Poreklo prezimena Vukobratović

4. mart 2012.

komentara: 5

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. Evo još jednog mog “otkrića”. Ne postoji na vašem spisku prezime “Vukobrat” (ograđujem se ako nisam pažljivo pregledao). Takođe moj školski drug iz srednje i više železničke škole, Slobodan (kao i ja) Vukobrat. Živi u Kikindi a, koliko znam, tu je i rođen. Opširnije i njegovom poreklu, odnosno njegove familije, imaćete uskoro.
    Toliko za večeras.
    Laka noć!

    • Poštovani, hvala vam na intervencijama. Pogledali smo, uneta su od ranije prezimena Vukobrat i Nadlački, ali verovatno je problem to što smo prezimena složili tako da najpre idu ona na -ić, a za njima sva ostala, pa niste odmah primetili. U svakom slučaju očekujemo vaše priloge. Hvala još jednom.

  2. Vojislav Ananić

    VUKOBRATOVIĆ (p), bivši rod u Turmentima (Zupci, Trebinje). Prema kazivanju mještana, Vukobratovići su se dijelom raselili, a dijelom izumrli (75:1245).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

    • Branko Vukobratović

      Vukobratovići nisu Hercegovci nego Ličani.Poreklo vode iz ličkog sela Grabušić odakle je posle Prvog svetskog rata više porodica kolonizovano u Vojvodinu,najviše u sela Rastina i Kolut.Jedna od poznatih ličnosti koja nosi prezime Vukobratović je i naš filmski i televizijski režiser Mihajlo Vukobratović.

      • Radivoj

        Miomir Vukobratović (Botoš, 26. decembar 1931 — Beograd, 11. mart 2012) bio je mašinski inženjer i pionir humanoidne robotike. Bio je redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti od 1994. na Odeljenju tehničkih nauka. Jedan je od osnivača „beogradske škole robotike“.[
        Izvor: Wikipedia