Вучуровић

4. март 2012.

коментара: 1

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Војислав Ананић

    ВУЧУРОВИЋИ, 1 кућа у Злоступу

    Вучуровићи су се доселили у Голију из Кривошија и населили су се у село Злоступ, око 1820. године до 1830. Дошао је Ђоко Лаков. Имао је три сина — Илију, Благоја и Спасоја. Илија је умро, није се ни женио. Благоје Ђоков имао је пет синова — Шћепана, Мирка, Андрију, Боришу и Душана. Шћепан је погинуо 1915. године на Гласинцу и био је један од најхрабријих војника у батаљону. Бориша је стријељан од стране партизанске власти, а Душан је погинуо у НОБ-у 1942., на Колашину. Мирко Бпагојев одселио је 1945. године, као колониста у Врбас, има два сина.
    Андрија Благојев има синове Живка и Стева и живе на старевини, у Злоступу. Спасоје Ђуков је имао три сина — Косту, Крста и Марка. Сва три су помрла неожењена. Послије доласка Ђукова у Голију, дођу код њега његова два даљња синовца, Стеван и Васо. Вaco се није женио, а Стеван је имао Илију и Гојка, који су као колонисти одселили у Врбас. Илија није имао мушког порода, а Гојко са синовима живи у Врбасу.
    Вучуровића породица у Кривошијама дала је добрих људи и јунака. У кривошијском устанку, 1869. године, показапи су се међу најбоље кривошијске породице. Ђуко је нешто гатао — прорицао, али су му се људи ругали и нијесу придавали никакву важност његовом прорицању; но једном, Ђуко погоди за једну важну ствар. Кад је турска царевина била на издисају у Босни и Херцеговини, 1866. године, почела је градити три тврђаве у злогласну Дугу: Злоступ, Ноздре и Пресјеку. Срби изгубе сваку наду за ослобођење и стану говорити: “Оста турско за вјечито!” Ђуко се на то насмијао и рекао: “Ђаво ми душу не понио, ка’ је и понио, ако нећу и ја стари дочекати да се говеда по њима обадају и у њима пландују!” Тако и буде. Градови падну у црногорске руке, 1877. године, девете године пошто су направљени. Како ни за какву прешу нијесу служили, а власти црногорске о њима нијесу водиле рачуна, убрзо су порушене и опустошене и кроз десетак година биле су права рушевина.
    Вучуровићи су славили Петкодан, 27. октобар.
    Генеалогија: Живко, рођен 1940. године, Андрија, рођен 1900, Благоје, рођен 1860, Ђуко, Вуко и Перко.

    Извор: Обрад Вишњић – Голија и Голијани, Требиње, 1987.