Poreklo prezimena Vilimonović

4. marta 2012.

komentara: 3

[toggle title=”TESTIRANI VILIMONOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Vilimonović

Haplogrupa: R1a opšti klaster

Poreklo: Aleksandrovac, Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Prethodni članak:

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

 1. vladimir vilimnovic

  Ja znam vrlo malo o svom prezimenu nazalost , znam da je nastalo po nekom vilimonu koji se doselio u selo rudno podno golije (izmedju manastira gradac i manastira studenica) iz hercegovine ili crne gore, odatle smo se raselili, u srbiji u krajevo,rasku,kragujevac,smederevo,beograd,pozegu i aleksandrovac, u inostranstvu u ameriku najvise (gde se i ja trenutno nalazim) i to je u sustini to a voleo bih da saznam puno vise jer prezime je onako jedinstveno i ja mislim da smo u sustini svi neki rod a i trebalo bi znati svoju proslost da bi znali ko smo ako ima nekoga ko poznaje nase prezime malo vise i bolje

  • miljan vilimonovic

   O ovom prezimenu veoma malo znaju ljudi koji se tako prezivaju. Licno ja o tom prezimenu znam da ga ima na podrucju opstine Raska i opstine Kraljevo. Ovi iz Raske su nastanjeni u blizini manastira Pavlica a Kraljevcani Vilimononvici su sa Rudna. Pored manastira Pavlica zive porodice Ostracanin za koje se smatra da su bliski rodjaci sa nama i da su svi dosli iz sela Ostraca kod Leska. U tom podrucju je jos u srednjem veku bilo razvijeno rudarstvo pa se pominje povezanost i sa rudarima Sasima koji su tu bili tada prisutni. Meni licno je najveca fama odakle taj koren reci prezimena – Vilimon? U Srbiji postoji konceptualna umetnica Biljana koja u svom umetnickom predstavljanju sebe potpisuje kao Biljana Willimon. Ona je negde napisala da joj je ustvari to dedino ime koji je bio poljskog porekla.

   • Milovan Filimonović

    Poštovani Miljane, ja se zovem Milovan Filimonović, iz Topličkog kraja sam, gde se moj pradeda doselio iz Leska, u Gornjem Ibru, na zemlju koju je od kralja Milana Obrenovića dobio za ratne zasluge u Ibarskom ustanku, nakon Berlinskog kongresa. Predjasnje stanište je bilo u selu Kovačica, kraj Bajgore, u Kopaoničkog Šalji odakle su potisnuti od strane Arnauta koji se naselili Turci nakon Austrijsko-turskih ratova. Elem, poreklo dalje od kraja 16og veka ne znamo. Atanasije Urosevic, nas poznati etnolog tvrdi da Kovačani prestavljaju staru dinarsku, crnogorsko-hercegovačku struju koja je naselila Kopaonik pred kraj 16 veka. U odsustvu arhivske gradje iz Osmanskoh arhiva, krenuo sam unazad tragovima koji su nesporni a ono sto je konstanta kod Kovačana i svih bratstava koja od njih potiču jeste krana slava, Sveti Vračevi kao i dalje raseljavanje uz Ibar. Najveće koncentracije su na teritorijama opstina Leposavić, Raška, Novi Pazar, Kraljevo, Brus, Kuršumlija i Blace. Istovremeno, naseobine po svim ovim krajevima uz izuzetke u Toplici, koji su kolonizovani posle 1878.godine, koincidiraju sa rudarskim centrima, bas kao i inicijalni lokalitet sa koga su se raseljavali posle Austrijsko-turskih ratova.
    Ostraćani koje pominješ su od moje familije tzv. Kadića – Vilimonovića iz Leška, o kojima je nas poznati etnolog, Radoslav Pavlović pisao. U etnografskoj zbirci SANU se čuva jedan od poslednjih spisa koje je on napisao ali koji nažalost nije objavljen. U njemu su dva članka, jedan o Kovačanima a drugi o familijama koje slave Sv.Vračeve. Članci se nadopunjuju. Rado ću ti poslati skenirane kopije ako ti budu trebale.
    Koji slavu slavi Vasa familija i da li imate neke informacije o daljem poreklu/kretanju i siicno?

    Srdačan pozdrav,
    Milovan