Порекло презимена Пуришић

4. март 2012.

коментара: 4

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Породице које се презивају Пуришић живе у Јелићкој.Јелићка је село смјештено на троуглу приједорске, бањалучке и санске општине. Породица Пуришић међу првима се почела бавити трговином још за вријеме Турске владавине, па све до избијања Другог св. рата.Славе Св.Николу.Прича се да су дошли из старе Херцеговине, али не знам да ли је то 100% тачно .

  2. Милорад Богдановић

    Вјероватно сте с мајчине стране везани за Јелићку и Пуришиће, и драго ми је да се оглашавате и интересујете се за своје корјење.
    Пошто већ десетак година прикупљам податке о мјештанима села Јелићка за РОДОСЛОВ ЈЕЛИЋАНА, замолио бих да ми се јавиш (приватно или преко ових страница), јер очито да први пут сада долазим до овога презимена, ако је у сродству са Пуришићима.
    У РОДОСЛОВУ ЈЕЛИЋАНА неће бити истицања појединаца него сви ће бити подједнако заступљени,табеларно, од најстаријег потомка па до 31.12. 2012 године.Значи година и датум рођења, крштења, смрти, гробље; крштени кум,свештено лице; гдје су удате дјевојке рођене у овим породицама, име и презиме супруга као и мјесто; за снајке такође име и презиме родитеља и мјесто ако није из Јелићке.
    Наравно, о сваком презимену биће у најкраћим цртама написано гдје се спомиње, коју славу славе и одакле се претпоставља да су овдје дошли.
    За наше Пуришиће добро се зна да је једна од старијих породица у овом тимарскоме крају, заједно са цјењеном породицом Поповић, Јелић, Зец, Богдановић, Панић…
    Осим овиг презимена, још 32 презимена у “прошла” кроз наше село, и више их нема.
    Толико за сада, велики и искрени поздрав за све Пуришиће, њене потомке и наравно наше јелићане.

    • Izeta Purisic

      Ovdje valjda opisujete neke Purisice iz Bosne, za koje mi iz Crne Gore ne znamo da postoje. Ovdje govorite o Purisicima koji su pravoslavne vjeroispovijesti; mi iz Crne Gore smo Bosnjaci a naša vjera je Islam.
      Bas me zanima odakle vam podaci koje ste ovdje iznijeli i da li su oni uopšte tani , neko piše kako im volja.

      • Olivera

        Poštovana,islam je samo veroispovest ,a ne etnička pripadnost.
        Brkate pojmove!!!!
        Bošnjaci su samo stanovnici Bosne, muslimanske vere!!
        U Bosni žive i pravoslavci i katolici!!!
        Po tome i oni su Bošnjaci……..?!!!?
        Ps.
        Šta ste bili pre Otomana!!!
        Da nije Purišić tursko prezime?!!!?
        Mada,meni ne liči……..nimalo…….