Порекло презимена Протић

4. марта 2012.

коментара: 11

Презиме Протић настало је по свештеничком позиву родоначелниковом, а потиче из места Бараћи (БиХ). Како пише Мирослав Нишкановић у књизи “Породични коријени”, Протићи су огранак “племена” Берића.

“Како су у прошлости међу собом често имали свештенике-проте, прозвани су протићи да би се разликовали од других породица овог рода.  Крајем 19.  века од Протића су се издвојили Шпирићи. И једни и други славе Светог Стевана (9. јануар).

По другом предању, Протићи, односно Берићи, су пореклом из Берана, али то тек треба да се документује.

КРСНА СЛАВА: Свети Стеван

ПОЗНАТИ: Милан Ст. Протић, амбасадор Србије у Швајцарској

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (11)

Одговорите

11 коментара

 1. Фамилије-презимена Протић, по местима живљења у Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

  Остале податке породица Протић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

  -Горња Буковица
  -Врачевић
  -Каменица
  -Лопатањ
  -Осечина

 2. nebojsa

  moj cukun deda je bio srpski svestenik u makedonij protic oko 1890 g.i shirio srpsku propagandu 1913 ubili ga bugari u tetovo,idan danas ujak slavi mitrovdan.

  • Vesna Protić

   Poštovani,
   Porodica mog svekra ima sličnu poreklo kao što je vaše. Po porodičnom predanju, vode poreklo iz Crne Gore, okolina Kotora. U 19. veku migriraju u Makedoniju, Kumanovo. Verovatno su se prezivali Mrgud u Crnoj Gori, a kasnije zbog prota u porodici menjaju prezime u Protić. Veliki deo porodice pobijeno od strane Bugara. Krsna slava Sv. Dimitrije, Mitrovdan. Sredinom 20. veka dolaze u Beograd.
   Srdačno,
   Vesna Protić

 3. Стојан

  Лоза Протића којој ја припадам а и Милан Ст., долази из Ражња, Србија. Почетком 19. века два од четири сина Проте Стојана Милићевића, потомка Кнеза Милића Ражањског (Милића Томића), побише неке турке, те због тога побегоше из Ражња преко Мораве у село Варварин и променише презиме у Протић како би замели траг. Крсна слава нам је Свети Никола.

 4. milenko

  najsličnije porijeklo koliko znam je ovo ,Baraći -Berane,
  za sada živimo u mjestu Omarska kod Prijedora i trenutno ima 7 domaćinstava,ima dosta muške djece pa se nadamo opstanku i produžetku loze

 5. vojislav ananić

  ПРОТИЋ

  Протићи су Срби и славе св. Стевана Архиђакона (9. јануара). Матично насеље им је Бараћи, гдје их је 1976. године било 11 кућа. По предању, некада су се презивали Берић и поријеклом су из Берана (Црна Гора).

  Први у Бараћима

  На основу података из осамдесетих година XIX вијека види се да је већ тада било устаљено презиме Протић. У Бараћима је тада пописано 11 кућа у којима су живјела домаћинства: Глише, Илије, Јована, Саве, Тодора, Ђуре, Лазе, Саве и Тодора. Поред тога, у непосредној близини у засеоку Берићима је живјела породица попа Луке Протића, коме је друго презиме било Берић, те Даке Протића, коме је друго презиме било Шпирић.
  Берића данас има много на ширем подручју, и то у селима: Бараћи, Горња Пецка, Доња Пецка, Врбљани и Трново. У Врбљанима и Горњој Пецки и данас постоје засеоци Берићи са великим бројем кућа. За Бериће из ова два села се зна да су давали велики број свештеника у прошлости.
  У другој половини XIX вијека готово сви свештеници у протопрезвитеријату герзовачком били су Берићи. Сви ови Берићи славе св. Стевана и извјесно је да су заједничког поријекла.

  Преко Саве

  Осим на наведеном подручју, Берића је крајем прошлог вијека било и у другим мјестима у Босанској крајини. У парохијама Бистрица, Лакташи, Бочац, Омашка, Варцар Вакуф, Волари, Јаворани, Блашко, Машићи и Романовци, Стапари, Кукуље, Подграци и Моштаница манастир. Поред св. Стевана славе и различите друге славе: Илиндан, Ђурђевдан, Никољдан, Јовањдан.
  Берића је у другој половини XIX вијека било и у парохијама преко Саве, у Славонији. У протопрезвитеријату пакрачком, у парохијама Бучје и Каменска, Берићи славе св. Арханђела Михаила, а у парохији Дољани св. Стевана. У протопрезвитеријату новоградишком, у парохији Медари, Берићи славе Ђурђевдан, а у Рајићу Доњем Никољдан. На овом подручју има их и данас (попис 1984) у Цернику и Дубовцу (општина Нова Градишка) и Горњем Рајићу (општина Новска) итд.
  Поред тога исте године има их доста у залеђу Шибеника и Задра, а у околини Дрниша постоји село Берићи.
  У Унцу је забиљежено предање да су Чегри из Црног Врха, а Агићи, односно њихов огранак Јелићи из Малих Штрбаца (славе Јовањдан) поријеклом су из Берића код Дрниша, те да им је старо презиме било Берић.

  И на Пељешцу

  За Бериће на полуострву Пељешцу се сматра да су поријеклом из Босне. У Ваљевској Тамнави је забиљежена традиција да су ту некада живјели неки Берићи поријеклом из Босне. Не знамо да ли је коинциденција што се преносиоци традиције о овим Берићима презивају Протић.
  На основу изложеног може се закључити да је предање да су Протићи огранак “племена” Берића, вјеродостојно. Како су у прошлости међу собом често имали свештенике-проте, прозвани су Протићи да би се разликовали од других породица овог рода. Већ крајем прошлог вијека, од Протића су се издвојили Шпирићи, који такође славе св. Стевана.
  Други дио предања, да су поријеклом из Берана, тек треба да се документује.
  Из горе наведених података произлази да су матичне области за Бериће сјеверна Далмација и села око извора ријеке Сане и да су Берићи по осталим насељима Босанске крајине и Славоније њихове раселице. Не треба искључити ни могућност о њиховом даљем поријеклу из Старе Херцеговине и Црне Горе.

  ИЗВОР: ПОРОДИЧНИ КОРИЈЕНИ, МИРОСЛАВ НИШКАНОВИЋ
  БАЊА ЛУКА – БЕОГРАД – САРАЈЕВО, 2001.

 6. citajuci gore navedene izjave mnogo toga je slicno sa mojim saznanjima naime moji protici su iz baraca i slava nam je sveti stevan deda nam je pricao o poreklu secam se da je rekao iz beran dosao nas predak zvali ga beran bio je svestenik i daje napravio crkvu na temeljima neke stare na putu izmedju baraca i jakovljevica da je imao jos tri brata koji su otisli u srbiju jedan drugi na ostrvo kod dubrovnika treci kod peste danasnja madjarske

  dali je to tacno ja sam nasao protice pravoslavce u madjarskoj sen andreja inace ja zivim u poljskoj bice mi drago dami se protici jave

  • Slavica

   Drago mi je da nas ima svuda , ja sam rodjeno prezime Protic živim u Loznici mačvanski okrug , moj stric je saznao da smo iz svešteničke porodice počeo je da pravi i porodično stablo 1992 god ali nažalost je preminuo i to je tako ostalo na taj korak je krenuo jer u porodičnom groblju imamo sahranjenog jednog Protu volela bih da sam mogla doći do nekih saznanja tj dokumenata koje je stric prikupio ali to mi posle njegove smrti nije bilo dostupno .Pozdrav za sve moje Protiće

 7. Petar Protic

  Petar Protic krsna slava sv.Toma
  Rodjen sam u Beogradu kao i moj otac Miroslav
  Nije imao brace ni sestre
  Deda se zvao Dragisa Protic ubijen u logoru za vreme drugog svetskog rata
  Baba Nadežda Protic rodjena u Zemunu(ili belegis) neznam nista o mojim rođacima voleo bih da saznam nešto više o mojim rođacima ali bez uspeha
  Probao sam da saznam nešto o mojoj loži ali bez uspeha
  Pozdrav svim PROTICIMA

 8. Tanja

  Mojoj prabaki je devojačko prezime bilo Protić. Znam samo da je živela u selu Golubić kod Knina,udata za Radinovića.

 9. Душан Протић

  Протићи, племе проте Атанасија из Буковика. Племе овог проте дошло је верно онда из Херцеговине из Пиве, кад Арсеније партијарх из оних и ових предела са 36 хиљада фамилија у Цезарију прешао, и кад је ова земља повећој части пуста остала, па се населила око планине Букуља. Племе протино није било мало, оно је готово цео простор око Букуље, као тадашњу пустоловину заузело и населило било. Племе ово кад је дошло у Србију називало Масларовићима, али најближа лоза протина презивала се Протићима и то зато, што је из те лозе и тамо у Пиви, па и овде у Србији више свештеника било. Ова лоза и овде у Србији при цркви Буковичкој у свештеничком чину наследна била и броји се само од како је она овамо дошла 27 свештених лица, па и данас је још свештеник из те лозе при цркви Буковичкој Милутин Поповић. (Лазар Арсенијевић-Баталака, Историја Српског устанка II)

  Моји су пореклом из Сибнице на Космају, славимо Св. Стефана. Поуздано знам да је 7 колена пре мене рођено и живело у Сибници.

  Подаци којима ја располажем:
  Развој фамилије: Порекло данашњих припадника фамилије Протић, поуздано је потврђено на основу пописа и протокола рођених, венчаних и умрлих Сибничке цркве који се воде од 1837. од четири претка.
  1) Прота Илија Ђорђевић-Поповић
  2) Ђорђе Ивановић-Протић
  3) Петар Ивановић
  4) Ђурђа Јовановића

  Лозу проте Илије су наставили: син поп Павле Протић, унук Милош, праунук Андреј, чукунунук Павле, бела-пчела Душан (мој деда), мој отац Радован, на крају сам ја.
  Ђорђе Протић (Поповић) отац проте Илије је потомак или унук попа Планоја Радојевића из Дробњака из села Превиш (Шавник).