Порекло презимена Веселиновић

4. март 2012.

коментара: 74

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ВЕСЕЛИНОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Веселиновић

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280 род А

Порекло: Црнча, Љубовија, Србија

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (74)

Одговорите

74 коментара

  1. poreklo prezimena Nis, Veselinovic

    Molim vas za informaciju porekla prezimena Veselinovic na prostoru Nisa,jer po saznanju i pradeda je iz Nisa,ispred ne znam,da li je prezime autohtono iz ovih krajeva ili su se preci doselili od negde ,posto nas ima po celom balkanu,hvala unapred, Dejan,otac Milic,deda Momcilo,pradeda Antanasije

  2. Jelica Veselinovic

    Jovan Veselinovic, moj pradeda, dosao je u Jakovo, selo kraj Beograda,iz Batajnice..Tu je osnovao porodicu sa 6 dece. Usao je zeni u kucu. Bio je plavih ociju , vredan i besan. Kada su zenina braca oduzeli miraz od sestre i njega, ostali su u bedi. On se uvredio , na stap je okacio svezanj sojih stvari i otisao u Batajnicu ,jer je tamo imao 3 brata rodjena.Do starosti je tamo radio, a onda su ga poslali najstarijem sinu da ga staroga dvori. Sahranjen je u Jakovu. Bilo je to sve na samom kraju 19veka ili u prvim godinama 20.veka..Slava je Sveti Otac Nikolaj..Od svestenika iz Batajnice sam pre 3 godine saznala da ima nekoliko kuca Veselinovica sa boravkom uBatajnici vise od 100 godina koji slave Sv.Nikolu i saznala sam da je Izvesni Marko Veselinovic , u starosti preminuo tih dana te ga je sahranio. Volela bih saznati poreklo ove loze, Od 6 dece toga Jovana ,ostao je samo jedan muskarac koji zivi u Francuskoj i ima jedinca sina.Ko zna neka posalje na e-mail:[email protected]!

  3. Jelena Veselinovic Lazarevic

    Pozdrav dragi moji Veselinovici,
    moja porodica je iz Valjevskog kraja, slavimo Svetog Nikolu. Jedan rodjak je našao podatak u Arhivu ili crkvenim knjigama da su Veselinovici jako davno dodeljeni iz mesta Osate kod Ljubovije ili Zvornika. Ja sam negde našla da ima dosta Veselinovica ispod Knina, okolina Zelengrada, Novigrada pa me zanima ima li neko podataka o tome.
    Hvala unapred i pišite na
    [email protected]

    • Драган Веселиновић

      Здраво Јелена,

      Моји су из села Голубић општина Обровац. Велики број породица у Голубићу су Веселиновић и сви славе Петровдан. Шездесетих година прошлог века сваки четврти становник општине Обровац се презивао Веселиновић. Има и у Зеленграду Веселиновића, али ми није позната њихова крсна слава. Скоро свако село у том делу Далмације (регија Буковица) су Срби православци. Нисам успео да нађем ни један траг о нашем пореклу тј колико дуго смо на тим просторима али судећи по манастиру Крупа (саграђен 1317 године – оснивач Стефан Урош II Милутин) свакако више од 700 година. Једино предање које ми је покојни ђед причао је да смо се пре више стотина година доселили из “Дубоке Далмације” .

  4. Младен Веселиновић

    Мој ђед Вељко се преселио из села Шаринци у БиХ,и населио са децом у Новом Саду.
    Славимо Ђурђевдан.
    Да смо здрави и живи!

  5. Dragan Veselinović

    Pradeda se zvao Vukić Veselinović poznati gatar iz Bjeluše,deda Gavrilo učesnik bitke na Kajmakčalanu gde je i ranje.Nemam podatak kada su i odakle došli u Bjelušu,opština Arilje.Bio bih zahvalan ako možete pomoći da saznam nešto više.Pozdrav i hvala.

  6. Marko Veselinović

    Moji preci Veselinovići su iz Golubića u Dalmaciji. U 19. vijeku su izbjegli i otišli u Prijedor (BiH), jer su protjerani. Moj pradeda Lazo Veselinović je slavio Lazarevu subotu, a kad se oženio, prešao je u prababinu kuću i počeo je slaviti njenu slavu Đurđevdan. Prababa se prezivala Topić.

  7. Dragan Veselinović

    Zovem se Dragan Veselinović, po struci sam profesor istorije, živim i radim u Sloveniji. Moji preci potiču iz sela Golubić, opština Obrovac, Dalmacija. U selu žive Veselinovići, Dragičevići i Švonje. Mi Veselinovići slavimo Petrovdan. Naša staništa bila su iznad rijeke Krupe i riječice Krnjeze, tačnije u zaseoku Dolovi. Zvali su nas Beljići, po starini Dmitru Belji Veselinoviću iz 18. vijeka. Po jednim podacima nas su naselili u Golubić oko 1750. godine kaluđeri manastira Krupe, i to iz sela Zelegrad, opština Obrovac, Dalmacija. U tom selu također žive Veselinovići. Moje stablo ide unazad ovako: ja (1980), otac Drago (1949), djed Rade (1928-1999), pradjed Vojin (1899-1941), pra-pradjed Tomo (1859-1902), pra-pra-pradjed Lazar (rođen 1834), pra-pra-pra-pradjed Stevan (rođen 1794) i pra-pra-pra-pra-pradjed Dmitar (rođen 1760). Pradjed Vojin se je sa svojom familijom iselio zbog siromaštine u 30-tim godinama u selo Podlug, opština Sanski Most, Bosna. Sa njim je otišlo još nekoliko familija koje su naselile sela Podlug i Krkojevce, opština Sanski Most, Bosna. U 30-tim godinama Veselinovići iz Golubića naselili su selo Brezičani, opština Prijedor, Bosna. U 30-tim godinama Veselinovići iz Zelengrada naselili su selo Bosanski Milanovac, opština Sanski Most, Bosna. Seobe Veselinovića iz Golubića tekle su u u različitim vremenskim periodima. Naselili smo se u Slavoniju oko Podravske Slatine, Grubišnog Polja, Daruvara, Voćina i Đakova. Zatim u Baniju oko Hrvatske Kostajnice. Zatim u Vojvodinu oko Sombora. Zatim u Makedoniju na Ovče polje, opština Sveti Nikole. Selili su se i u Ameriku (1906-1914), to jest u Ohajo, Pensilvaniju i Kanzas. Tamo su većinom radili u čeličanama i na gradnji pruga. Nakon rata u Hrvatskoj (1991-1995) Veselinovići iz Golubića većinom su se naselili u Veternik i Futog, opština Novi Sad te u Batajnicu, opština Beograd. Ako neko ima dodatne informacije o našem prezimenu, neka mi piše na imejl. Posebno me zanima naš mogući izvor iz Crne Gore, za nas se priča da potičemo iz Stare Hercegovine. Moj imejl: [email protected]