судбине. Беговићи (п) су настањени у Чичеву и Расовцу код Требиња. Славе Никољдан.

  Извор: РИСТО МИЛИЋЕВИЋ – ХЕРЦЕГОВАЧКА ПРЕЗИМЕНА, Београд, 2005.

 4. Dobrislav Begovic

  Ja sam iz sela Begovici, sa podrucja opstine Sekovici u sjevero istocnom djelu BiH. Selo je oko 20-tak kuca koje bi da su sada svi tu, tj da se nisu raselili imalo oko 100 dusa. Ne znam pouzdano odakle smo tu dosli, ali znam da mi je tu zivio cukundjed, pa ovamo do moje generacije. Pravoslavci smo svi i slavimo sv Georgija i Vakhu, 20 oktobra. Tako da se malo prosiri saznanje. Ima nas i na Palama, Gorazdu i Cajnicu, po mojim saznanjima.

 5. Begovic

  Jel zna neko poreklo prezimena Begovic selo Vencani kod Arandjelovca slave Svetog Luku?