Poreklo prezimena Vićentijević

4. mart 2012.

komentara: 8

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (8)

Odgovorite

8 komentara

  1. Familije-prezimena Vićentijević po mestima življenja i Kolubari i Podgorini. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Vićentijević, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih sela.

    -Donja Bukovica
    -Dučić
    -Žabari
    -Zarube
    -Loznica
    -Paune
    -Slovac
    -Todorin Do

  2. Porodice-familije po mestima prebivališta u Šumadijskoj Kolubari, Vićentijević.
    Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Šumadijska Kolubara“, prvo izdanje 1939. godine, drugo izdanje 1949. godine, najnovije izdanje 2011. godine u sastavu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“ – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Vićentijević, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta, koji su postavljeni ili će biti uskoro postavljeni.

    -Barzilovica
    -Vreoci
    -Darosava
    -Draževac
    -Leskovac
    -Rudovci
    -Stepojevac
    -Trbušnica
    -Šopić

  3. Radomir Vićentijević

    Postovani,

    Ja sam Radomir Vicentijevic iz Belog Potoka kod Avale.Slavimo sv Luku.
    Moj predak Vicentije Jovanovic dosao je iz Bukovika kod Arandjelovca(negde oko 1830 ) i po njemu smo Vicentijevici. Po tekstovima koje sam procitao kako na vasem portalu tako i na drugim izvorima poticemo od Iseljenih Niksića.
    Takodje sam u jednom od tekstova naisao i na to da smo moguce i potomci od Jovana Krstovica iz Bukovika.
    Moguce da je Vicentije uzeo prezime po dedi pa se prezivao Jovanovic , jer Krstovic u to vreme nije bilo popularano a i podatak da su Vicentija , Čarapići primili u Beli Potok i oženili ga Maricom od Kopljaraca.
    Obzirom da su ovo neke cinjenice do kojih sam dosao a koje se poklpaju sa Vicentijevim dolaskom u Beli Potok, zanima me gde bi mogao da trzim dalje kako bi ustanovio pravo stanje.
    Sve pohvale za sajt!
    Unapred zahvalan na odgovoru!

  4. Bojan Vicentijevic

    Ja poticem iz sela Parcani na putu izmedju Avale i Kosmaja kod Ralje… Tamo je cela familija Vicentijevica i grobovi predaka na seoskom groblju… ono sto sam ja cuo od rodjaka je da su tri brata pobegla od turaka negde iz srema pa po imenima dali sebi prezimena…. a druga prica je iz knjige “Parcani pod Visom” od Trifuna Todorovica….Rodonacelnik ove familije je Radovanov sin Vicentije. U popisu stoke 1859. On je jos staresina sa prezimenom Radovanovic…. itd… Tomici iz sela Parcani isto vode poreklo od Radovanovica.. Tome… tako da se i tu poklapa malo prica… slava je sv. Arhandjel

  5. sasa

    zdravo , ja zivim u jednom malom selu kod svilajnca , vise od pola sela nosi prezime vicentijevic kao i susedno selo grabovac u kome zive mnogo porodice vicentijevic , a i u samom gradu zive dosta porodice vicentijevic , neznam dali nas neko zaobilazi sto se tice prezimena ili zaista niko nezna nista o ovom prezimenu , ali ja cu napisati ono sto znam … kraj mog sela nekih kilometar udaljenosti zivelo je jedno selo jankovo koje niko nezna kada je nastalo ali se prica da je hiljadama godina tu bilo , od tog sela mestani su presli i naselili vrlane 1400 te godine , ali kako su ratovi bili i kako su nam unistavali skole , crkve i bibloteke , cela opstina je ostala bez svoje arhive , nesto je posle pisano ali to su sve nagadjanja bila … sada bih voleo da upoznam nekog profesora koji se bavi samo prezimenima i da mi jednostavno objasni samo kako da uradim svoj rodoslov ??? hvala puno , zivi bili vicentijevici ma gde da ste , i ove tvrdnje da smo dosli iz cg ili od nekuda to ne verujte mnogo u takve price , eto vam dokaz , moje selo u kome su vicentijevici je starije i od same crne gore

  6. slobodan mlinarević

    Ja sam po majčinom ocu od Vićentijevića. On je poreklom iz Pauna i o svom poreklu je ostavio detaljan trag u vidu knjižice NEZABORAVLJENI. Slutim, da Radomira i poznajem, ako je on gazda od ugostiteljskog objekta na Avalskom putu.
    Moj mejl je [email protected]

  7. Danilo Vicentijevic

    Ja poticem iz sela Parcani kod ralje. zanima me da li neko ima sliku stabla vicentijevica? ako ne svih onda bar iz sela parcane. imao sam knjigu „Parcani pod Visom“ ali je se izgubila ili je ukradena iz porodicne kuce u parcanima posto ne zivi niko vise u toj kuci. nemam nekih podataka o nastanku vicentijevica al verovatno vih ostavio slicne podatke kao i Bojan vicentijevic posto smo burazeri. takodje slava je sv. Arhandjel. hvala u napred.