Poreklo prezimena Protić

4. mart 2012.

komentara: 17

Prezime Protić nastalo je po svešteničkom pozivu rodonačelnikovom, a potiče iz mesta Baraći (BiH). Kako piše Miroslav Niškanović u knjizi “Porodični korijeni”, Protići su ogranak “plemena” Berića.

“Kako su u prošlosti među sobom često imali sveštenike-prote, prozvani su protići da bi se razlikovali od drugih porodica ovog roda.  Krajem 19.  veka od Protića su se izdvojili Špirići. I jedni i drugi slave Svetog Stevana (9. januar).

Po drugom predanju, Protići, odnosno Berići, su poreklom iz Berana, ali to tek treba da se dokumentuje.

KRSNA SLAVA: Sveti Stevan

POZNATI: Milan St. Protić, ambasador Srbije u Švajcarskoj

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (17)

Odgovorite

17 komentara

  1. Familije-prezimena Protić, po mestima življenja u Kolubari i Podgorini. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Protić, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Gornja Bukovica
    -Vračević
    -Kamenica
    -Lopatanj
    -Osečina

  2. nebojsa

    moj cukun deda je bio srpski svestenik u makedonij protic oko 1890 g.i shirio srpsku propagandu 1913 ubili ga bugari u tetovo,idan danas ujak slavi mitrovdan.

    • Vesna Protić

      Poštovani,
      Porodica mog svekra ima sličnu poreklo kao što je vaše. Po porodičnom predanju, vode poreklo iz Crne Gore, okolina Kotora. U 19. veku migriraju u Makedoniju, Kumanovo. Verovatno su se prezivali Mrgud u Crnoj Gori, a kasnije zbog prota u porodici menjaju prezime u Protić. Veliki deo porodice pobijeno od strane Bugara. Krsna slava Sv. Dimitrije, Mitrovdan. Sredinom 20. veka dolaze u Beograd.
      Srdačno,
      Vesna Protić

  3. Stojan

    Loza Protića kojoj ja pripadam a i Milan St., dolazi iz Ražnja, Srbija. Početkom 19. veka dva od četiri sina Prote Stojana Milićevića, potomka Kneza Milića Ražanjskog (Milića Tomića), pobiše neke turke, te zbog toga pobegoše iz Ražnja preko Morave u selo Varvarin i promeniše prezime u Protić kako bi zameli trag. Krsna slava nam je Sveti Nikola.

  4. milenko

    najsličnije porijeklo koliko znam je ovo ,Baraći -Berane,
    za sada živimo u mjestu Omarska kod Prijedora i trenutno ima 7 domaćinstava,ima dosta muške djece pa se nadamo opstanku i produžetku loze

  5. vojislav ananić

    PROTIĆ

    Protići su Srbi i slave sv. Stevana Arhiđakona (9. januara). Matično naselje im je Baraći, gdje ih je 1976. godine bilo 11 kuća. Po predanju, nekada su se prezivali Berić i porijeklom su iz Berana (Crna Gora).

    Prvi u Baraćima

    Na osnovu podataka iz osamdesetih godina XIX vijeka vidi se da je već tada bilo ustaljeno prezime Protić. U Baraćima je tada popisano 11 kuća u kojima su živjela domaćinstva: Gliše, Ilije, Jovana, Save, Todora, Đure, Laze, Save i Todora. Pored toga, u neposrednoj blizini u zaseoku Berićima je živjela porodica popa Luke Protića, kome je drugo prezime bilo Berić, te Dake Protića, kome je drugo prezime bilo Špirić.
    Berića danas ima mnogo na širem području, i to u selima: Baraći, Gornja Pecka, Donja Pecka, Vrbljani i Trnovo. U Vrbljanima i Gornjoj Pecki i danas postoje zaseoci Berići sa velikim brojem kuća. Za Beriće iz ova dva sela se zna da su davali veliki broj sveštenika u prošlosti.
    U drugoj polovini XIX vijeka gotovo svi sveštenici u protoprezviterijatu gerzovačkom bili su Berići. Svi ovi Berići slave sv. Stevana i izvjesno je da su zajedničkog porijekla.

    Preko Save

    Osim na navedenom području, Berića je krajem prošlog vijeka bilo i u drugim mjestima u Bosanskoj krajini. U parohijama Bistrica, Laktaši, Bočac, Omaška, Varcar Vakuf, Volari, Javorani, Blaško, Mašići i Romanovci, Stapari, Kukulje, Podgraci i Moštanica manastir. Pored sv. Stevana slave i različite druge slave: Ilindan, Đurđevdan, Nikoljdan, Jovanjdan.
    Berića je u drugoj polovini XIX vijeka bilo i u parohijama preko Save, u Slavoniji. U protoprezviterijatu pakračkom, u parohijama Bučje i Kamenska, Berići slave sv. Arhanđela Mihaila, a u parohiji Doljani sv. Stevana. U protoprezviterijatu novogradiškom, u parohiji Medari, Berići slave Đurđevdan, a u Rajiću Donjem Nikoljdan. Na ovom području ima ih i danas (popis 1984) u Cerniku i Dubovcu (opština Nova Gradiška) i Gornjem Rajiću (opština Novska) itd.
    Pored toga iste godine ima ih dosta u zaleđu Šibenika i Zadra, a u okolini Drniša postoji selo Berići.
    U Uncu je zabilježeno predanje da su Čegri iz Crnog Vrha, a Agići, odnosno njihov ogranak Jelići iz Malih Štrbaca (slave Jovanjdan) porijeklom su iz Berića kod Drniša, te da im je staro prezime bilo Berić.

    I na Pelješcu

    Za Beriće na poluostrvu Pelješcu se smatra da su porijeklom iz Bosne. U Valjevskoj Tamnavi je zabilježena tradicija da su tu nekada živjeli neki Berići porijeklom iz Bosne. Ne znamo da li je koincidencija što se prenosioci tradicije o ovim Berićima prezivaju Protić.
    Na osnovu izloženog može se zaključiti da je predanje da su Protići ogranak “plemena” Berića, vjerodostojno. Kako su u prošlosti među sobom često imali sveštenike-prote, prozvani su Protići da bi se razlikovali od drugih porodica ovog roda. Već krajem prošlog vijeka, od Protića su se izdvojili Špirići, koji takođe slave sv. Stevana.
    Drugi dio predanja, da su porijeklom iz Berana, tek treba da se dokumentuje.
    Iz gore navedenih podataka proizlazi da su matične oblasti za Beriće sjeverna Dalmacija i sela oko izvora rijeke Sane i da su Berići po ostalim naseljima Bosanske krajine i Slavonije njihove raselice. Ne treba isključiti ni mogućnost o njihovom daljem porijeklu iz Stare Hercegovine i Crne Gore.

    IZVOR: PORODIČNI KORIJENI, MIROSLAV NIŠKANOVIĆ
    BANJA LUKA – BEOGRAD – SARAJEVO, 2001.

  6. citajuci gore navedene izjave mnogo toga je slicno sa mojim saznanjima naime moji protici su iz baraca i slava nam je sveti stevan deda nam je pricao o poreklu secam se da je rekao iz beran dosao nas predak zvali ga beran bio je svestenik i daje napravio crkvu na temeljima neke stare na putu izmedju baraca i jakovljevica da je imao jos tri brata koji su otisli u srbiju jedan drugi na ostrvo kod dubrovnika treci kod peste danasnja madjarske

    dali je to tacno ja sam nasao protice pravoslavce u madjarskoj sen andreja inace ja zivim u poljskoj bice mi drago dami se protici jave

    • Slavica

      Drago mi je da nas ima svuda , ja sam rodjeno prezime Protic živim u Loznici mačvanski okrug , moj stric je saznao da smo iz svešteničke porodice počeo je da pravi i porodično stablo 1992 god ali nažalost je preminuo i to je tako ostalo na taj korak je krenuo jer u porodičnom groblju imamo sahranjenog jednog Protu volela bih da sam mogla doći do nekih saznanja tj dokumenata koje je stric prikupio ali to mi posle njegove smrti nije bilo dostupno .Pozdrav za sve moje Protiće

  7. Petar Protic

    Petar Protic krsna slava sv.Toma
    Rodjen sam u Beogradu kao i moj otac Miroslav
    Nije imao brace ni sestre
    Deda se zvao Dragisa Protic ubijen u logoru za vreme drugog svetskog rata
    Baba Nadežda Protic rodjena u Zemunu(ili belegis) neznam nista o mojim rođacima voleo bih da saznam nešto više o mojim rođacima ali bez uspeha
    Probao sam da saznam nešto o mojoj loži ali bez uspeha
    Pozdrav svim PROTICIMA

    • Darko Protić

      Poštovani Petre,
      Nisam u potpunosti siguran ali mislim da smo rođaci, ovo zasnivam na osnovu činjenice da vi salvite sv.Tomu isto kao i mi.
      Inače moji su sa područja sela Jelakci koje se nalazi na potezu ka Jošaničkoj Banji. Pitaću oca da li je možda poznavao vašeg oca ili dedu. U slučaju da dobijem neku informaciju potrudiću se da vam je prosledim.
      Svim Protićima – u zdravlju mi bili.

  8. Tanja

    Mojoj prabaki je devojačko prezime bilo Protić. Znam samo da je živela u selu Golubić kod Knina,udata za Radinovića.

  9. Dušan Protić

    Protići, pleme prote Atanasija iz Bukovika. Pleme ovog prote došlo je verno onda iz Hercegovine iz Pive, kad Arsenije partijarh iz onih i ovih predela sa 36 hiljada familija u Cezariju prešao, i kad je ova zemlja povećoj časti pusta ostala, pa se naselila oko planine Bukulja. Pleme protino nije bilo malo, ono je gotovo ceo prostor oko Bukulje, kao tadašnju pustolovinu zauzelo i naselilo bilo. Pleme ovo kad je došlo u Srbiju nazivalo Maslarovićima, ali najbliža loza protina prezivala se Protićima i to zato, što je iz te loze i tamo u Pivi, pa i ovde u Srbiji više sveštenika bilo. Ova loza i ovde u Srbiji pri crkvi Bukovičkoj u svešteničkom činu nasledna bila i broji se samo od kako je ona ovamo došla 27 sveštenih lica, pa i danas je još sveštenik iz te loze pri crkvi Bukovičkoj Milutin Popović. (Lazar Arsenijević-Batalaka, Istorija Srpskog ustanka II)

    Moji su poreklom iz Sibnice na Kosmaju, slavimo Sv. Stefana. Pouzdano znam da je 7 kolena pre mene rođeno i živelo u Sibnici.

    Podaci kojima ja raspolažem:
    Razvoj familije: Poreklo današnjih pripadnika familije Protić, pouzdano je potvrđeno na osnovu popisa i protokola rođenih, venčanih i umrlih Sibničke crkve koji se vode od 1837. od četiri pretka.
    1) Prota Ilija Đorđević-Popović
    2) Đorđe Ivanović-Protić
    3) Petar Ivanović
    4) Đurđa Jovanovića

    Lozu prote Ilije su nastavili: sin pop Pavle Protić, unuk Miloš, praunuk Andrej, čukununuk Pavle, bela-pčela Dušan (moj deda), moj otac Radovan, na kraju sam ja.
    Đorđe Protić (Popović) otac prote Ilije je potomak ili unuk popa Planoja Radojevića iz Drobnjaka iz sela Previš (Šavnik).

    • Anđela Protić

      Moj pradeda Radovan Protić, kao jako mlad, sa oko 13 godina došao je u Beograd iz Sibnice. Oženivši se dobio je sina Milenka Protića i kasnije Milenko mog oca Marka Protića. Oboje Radovan i Milenko nisu ostavili mom ocu ikakve značajne informacije vezane za naše poretlo i dalju rodbinu. Mi takođe slavimo slavu sv.Stevan.

      • Marko

        Dobar dan Andjela.. Isto su i moji iz Sibnice isto slavimo sv. Stevana.. Mi smo gore sa brda. z. Zivimo u Beogradu.. Pradeda Radojica deda Nenad otac Zivorad.. Mozda smo nesto u rodu.. Pozdrav

    • Marko

      Dobar dan Dusane.. I moji su iz Sibnice isto Protic.. Mi smo gore sa brda.. Znam da mi se cukun deda zvao Radojica deda Nenad otac mi je Zivorad.. Jesmo li mi nesto u rodu ili nas ima dve familije Protica.. Pozdrav veliki

  10. Ivana

    Krsna slava sv.Arhangel Mihajlo

    • DUŠAN M PROTIĆ

      Draga Ivana, tačno naša slava je Sv Arhangel Mihailo, mi smo poreklo svešteničkih porodica/ više kolena / iz Andrijevice / selo Prisoje /, plemenu pripadaju Bakići, Lalevići, Dabetići. Školovani na u Učiteljskoj Bogosloviji u Prizrenu. Poslednji sveštenici bili Filip moj deda, učitelj Prve škole u Skadru, ožrnio kći srpskog gradonačelnika Skadra Jevrema Popovića, / baka je iz Vrake/ i Filipov brat Ivan prota službovao u Lijevoj Rjeci, oženjen iz poridice Milošević, svi potomci fakultetski obrazovani. U Cetinjskom muzeju postoji Grb i Pečat porodice. Deda Filip objavio knjigu PRVA SRPSKA ŠKOLA U SKADRU, štampana na Cetinju / Narodna biblioteka u Beogradu / i rukopis o položaju Srpskog naroda u Skadru / nalazi se u Matici Srpskoj u Novom Sadu/. Sa bakine strane Nade Popović udate Protić bila dva Ruska konzula.