Порекло презимена Витомировић

4. март 2012.

коментара: 9

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (9)

Одговорите

9 коментара

  1. Данка

    Теодор Витомировић рођен је у Такову крај Г. Милановца одмах по досељавању Срба из околине Пећи, Витомирице, под Арсенијем Чарнојевићем. Највероватније око 1700. године. Отац му је од задобијених рана умро у путу. Његова мати са нејачи, старим свекром и свекрвом, населила се у Таково-брдски део између Шарана и Бруснице. Прве зиме ископали су земуницу у којој су презимили. С пролећа подигли су качару која је стајала преко 200 година.
    Славе Ђурђиц 16. новембра.
    Из те породице потекли су прота Јанко Витомировић који је са Милошем и тридесетак устаника подигао Други српски устанак у Такову. Његов син био је поп Васо Витомировић, по коме су касније добили презиме Васовићи. Презиме се задржало и данас јер је 1867. донета забрана о промени презимена, по угледу на Русију.
    Божидар Васовић био је солунски ратник и за то време образован човек. Са супругом Драгом (Стојановић) Васовић изродио је седморицу синова.
    Најстарији Милосав, такође солунски ратник, познат је у минералогији по открићу минерала ТАКОВИТ, проналаску антимона у Такову и на Космету. Његов брат Јанко, био је адвокат у Тополи и резервни официр КВЈ. Полетео је с Рајловца априла 1941. Немци су га заробили по спуштању, ражаловали и држали заточеног у Матхаузену. Ослобођење је дочекао начетог здравља. Са мајком Драгом, једном од ретких писмених жена тога времена у Такову, редовно се молио у цркви брвнари у Такову. Десет година били су једини верници који су имали храбрости да се моле у цркви. Тамо се и данас налазе њихове фотографије.
    Иначе, после рата, милановачки комунисти запалили су богату, ретку и драгоцену библиотеку Васовића – на киши књиге су гореле четири дана.
    Миодраг Васовић био је руководилац земљишне књиге у суду у Београду. Аматер виолиниста свирао је у часовима одмора и са чувеним Царевцем за своју душу. Супруга Радмила била је од Тројанчевића из Бруснице.
    Миодрагов син Владета Васовић био је угледни београдски новинар и уредник у “Борби”. Његов син Иван Васовић, ерудита и солидан тенисер аматер, новинар је РТВ Стиудија Б. Његова кћи Слободанка-Данка-Васовић уд.Којадиновић, професор енглеског језика, директор ОШ”Свети Сава”у Београду, новинар (135 ТВ емисија, десетине чланака), преводилац и дипломата, прва је у Југославији обновила слављење школске славе Св.Саве сходно традицији, помогла куповину српске цркве у Отави (Канада) и континуирано сарађује с дијаспором широм света.

    • moja mati se zove Vera Stanković rodj.Vitomirović, rodjena je u Jakovu 1937.g. od majke Katice i oca Dajmana Vitomirovića. Damjan je imao jedno brata Dragomira Vitomirovića, majora, koji je umro 1988.g. u Petrovaradinu. Otac Damjana i Dragomira se zvao Miodrag ili Milorad, zvani Mića, a supruga mu bila Zora…moja majka je imala brata Milenka, koji se odselio u Švedsku, ali još uvek ima kuću u Indjiji u oju dolaze njegove kćeri i supruga. Od Vitomirovića ima još u Herceg Novom pok.Žarko, fotograf, koji je iza sebe ostavio sinove i mislim jednu kćer… ja pokušavam da napravim porodično stablo, pa ovim putem pozivam Vitomiroviće da mi se jave i ukoliko imaju nekih inforacij o lozi da mi pomognu… takoje sam čula a potiču iz Crne Gore, a da su prezime dobili po manastiru Vitomirica.. sad pročitah ovaj tekst i veoma me zanimaju koreni..

      • Nenad Vitomirović

        Imaš u Vršcu porodicu Žarkovog (iz HN) brata. Porijeklo je iz Vitomirice. Porodica Lombardić je naša porodica (promjenili su prezime preko nadimka).

  2. Nenad Vitomirović

    Tačno je porijeklo iz Vitomirice, po nama je to mjesto dobilo i ime. Ima i nekoliko porodica Vitomirovića koje su se odselile iz Vitomirice sredinom 15.vijeka, uglavnom imućnije plemićke porodice. O njima ima traga u Boki (1433.) i Ugarskoj.

  3. Nenad Vitomirović

    Krsna Slava je Đurđic