Билановић

5. марта 2012.

коментара: 16

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (16)

Одговорите

16 коментара

 1. Luka

  Ja se prezivam Bilanovic i moji su poreklom iz Duvna (zapadna hercegovina), Mandino Selo. Slavimo Svetog Nikolu. Porodica se posle drugog svetskog rata preselila u Srbiju i ima nas u Beogradu, Novoj Pazovi, Indjiji i Arandjelovcu.

  • Бранко Тодоровић

   Да ли нешто знате о муслиманима и католицима Билановићима, да ли имате неке везе, или је реч само о случајности истог презимена?

   • Luka

    Jedna grana familije je sišla sa planine na primorje i nastanila se negde izmedju Splita i Omiša, i tu se tokom vremna pokatoličila. Sa njima sigurno imamo rodbinske veze, a koliko sam primetio na facebook slikama i ličimo dosta fizički.
    Za muslimane Bilanovice na zalost nemam nikakvih informacija.

    • Бранко Тодоровић

     Могуће и да имате онда, ако сте с овима у сродству, јер ти крајеви су били гранична подручја, и ту је можда и највише забележено прелазака из свих религија у све. Мада, има вас и по другим крајевима, па готово сигурно има и Билановића који вам нису сродни. 🙂

     • Luka

      Da da, mislim da nas ima i oko Banja Luke, ali da nismo u srodstvu. Inace ovu moju familiju Bilanovica je najbolje opisao dr. Jevto Dedijer u knjizi “Hercegovina” iz 1909 godine (urednik dr. Jovan Cvijic; izdanje: srpska kraljevska akademija). Detaljno je opisao poreklo porodice (ne znaju odakle su), broj kuća (12), slavu (Sveti Nikola) i sve ostalo …

  • Savo Bilanovic

   Dogodine u Duvnu! 😀

  • Vasa

   Bilanović, deda mi se zvao Vaso, on je bio sin Ilije, Ilija je sin od Tome, Tomo sin Đure. Đuro je rodjen 1802 a preminuo 1887. Kažu da vodimo poreklo iz Duvna. Sada živimo u Šapcu, deda se naselio ovde davne 1960 iz Busovače. Molim sve koji misle ds smo familija da mi se jave
   0642826633

   • Marta Bilanovic Toti

    moje ime je Marta Živim u Argentini, otac mi je bio Marko Bilanović (Mandino Selo, Duvno 1904- Buenos Aires, Argentina 1994), sin Vasa i Cvite Karan, Vaso sin Bože.
    Na lokalnom groblju nalazi se grob sa krstom iz 1300. godine sa prezimenom Bilanović, odnosno porodica je već tada bila na tom području.
    moje e-mail: [email protected]
    pozdrav!

 2. Predrag Bilanovic

  Ja sam takodje Bilanovic iz Banja Luke, moje porijeklo je iz Bugojna tacnije naselje Cipuljici kod Bugojna. Krsna slava moje porodice je Arandjelov dan.U mjestu Kotor Varos jugoistocno od Banja Luke takodje postoje katolicke i muslimanske familije sa prezimenom Bilanovic.
  Takodje u mjestu Srbac zapadno od Banja Luke postoje pravoslavne familije Bilanovic, ali je njihova krsna slava Jovan dan i Sveta Paraskeva.
  Negdje sam procitao ali se sada nemogu sjetiti porijeklo ovog prezimena se spominje kod Cincara koji su bili trgovci.Cincari su za svetce u Hriscanstvu uzimali zive svetce kao sto je i Arhange Mihajlo.
  Od jednog katolickog svjestenika iz okoline Banja Luke sam cuo da je navodno prezime Bilanovic vuce porijeklo iz Dalmacije tacnije zaledjine Dalmacije i da su trgovci iz Dalmacije dolazili u sredisnjoj Bosni i juznoj Hercegovini gdje su se i naseljavali i da su oni bili hriscani.

  • Luka,Jure

   U popisu pripadnika vojske Mletačke Republike sa istočnojadranske obale i zaleđa stoji Bilanović Luka,otac Jure,kao pripadnik Cavalleria Croata(hrvatsko konjaništvo) upisan 1706 godine,rođen 16??)šibenik,srednjeg rasta,konj dorat

  • Bilanović Ljiljana

   Moja porodica Bilanovic je porijeklom iz Mrcevaca, opstina Laktasi a u Srbac su doselili 1860.moj pradjed Vid Bilanovic sa svojim ocem. Njegov brat David Bilanovic je otisao u Beograd, sa njim se izgubio kontakt… U Srpcu postoje jos tri roda Bilanovic i svi slave sv. Tripu.
   Postojala je usmena prica koju sam čula da su naši pretci iz Hercegovine doselili u Lijevce polje, bjezeci od Turaka…
   Inace moj pradjed Vid Bilanovic je bio vođa ustanka protiv Turaka 1875 napisao je Žitije o svom zivotu, koji je za ono vrijeme bio veoma bogat 1876 je bio kod Milana Obrenovica , kod mitropolita…. 1877 isto tako stigao u Rusiju, … Kad se ozenio Vid je imao tri sina i 4 kceri… Moj otac se zvao Vid po djedu. Iako je bila velika porodica sad od nas imaju 2 kuce Bilanovica i samo jedan muski potomak koji zivi u Beogradu, Nebojsa Bilanovic.
   Potomci od druge dvije porodice žive Kaocima i takođe u Srpcu.,

 3. Војислав Ананић

  БИЛАНОВИЋ (п), у Автовцу (Гацко). Доселили су из Дувна 1900. године “као занатлије” (147: 571). Дедијер их помиње у Мандину Селу код Дувна, али се ’не зна одакле су’. Славе Никољдан (59:310).

  Извор: РИСТО МИЛИЋЕВИЋ – ХЕРЦЕГОВАЧКА ПРЕЗИМЕНА, Београд, 2005.

 4. Нина Билановић

  Има нас и у Србији у неготинској крајини.. 🙂 Село Метовница, Злот, итд…У градовима Неготин,Бор… Једино што носимо културу Влаха и поред српског језика говоримо влашки језик романског порекла, значи Власи смо Православне вероисповести. Проучавам своје презиме и до сада сам се сусрела са подацима једино из Босне преко фејсбука и ликом доста подсећамо. Приметила сам да су добар део Билановића музички обдарени.

 5. Nebojša Bilanović

  Hteo bih samo da kažem da su i moji koreni iz Mandina Sela u svemu kao što je Luka Bilanović već napisao.
  Pored toga dodao bih da mi je stric sazno da postoji selo Velika u Crnoj Gori, ispod Čakora planine, gde navodno većina kuća nosi prezime Bilanović.