Порекло презимена Бојановић

5. март 2012.

коментара: 25

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (25)

Одговорите

25 коментара

  1. bozidar bojanovic

    Slavim sv.Luku, a zivim u Banja luci.A porijeklo mi je sa Javora Kusici Ivanjica Srbija.Jedino sto znam po prici da nam je porijeklo iz Crne Gore.

    • zoran

      U pravu si,porijeklo je iz Crne gore,iz ljesanske nahije,selo krusi 🙂

      • SERGEJ BOJANOVIC

        U pravu ste zorane da porijeklo potice iz crne gore ali po prici moga pokojnog dede mi poticemo iz niksica posto je neki Bane Bojanovic likvidirao turskog dahiju i otudjijo mu zlato i onda otisao u bosnu na predjel danasnjeg ilijasa. Tu se ozenio, osnovao porodicu. A jedan od njegovih unuka je Ilija Bojanovic moj cukun deda, a sto se tice dodatnog prosirenja loze Ilija je imao dva sina i kcerku. Aoni su se zvali Milinko, Risto i jovanka. Risto je imao troje djece, Milinko devetoro, a Jovanka samo jedno. Toliko ja znam o svojoj, zanm da mi je Ilija cukun deda Milinko pradeda a Milinkov sin Vaso deda.

  2. Bobica

    Moj majka se prezivala Bojanovic, a njeni roditelji su slavili Sv. Stefana, i ziveli su Strbcima, opstina Prnjavor, RS (BIH). Ja nista ne znam o poreklu tog prezimena a volela bih da saznam.

  3. Nebojsa Bojanovic

    Moj deda je dosao u Kragujevac kao momak pocetkom 20. veka, ne znam kad ali moja najstarija tetka je rodjena mislim oko 1912. godine. Znam da je deda dosao iz sela Bojanovici koje se nalazi blizu Kusica koje se pominje u jednom od komentara. Inace, deda je bio Solunac a moj pokojni otac je rodjen posle I svetskog rata u Kragujevcu. Dedu ne poznajem jer je umro 8-9 meseci pre mog rodjenja 1954. godine. Moja porodica i ja smo ateisti, ali znam da je deda slavio Svetog Luku.

    Pozdrav, Nebojsa Bojanovic iz Beograda.

  4. Svetlana

    Moje devojacko prezime je bilo Bojanovic.Deda (ocev otac) potce iz sela Rakoljici kod Prijedora. U nekim pricama sam cula da prezime potice od neke Boje iz Crne gore. Bilo bi jako lepo da saznam istinu.Poz.

    • mladenko

      gdje živiš bojanović mladenko prijedor gomjenica

      • Stojanka

        Moj otac se prezivao Bojanovic. Rodjen je u selu Busnovi kod Prijedora. U Titovoj Jugoslaviji, to je bila zadnja posta Rakelići. Slavio je slavu Srdjevdan. Ne znam svoje rodjake iz tog dela oko Prijedora.

        Jedan njegov brat od strica, koji je sada pokojni, a zvo se Srećko Bojanovic, ispitivao je poreklo. Navodno, poreklo je iz Crne Gore.

        • Милорад Богдановић

          Драги моји Срђевданци и земљаци, хвала вам што се интереујете за претке своје и посјећујете Порекло наше.

          Препоручио бих да неко од мушких особа од овога рода Бојановића изврши тестирање и ријеши овај ребус за сва времена.

          Ето, ја сам тестирање обавио прије четири године и сазнао да сам хаплогрупа Р1а, карпатско-далматинска грана, која је на овим просторима још и прије доласка Турака. Моја знатижеља је велика да сазнам које су хаплогрупе и остали наши Срђевданци са ових простора:Криваје, Марићи, Стакићи, Стегићи, Савановићи, Бјелаци, Бановићи, Бојановићи, Радоњићи, Вучићевићи, Личине, Грбићи. Само да знате да је један наш Срђевданац, Грбића, са простора око Бихаћа извршио тестирање и иста је хаплогрупа као и моји Богдановићи.
          О свему овоме можете се упознати на нашем Српском ДНК пројекту http://dnk.poreklo.rs/ , као и на нашем Форуму.
          Свако добро желим свим Бојановићима, нашим Срђевданцима.

        • Vesna Vukosavljević

          Stojanka, ja potičem od istih Bojanovića. Deda mi se zvao Manojlo i imao je sestru Stoju. On je iz okoline Prijedora došao u Beograd i tu su rođeni stričevi i otac. Slavili su Srđevdan, a poznavali smo i strica Srećka. Volela bih da saznam više. Javi mi se. Hvala Vesna.

        • Vesna Bojanovic

          Draga Stojanka, potičemo od iste loze. Mom tati je brat od strica bio takođe Srećko Bojanović, sada pokojni.
          Javite mi se, možda smo i bliži rod nego što znamo. Srdačan pozdrav, Vesna

  5. Vesna

    Bojanovici iz sela Brezova kod Ivanjice. Slave Svetog Luku – 31.oktobar. Po prici starijih Bojanovica bila su tri brata koja su iz Crne Gore dosli u Srbiju,dva su ostala u Brezovi i Kusicima opstina Ivanjica. Treci je otisao u Bosnu.Pozdrav za sve Bojanovice

  6. Zoran Bojanovic

    Cg,selo Krusi,opstina Pg,to su pravi korijeni Bojanovica,slava Sveti Nikola..

  7. Jelena Bojanovic

    Ima nas i u Bosni. 🙂 Slavimo Lazarevu subotu. Po prici starijih, tri brata zivjela u okolini Niksica, zbog neimastine odlucili da se sele, jedan ostao dole, jedan otisao u Vojvodinu, a jedan, ciji sam i ja potomak, dosao u okoliku Sarajeva.

  8. Milan Bojanović

    Ja , moj otac i moj brat smo jedini Bojanovići koji trenutno po imeniku žive u Nišu. Od svojih predaka znam samo do čukun dede koji se zvao Milosav.
    Slavimo Sv. Luku i znam da smo poreklom iz Crne Gore a da Bojanovića ima i oko Ivanjice.
    Voleo bih da znam konkretnije odakle smo rodom.
    Deda mi je živeo u Ivanjici a za vreme rata su bili na Mokroj Gori odakle su prešli u niš pred kraj rata.

  9. Miladin Bojanovic

    Zivim u Rakovici,rodjen sam u Kusicima opstina Ivanjica,. Moj otac se zvao LJubisa,deda Milan, a pradeda Milutin.Slavimo Sv.Luku.Pozdrav za sve Bojanovice.

  10. Moja baba po ocu je od Bojanovica selo krusi MONTENEGRO