Прошић

4. марта 2012.

коментара: 3

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

 1. Danilo

  Prezime Prošić potiče iz Savnika nastalo pre 2 do 3 veka.Najveći deo Prošića je prebeglo iz Crne Gore za Bosnu i Hercegovinu zbog krvne osvete.U Crnoj Gori je još nekim zastupljeno to prezime dok ga u Bosni ima jako puno.Jedan deo Prošića je prebegao u Vojvodinu početkom 20-og veka.I danas ostao tu.

 2. Prezime Prosic je samostalni odgranak prezimena Kecman,kao i prezimena Nikic,Bakrac,Tubin i Cojic.Krsna slava ostala im je Sveti Vratolomej

 3. Aleksa

  Група родова Кецман-Прошић-Тубин су већином високи и плавокоси. Има их у овој области 65 к. са 6 презимена и то : Кецмана 17 к. у 7 насеља; Ћирића 13 к. у 6 н.; Јелача 12 к. у 3 н.; Тубина 8к. у 2н.; Драгића 3к. у 2н.; и Прошића 12к.
  Славе ретку славу, Св. Апостола Вартоломеја и Варнаву. Закопина им је Петровачко и Бјелајско Поље.

  За село Дољани:
  Од данашњих становника најстарији су Прошићи. Доселили су из Бјелајског Поља пре 200 г. Једно су са Кецманима и славе Св. Вартоломеја и Варнаву. Има их 12к.

  – Поуње у Босанској Крајини, Милан Карановић, 1925. год