Borović

5. mart 2012.

komentara: 7

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (7)

Odgovorite

7 komentara

  1. Uglješa Borović

    U pljevaljskom kraju, Crna Gora, žive dve familije Borovića. Nisu u srodstvu. Borovići iz sela Oćevina i Borovići iz sela Boljanići.

    U Foči, priča moja snaha ima i Borovića muslimana, što je nju u početku odbijalo od moga brata, ona je rodom od Foče i kada je čula da je momak koji joj se sviđa Borović mislila je da je musliman.

    Ja sam iz sela Boljanići. Porodično predanje kazuje da smo u pljevaljski kraj došli oko 1826. godine iz okoline Peći. Predak je u nekoj seobi ostao bez sina jedinca i sa trudnom snahom i četiri unuka se odvojio od matice seobe. Prezime je doneo iz starog zavičaja i nije ga menjao, ono ga je branilo od nesoja.

    Pljevaljski kraj je u to vreme bio pust i turske vlasti su davale posebne pogodnosti za nastanjivanje bogatijih čivčija. Bogatsvo se merilo u stoci i čeljadi.

    Predak se nastanio u selu Dragaši pod planinom Ljubišnjom. Godina dolaska, 1826. je tačan podatak jer se peti unuk rađa u selu Dragaši kao posmrče, kasnije biva pismen i sa sigurnošću zna koliko mu je godina. Umire 1915. godine tvrdeći da je uzeo 90-u godinu života.

    Dvadesetak godina kasnije, petorica unuka se sele iz sela Dragaši u selo Bušnje, na drugu starnu reke Ćotine.

    Tanasije Pejatović u svom delu: Srednje Polimlje i Potarje, citira turski tefter u kome se kao čifčije 1851. pominje kuća Borovića u Brvenici, tj. Bušnjima, slavi Sv. Nikolu, odselili na Kovač (planina).

    Taj podatak se u potpunosti uklapa u usmeno predanje starih.

    Kao česti ljudi, dobri domaćini i tvrdi ratnici ostavili su jak trag u istoriji pljevaljskog kraja svoga vremena.

    Više je nosilaca Karađorđeve zvezde i Zlatne medalje Miloša Obilića, o spomenicama na Balkanske i Prvi svetski rat da se i ne govori.

    Milojica, od oca Novice, Borović, četnički komandant u brigadi Jovana, kasnije Milutina Jelovca. Posle rata osuđen na 6 meseci zatvora, na suđenju ga niko ni za kakvo nečasno delo nije teretio, na izričito insistirnje najviših KPJ rukovodilaca pljevaljskog kraja pomilovan posle tri meseca zatvorske kazne. Uredno pozivan na sve proslave u čast oružanog ustanka i borbe protiv okupatora u pljevaljskom kraju, odazivao se pozivima i bivao pozdravljen od strane okupljenog naroda.

    Miloš, od oca Rista, Borović, predratni ( 2. Sv. rat) sudija u Beogradu, tokom aprilskog sloma kao rezervni oficir pao u nemačko zarobljeništvo, logori Dahau i Mathauzen, posle rata sudija okružnog suda u Beogradu, a od 1952. god. advokat.

    Ranko, od oca Ilije, Borović, inženjer rudarstva, doktor nauka i profesor Rudarsko-Geološkog fakulteta u Beogradu, na katedri transportni sistemi. Iako mu je više od 83 godine, projektuje i aktivno učestvuje u nadzoru nad izvođačima kapitalnih projekata, po njegovim rečima: ” Nema znanja sinovče, mladi pobegli iz Srbije”.

    Slobodan, od oca Ilije, Borović, doktor medicine, specijalista interne medicine, subspecijalista kardiologije, “narodni doktor” u pljevaljskom kraju.

    Slavko, od oca Save, Borović, inženjer građevine, odgovorni izvođač radova puta Đurđevića Tara – Mojkovac.

    Miladin, od oca Đurice, Borović, ratni komandant ( BiH rat 92.-95. god) stanice policije Čajniče.

    Od živih i medijski atraktivnih izdvojio bih ovom prilikom:

    Žarko, od oca Brana, Borović, doktor medicine, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije,” ime” u KBC Crne Gore.

    Borivoje, od oca Miomira, Borović, advokat u Beogradu, prvi odbranio Srbina u Hagu, slučaj Miroslava Radića optuženog da je kao kapetan JNA umešan u ubistva na Ovčari kod Vukovara.

    Ono što ja pokušavam saznati je gde je tačno ta “okolina Peći” iz familijarnog predanja i ko su naši rođaci.

    Srdačan Pozdrav

    • Slavko

      Jeste li upoznati da su neki Borovici otišli na Golijiu u Srbiji.Ja sam iz Ivanjice i okupljam Borovici,cuo sam da smo iz Pljevlja al mng da nadjem trag.Ako neko ista zna voleo bih da se javi.pozzz

  2. Prolaznik

    Hvala puno. Inace u Novalji kod Paga, imas isto Borovice, okorele ustase.
    Cisto da znas. Tugo nasa srpska.

  3. Marija

    Borovici iz Ocevine slave zacece Sv. Jovana 6. oktobra.
    Inace je i Rade Neimar bio Borovic ali ne znam iz koje je familije.

  4. Maksim

    Borovici koji slave svetog Nikolu od kojih je advokat Borivoje Borovic i Borovici koji slave svetog Jovana Krstitelja koji su se sa Golije raselili na mnoge strane, NISU KRVNI SRODNICI.

  5. Nemanja

    Zdravo ljudi mene bas zanima poreklo,prezivam se Krća iz sela Pribojska Goleša otac mi je rekao da smo se prezivali Borović i da smo iz sela pored Pljevalja koje se zove Krća i da su se djedovi odselili zbog ubistva nekog Age u Goleša i promenili prezime da bi mogli opstati.On ne zna vise informacija a ne znam ni koliko su ove tacne,nadam se da neko zna malo vise jer bi voleo da saznam mallo vise o svom poreklu.Hvala