Порекло презимена Витомировић

4. марта 2012.

коментара: 9

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (9)

Одговорите

9 коментара

 1. Данка

  Теодор Витомировић рођен је у Такову крај Г. Милановца одмах по досељавању Срба из околине Пећи, Витомирице, под Арсенијем Чарнојевићем. Највероватније око 1700. године. Отац му је од задобијених рана умро у путу. Његова мати са нејачи, старим свекром и свекрвом, населила се у Таково-брдски део између Шарана и Бруснице. Прве зиме ископали су земуницу у којој су презимили. С пролећа подигли су качару која је стајала преко 200 година.
  Славе Ђурђиц 16. новембра.
  Из те породице потекли су прота Јанко Витомировић који је са Милошем и тридесетак устаника подигао Други српски устанак у Такову. Његов син био је поп Васо Витомировић, по коме су касније добили презиме Васовићи. Презиме се задржало и данас јер је 1867. донета забрана о промени презимена, по угледу на Русију.
  Божидар Васовић био је солунски ратник и за то време образован човек. Са супругом Драгом (Стојановић) Васовић изродио је седморицу синова.
  Најстарији Милосав, такође солунски ратник, познат је у минералогији по открићу минерала ТАКОВИТ, проналаску антимона у Такову и на Космету. Његов брат Јанко, био је адвокат у Тополи и резервни официр КВЈ. Полетео је с Рајловца априла 1941. Немци су га заробили по спуштању, ражаловали и држали заточеног у Матхаузену. Ослобођење је дочекао начетог здравља. Са мајком Драгом, једном од ретких писмених жена тога времена у Такову, редовно се молио у цркви брвнари у Такову. Десет година били су једини верници који су имали храбрости да се моле у цркви. Тамо се и данас налазе њихове фотографије.
  Иначе, после рата, милановачки комунисти запалили су богату, ретку и драгоцену библиотеку Васовића – на киши књиге су гореле четири дана.
  Миодраг Васовић био је руководилац земљишне књиге у суду у Београду. Аматер виолиниста свирао је у часовима одмора и са чувеним Царевцем за своју душу. Супруга Радмила била је од Тројанчевића из Бруснице.
  Миодрагов син Владета Васовић био је угледни београдски новинар и уредник у “Борби”. Његов син Иван Васовић, ерудита и солидан тенисер аматер, новинар је РТВ Стиудија Б. Његова кћи Слободанка-Данка-Васовић уд.Којадиновић, професор енглеског језика, директор ОШ”Свети Сава”у Београду, новинар (135 ТВ емисија, десетине чланака), преводилац и дипломата, прва је у Југославији обновила слављење школске славе Св.Саве сходно традицији, помогла куповину српске цркве у Отави (Канада) и континуирано сарађује с дијаспором широм света.

  • moja mati se zove Vera Stanković rodj.Vitomirović, rodjena je u Jakovu 1937.g. od majke Katice i oca Dajmana Vitomirovića. Damjan je imao jedno brata Dragomira Vitomirovića, majora, koji je umro 1988.g. u Petrovaradinu. Otac Damjana i Dragomira se zvao Miodrag ili Milorad, zvani Mića, a supruga mu bila Zora…moja majka je imala brata Milenka, koji se odselio u Švedsku, ali još uvek ima kuću u Indjiji u oju dolaze njegove kćeri i supruga. Od Vitomirovića ima još u Herceg Novom pok.Žarko, fotograf, koji je iza sebe ostavio sinove i mislim jednu kćer… ja pokušavam da napravim porodično stablo, pa ovim putem pozivam Vitomiroviće da mi se jave i ukoliko imaju nekih inforacij o lozi da mi pomognu… takoje sam čula a potiču iz Crne Gore, a da su prezime dobili po manastiru Vitomirica.. sad pročitah ovaj tekst i veoma me zanimaju koreni..

 2. Nenad Vitomirović

  Tačno je porijeklo iz Vitomirice, po nama je to mjesto dobilo i ime. Ima i nekoliko porodica Vitomirovića koje su se odselile iz Vitomirice sredinom 15.vijeka, uglavnom imućnije plemićke porodice. O njima ima traga u Boki (1433.) i Ugarskoj.

 3. Nenad Vitomirović

  Krsna Slava je Đurđic