Порекло презимена Богајчевић

5. март 2012.

коментара: 3

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Aleksandar Bogajčević

    Презиме БОГАЈЧЕВИЋ среће се на просторима Косова и Метихије а само порекло вуче са Шар Планине и то из села Севце у Сириничкој жупи (Општина Штрпце).
    Само презиме настало је по претку БОГДАН-у, а сви његови потомци су називани БОГАЈЧЕВИ а собзиром да смо приликом уписа у црквене књиге уписивани по именима деда (Андреја-Андрејевић, Стаменко-Стаменковић, Јоксим-Јоксимовић и тд.) сматра се да у том селу велика већина људи види порекло од Богајчева и сви они у селу и шире славе св. Архангела Михајла.
    Тако да је презиме БОГАЈЧЕВИЋ настало по групи српских потомака нашег претка Богдана.
    У неким црквеним књигама пише да смо на простор Шар Планине (цела Сириничка жупа) дошли у 16. и 17. веку са простора Старе Планине и одатле вуче надимак за све нас да смо Шопови.

    • Милан

      Чињенице су сасвим другачије и постоје званична документа. Богајчеви су староседелачко становништво. Више о томе кад се будемо видели и упознали. Милан из села Севца, постојбине Богајчеви.

    • Милан

      Богајчеви се помињу у попису из 1455. године у вилајету Влк, а ти наводиш да су дошли у 16. и 17. веку, рођаче многе ствари не знаш.