Порекло презимена Пећанац

5. март 2012.

коментара: 23

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (23)

Одговорите

23 коментара

  1. pecanac krstan

    Ja Pecanac Krstan , zivim u Backom Jarku, a rodjen ” Bosna i Hercegovina” selo Peci, opstina nekada bio Kljuc, slavi slavu ” JOVAN KRSTITELJ “Znam za poznatu licnost moga prezimena za VESNU PECANAC GLUMICU. Voleo bih da istrazite poreklo moga prezimena ! POSTOVANJE

  2. milena petrovic

    Moje devojačko prezime je Pećanac zivim u Beogradu moj deda je dosao u Beograd posle II svetskog rata iz Drvara selo Vrtoče i slavimo slavu Svetog Jovana Krstitelja. Volela bih vise da znam o poreklu prezimena Pećanac.

  3. Ljiljana

    Moj pokojni otac je sa Bravska(opština Bosanski Petrovac).Pradeda se zvao Nikola a prabaka Boja.

  4. Dragoljub

    Velki čovek i divna glumca – Vesna Pećanac, pričala mi je jednu od verzija porekla ovog prezimena. Po toj legendi u borbi protiv turaka, oni koji su izbegli u pećinu dobili su ime – Pećanac, a oni drugi koji su izbegli preko reke Bosne, dobili su ime – Bosnić.
    Kako je napisala Milena Petrović, i moj pokojni otac Nikola, deda Simo i ostali, rođeni su u selu Vrtoču i Sveti Jovan nam je slava. A kako u Vrtoču ima dosta Pećanaca, moji su Đurčići.
    Pozdrav svim dobrim ljudima, pišite mi na: [email protected]
    Dragoljub

  5. Radmila

    Moje devojacko prezime je Pecanac,moj deda Mile í otac Slobodan su rodjeni u selu Skakavac,opstina Bosanski Petrovac.Krsna slava je sveti Jovan.

  6. Mladen Pecanac

    Moj pradjed je Acim, djed Pero, otac Zeljko, svi rodjeni u Vrtocu, Drvar. Slava nam je Sv Jovan.

  7. Gordana

    Moj deda Miloš Pećanac, došao iz Zaglavice povrh Drvara posle Prvog svetskog rata kao solunac. Otac mu je bio Radjen a brat Bojan. Slava nam je Sv. Jovan.

  8. Perica Pećanac

    Dragi moji Pećanci (Drvar, Petrovac, Ključ…), porijeklo naše porodice vodi iz okoline Nikšića.
    Selidbom iz Crne Gore su naselili prostor između Berkovića i Bileće, ali se tamo nisu dugo zadržavali, već su nastavili prema Krajini.
    Pećanci su naselili prostor oko Unca i Srba. Tada se i javlja prezime Pećanac (postoje dvije verzije kako su dobili prezime:
    1. Od zuluma su se skrivali u pećinama kojih ima u tom kraju. Pećinci, pa Pećanci.
    2. Navodno je neki čovjek prolazio pored pojate gdje je porodica pekla vola. On im je uzviknuo: “Zdravo Pećanci”, pa tako prezime i ostade.
    Prema kustosu zeničkog muzeja, koji je mom ocu radio rodoslov, najvjerovatnija je prva verzija (mada postoji i verzija da je prvi Pećanac kao trgovac stigao u Krajinu iz Peći, ali je to malo vjerovatno).
    Moj otac (Mirko) je iz sela Rašinovac kod Petrovca. Slavimo Jovanjdan. Pećanci iz Rašinovca su poznati u petrovačkom kraju kao Ilinčići, po babi Ilinki koja je sačuvala i odhranila čeljad u najtežim vremenima.
    Ako sam nešto pogriješio ili izostavio, nemojte mi zamjeriti.

  9. Mladen Pećanac

    Dragi moji PećanciDrvar,Bos.Petrovac itd.)
    Moj otac i djed,a vjerovatno i pradjed su rođeni u Vrtoču kod Drvara.Pričao mi je otac,da je,vjerovatno u priodu poslije I Sv. rata jedan naš rođak oselio u Jasenicu kod Bos. Krupe.Tako da je do ovog posljednjeg etničko građanskog rata,bilo Pećanaca i u Jasenici.Sada ne znam kakva je tamo situacija što se tiče prezimena Pećanac,Pretpostavljam da su Pećanci koji su živili na području Bos.PetrovcaBravsko,Krnjeuša,Rašinovac itd.) od istog plemena jer slave istu Krsnu Slavu Sv Jovana Krstitelja.Pećanci koji žive u Vojvodini su kolonizovani većinom iz Bos.Krajine poslije II Svjetskog rata.O porijeklu prezimena Pećanac i drugih prezimena na području Unca(Drvar sa okolinom),pisao je između 2 svjetska rata,pisao je sveštenik SPC Petar Rađenović.On navodi da su Pećanci jedna od brojnijih porodica na području Unca i navodi da su “daljom starinom iz Hercegovine”.Kao što je napisao Perica u svom komentaru i da je tako govorio kustos iz Zenice.I Nikšić spada u Staru Hecegovinu.Pošto me je zanimalo porijeklo prezimena,mogu reći da nisam čuo za prezime Pećanac u Hercegovini ili C.Gori,što ne znači da ga nema tamo.ako neko zna neka napiše za prezime Pećanac u C.Gori ili Hercegovini.Bilo je naše prezime prije zadnjeg rata u Bihaću,B.Luci,Gradišci ili Prijedoru i to su rezultati migracija.Što se tiče moje rodbine imao sam 2 strica koji su pokojni,a živjeli su u Sarajevu,tako da iza njih imaju potomci u Istočnom sarajevu sa prezimenom Pećanac.Isto tako jedan stric mi je živio u više država prije zadnjeg rata,a posljednja je Hrvatska.I iza njega je ostao jedan muški potomak koji se izjašnjava kao Hrvat.Što se tiče porijekla naziva prezimena o tome da je neki naš predak živio u nekoj pećini lično ne vjerujem da naziv prezimena potiče od pećine.Čiji preci na ovim prostorima nisu bili u pećini?Mislim da naše porijeklo ide iz grada Peći u Metohiji(Srbija).I sad se u Srbiji za stanovnike Peći kaže da su Pećanci.Ako neko zna nešto o ovome neka napiše.Nije sramota ako je neki predak živio u pećini,jer se u pećini rodio i Gospod Isus Hristos.
    Ljudi su vremenom mjenjali vjeru ko zna zbog čega,tako da naše prezime ima u sve 3 glavne vjere na ovim prostorima(Pravoslavna,Rimokatolička,Islamska).
    Što se tiče sela Zaglavica kod Drvara,ona po pisanju pravoslavnog sveštenika Petra Rađenovića, sa selom Kamenicom čine djelove većeg sela Vrtoča.
    Pozdrav svim Pećancima koji slave Sv Jovana Krstitelja!
    Od prezimena Pećanac nastalo je prezime Simišić.I oni slave Sv Jovana Krstitelja.

    • Дарко Пећанац (Darko Pećanac)

      Само да потврдим да и према мојим сазнањима Пећанци потичу са Космета, из Пећи. Могуће је да су се са тог подручја померили према Никшићу, па даље кроз Херцеговину до Сане и Унца, тј. околине Кључа, Бос. Петровца и Дрвара… И јесте, свима је слава Свети Јован Крститељ (20. јануара, по новом календару).

    • A.Bosnić

      A da li su i Bosnići, poreklom iz Drvara, koji slave Sv. Jovana poreklom od Pećanaca? Davno sam uspela da dođem do podatka, ali, na žalost, nisam uspela da ga proverim, da je prvi Bosnić u stvari bio Sava Pećanac, pa kada se jedan brat odselio iz tog predela gde su pećine, uzeo je prezime Bosnić. Da ne znate možda koliko ima istine u svemu ovome?

  10. Luka Pecanac

    Ja sam Luka Pecanac rodjen sam u Zemun. Moj otac Predrag, deda Mihajlo pradeda Mile su rodjeni u opstini Kljuc mesto Gornja Sanica selo Gologlovo a cukundeda Jovan i cukunbaba Mara ne znam gde su rodjeni. Slavimo slavu Sv. Jovan.