Боројевић

5. март 2012.

коментара: 3

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Војислав Ананић

    БОРОЈЕВИЋ, патроним по претку Бороју. Име Бороје се помиње од XIV вијека, па и презиме спада међу најстарија. Постоји низ топонима – сеоских насеља гдје су живјели Боројевићи, у Србији, Славонији, Херцеговини, на Банији код Костајнице.
    Боројевићи су данас најгушће настањени у Босанској Крајини и на Банији, по Хрватској. Ови око Приједора и Костајнице славе Трифундан, други друге славе.
    Херцеговачке Бороје су у ствари Боројевићи, старином из Црне Горе. На Банију и у Кнешпоље Боројевићи су се доселили крајем XVII вијека. Близу манастира Комоговине основали су село Боројевиће, гдје је ова породица преузимала “наследно старешинство комоговинском кнежином” (34,40-41). Дала је више истакнутих личности.
    Нишкановић је утврдио “да им старину треба тражити на простору Старога Влаха” (34,42). Из те матичне области селе се од XV вијека у околину Цетиња. Херцеговачки потичу из Црне Горе. Највећа сеоба креће у XVII вијеку из Старог Влаха “под вођством дабробосанског владике Атанасија Љубојевића прво у Далмацију, па одатле на Банију, гдје се формирало село Боројевићи са насљедним старјешинством” (34,4СМ-2). Боројевићи у Читлуку славе Трипуњдан.

  2. Војислав Ананић

    БОРОЈЕВИЋ (к), старе породице у Ораховом Долу. Промијенили су презиме и данас се зову Бркићи (84:159). Има мишљења да су Боројевић и Бороје исто презиме. Боројевићи у истоименом селу код Стоца су истог поријекла. Презиме Боројевић сада не постоји на подручју Попова (214/3:133).

    Извор: РИСТО МИЛИЋЕВИЋ – ХЕРЦЕГОВАЧКА ПРЕЗИМЕНА, Београд, 2005.

  3. B Borojevic

    Следећи вебсајт сажето описује историјске изворе и податке гдје се ово презиме споминје од Дечанским хрисовуљама у четрнаестом вијеку све до страдања у злогласним логорима такозване НДХ https://sites.google.com/site/menicanin/borojevi%C4%87

    Историјска књига Јове М Боројевића штампана у Смедереву (Newspress) 2020 је посвећена овом племену.

    Што је тиче наше гране, ми смо из засеока Брестовчина у предграђу Градишке, Босанскe Крајинe. Славимо св. Стефана. Ту смо задњи 6 генерација – колико знамо – нажалост не знамо за раније.