Borojević

5. mart 2012.

komentara: 3

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Vojislav Ananić

    BOROJEVIĆ, patronim po pretku Boroju. Ime Boroje se pominje od XIV vijeka, pa i prezime spada među najstarija. Postoji niz toponima – seoskih naselja gdje su živjeli Borojevići, u Srbiji, Slavoniji, Hercegovini, na Baniji kod Kostajnice.
    Borojevići su danas najgušće nastanjeni u Bosanskoj Krajini i na Baniji, po Hrvatskoj. Ovi oko Prijedora i Kostajnice slave Trifundan, drugi druge slave.
    Hercegovačke Boroje su u stvari Borojevići, starinom iz Crne Gore. Na Baniju i u Knešpolje Borojevići su se doselili krajem XVII vijeka. Blizu manastira Komogovine osnovali su selo Borojeviće, gdje je ova porodica preuzimala “nasledno starešinstvo komogovinskom knežinom” (34,40-41). Dala je više istaknutih ličnosti.
    Niškanović je utvrdio “da im starinu treba tražiti na prostoru Staroga Vlaha” (34,42). Iz te matične oblasti sele se od XV vijeka u okolinu Cetinja. Hercegovački potiču iz Crne Gore. Najveća seoba kreće u XVII vijeku iz Starog Vlaha “pod vođstvom dabrobosanskog vladike Atanasija Ljubojevića prvo u Dalmaciju, pa odatle na Baniju, gdje se formiralo selo Borojevići sa nasljednim starješinstvom” (34,4SM-2). Borojevići u Čitluku slave Tripunjdan.

  2. Vojislav Ananić

    BOROJEVIĆ (k), stare porodice u Orahovom Dolu. Promijenili su prezime i danas se zovu Brkići (84:159). Ima mišljenja da su Borojević i Boroje isto prezime. Borojevići u istoimenom selu kod Stoca su istog porijekla. Prezime Borojević sada ne postoji na području Popova (214/3:133).

    Izvor: RISTO MILIĆEVIĆ – HERCEGOVAČKA PREZIMENA, Beograd, 2005.

  3. B Borojevic

    Sledeći vebsajt sažeto opisuje istorijske izvore i podatke gdje se ovo prezime spominje od Dečanskim hrisovuljama u četrnaestom vijeku sve do stradanja u zloglasnim logorima takozvane NDH https://sites.google.com/site/menicanin/borojevi%C4%87

    Istorijska knjiga Jove M Borojevića štampana u Smederevu (Newspress) 2020 je posvećena ovom plemenu.

    Što je tiče naše grane, mi smo iz zaseoka Brestovčina u predgrađu Gradiške, Bosanske Krajine. Slavimo sv. Stefana. Tu smo zadnji 6 generacija – koliko znamo – nažalost ne znamo za ranije.