Порекло презимена Вученовић

4. март 2012.

коментара: 21

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (21)

Одговорите

21 коментара

  1. Славољуб Сталетовић

    Вучетовић
    Печиноћевић

  2. Бранко Тодоровић

    Вученовићи из Кнежевих Винограда у Барањи славе Св. Арханђела и Св. Ђорђа.

  3. zeljana rodj.vucenvic

    Moji Vucenovici su iz sela Bocac kod Banja luke.Slave Sv.Nikolu.Ne znam odakle poticemo.Znam da Vucenovica ima u selu Ljubacevo,selu Vagani kod Kotor Varosa,u Srpcu,takodje ih ima u selu Ramljane kod Knina.Ako neko zna vise o porijeklu neka se javi.

  4. Svetlana rod. Vucenovic

    Devojacko prezime mi je Vucenivic. Moji roditelji su dosli u Vojvodinu 1945 godine iz sela Koljane kod Knina. Krsna slava je 14.januar- sv. Vasilije. Neznam puno o precima. Moj otac se zvao Dmitar, deda Jovan a pradeda Ćiro sto je vrlo retko ime i o njegovom poreklu neznam bas nusta. Volela bih saznati jos neki detalj.

    • Darko

      Vučenović prezime iz Dalmacije selo Ramljane brdo pod planinom Prominom i Ramljane polje.Svi su pravoslavne vere,slave Svetog Nikolu.Najbliži grad je Knin.Svi meštani su prognani i raseljeni u gradjanskom ratu 1995 godine.Stalnih meštana je ostalo malo,a mnogi obilaze periodično.

      • Ivana Vučenović

        Pozdrav, moje prezime je Vučenović. Moji su iz Prijedora, slave svetog Pantelejmona 09.08. Takođe ima u Prijedoru Vučenovića koji slave svetog Nikolu. Voljela bih znati porijeklo mog prezimena. Po nekim izvorima kaže se da smo na ove prostore došli sa Kosova, selo Vuč okolina Peći. Dio je ostao ovde u Prijedoru i u okolini Kneževa selo Javorani, a dio se odselio za Dalmaciju, Ramljane i Koljani.

        • Jelena

          Moje djevojačko prezime je Vučenović. Porijeklo – selo Danilo kod Šibenika i katoličke smo vjeroispovjesti. Moj djed se zvao Mile, pradjed Bože, a njegov otac Joso, Josin otac Stipan…. Ono što znamo iz crkvenih knjiga je da su Vučenovići na Danilo doseljeni iz Varoša, danas Šibenskog kvarta, a u ono vrijeme naselja izvan gradskih zidina. U Varoškoj matici krštenih, prezime Vučenović se prvi put spominje 1673.g.,a tri godine ranije se spominje u matici vjenčanih.

  5. Milorad Vucenovic

    Moji Vucenovici su dosli iz Stabandze(Bosanska Krupa) u Vojvodinu posle 1945 godine.slavimo Sv. Arhanđela

  6. Bojan

    Vučenović kotor varoš kod banja luke
    Slavimo djurdjevdan

  7. Jovana

    Dobar dan,

    Mamino devojacko ime je Vucenovic, a oni su iz Koljana kod Knina. Znam da su slavili sv. Vasilija Velikog 14.1. Zanimljivo je i to da je moj pradeda Nikola ozenio prababu Mariju koja je isto bila decojacko Vucenovic ali su slavili sv. Nikolu tako da bisu bili u srodstvu. Hocu reci da je bilo dve grupacije Vucenovica iz Koljana. Negde imam i dekino porodicno stablo, ako nekoga zanima, objavicu. Od tih Vucenovica znam da deo zivi u Beogradu, deo u Velikom Gradistu. Pozdrav

    • Zeljko Vučenovć

      Ja potičem iz Koljana, otac Dušan mi je rodjen tamo 1932., upokojio se 2003. Deda mi se zvao Jovan rodjen 1888 god. A upokojio se 1970.god. Slavimo Vasilija Velikog 14.januar. Voleo bih nesto više da saznam o pretcima, bio sam sa 5 god. U Koljane i na grobu pradeda ali se ne sećam niti mu sam ikad saznao ime. Grob i spomenik sam video tada. Manastir sam tada i u vodi video, tamo učio da plivam i prvu ribu upecao u jezeru. Ja sam rodjen 1964 god. U Indjiji gde živim, ako imate nešto o prezimenu molio bih da napišete na moj mail., hvala unapred.

    • Bozo Vucenović

      Pozdrav ja sam Vucenovic i iz Koljana sam nikad do sad nisam cuo da je neko od Vucenovica iz koljani slavio sv.Nikolu.
      Molim vas da mi posaljete to porodicno stablo od vaseg dede.
      Unapred hvala Bozo.

      • Uros

        Dobar dan,

        Ja sam Vucenovic moj deda Petar je iz Koljana,mislim da smo se jednom prilikom upoznali u osnovnoj skoli Drinka Pavlovic u Beogradu,ja sam tada bio redar i dali ste mi vasu licnu kartu i shvatio sam da se prezivamo isto. Ako se secate dogadjaja bilo bi mi drago da se javite ako znate nesto.

    • Uros

      Dobar dan,

      Tatino prezime je Vucenovic, a oni su iz Koljana kod Knina.Slavimo slavu sv. Vasilije Veliki 14.1.Moj pradeda Vaso Vucenovic je ozenio Cvitu Nenadic.Moj cukundeda je Simo Vucenovic,to je sve sto znam.Ja zivim u Beogradu. Ako imas porodicno stablo, bio bih ti veoma zahvalan da mi ga posaljes.

    • Goran Vučenović

      Prvenstveno pozdrav svima, takođe sam potomak Vučenovića iz Koljana.

      Sa ove strane je Goran Vučenović iz Zemuna, od oca Miroslava, dede Jovana (baba Vere isto Vučenović ali isti slučaj kao kod Jovane da nisu bili u srodstvu), pradede Luke (prababe Marte, čini mi se da je Marčetić), čukundede Todora (čukunbaba Vasilija) i navrdede Jovana dokle i doseže moje poznavanje stabla (to je neka sredina 19-tog veka) što sam srećom uspeo da prikupim od podataka dok je deda bio živ.

      Po svemu pročitanom, deo mog stabla koje imam se prilično poklapa sa Jovaninim i Uroševim pri čemu je prema mojim informacijama Nikola koji je oženio Mariju (imao još jedan brak sa Smiljom), a da su mu deca Dušan, Cvita (Vaso), Boja, Stevan, Petar (Vera supruga – deca: Nenad i Marija) i Milan.
      Nikola je bio brat mog čukundede Todora, a imali su i sestru Mariju (suprug Nikola).

      Voleo bih ako se neko još pronašao na ovoj strani i ima podatke da se javi da bih razgranao drvo 🙂

      Pozdrav još jednom i srećna nam slava!

  8. Svetlana Dražić

    Moje devojačko prezime je Vučenović. Poreklo mi je iz Dalmacije, moji roditelji su rođeni u selu Koljane kod Knina i tamo živeli do 1945 kada su došli u Vojvodinu. Krsna Slava mojih Vučenovića je sv. VASILIJE kojia se slavi 13. Januara. Vučenovići su u selu Koljane imali svoj zaseok sa 2o-30 kuća. Sada nema stanovnika.

  9. Vučenović Milorad

    Moji Vučenovići su iz sela Marićka kod Prijedora. Tu ima cijeli zaseok Vucenovica/ nekih 20 kuca, mada je bukvalno 20 kuca jer su svi po inostranstvu i dolaze vecinom na odmor. Svi slavimo sv. Nikolu ali poznajem i Vicenovice u Gomjenici,u samom Prijedoru, kao i u Kozarskoj Dubici.
    Ako imate nekih informacija slobodno mi se javite.
    Pozdrav rodjaci

  10. Radovan Vučenović

    Moje prezime je Vučenović i iz Mrkonjića Grada sam. Vučenobići iz Mrkonjića su iz sela Trijebovo, Šehovci, Dabrac i slavimo svetog Iliju (2.8).