Порекло презимена Васовић

4. март 2012.

коментара: 28

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ВАСОВИЋИ

Васовићи који живе у Пољима код Мојковца воде поријекло из Тушиње, из Дробњака и потичу од заједничког претка са Ђуришићима и Вукојевићима. Из Дробњака су се иселили у 18. вијеку.

Славе Ђурђевдан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

 

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (28)

Одговорите

28 коментара

  1. Radoslav vasovic

    Poz.moji koreni poticu sto ja znam iz ivanjice selo Vucak.i slavimo svetog stevana.iz nase familije je snimatelj Vasko Vasovic.i ima jedan bivsi fudbaler koji zivi u holandiji.i da dodam da nas ima i u selu pokraj kursumlije,GORNJE TOCANE.

  2. Miroslav B Mladenovic Mirac

    ВАСОЈЕВИЋИ,
    Знам да је ваша крсна слава Св. Ранђел, али знам и да се после многих КРВНИХ ОСВЕТА(било због проемене вере да би се преживело или отишло у бвежанију)-они који су остајали су узимали КРСНУ славу ЂУРЂЕВДАН јер је и то слава Муслимана , па им је било лакше да преживе. Када су се ослободили од Турака, онда су вратили своју НАЦИОНАЛНОСТ али задржали славу ЂУРЂЕВДАН. Док, они који су бежанијом отишли у неким планинама су задржали и СЛАВУ Васојевића.

  3. Vasovic

    Vasovica ima i u Ducalovicima ispod Ovcara, nisu u rodu ni sa jednom od drugih porodica Vasovic. Ranije su se prezivali Stefanovic. Slave Sv. Stefana.

  4. Vasovic Zoran

    Moji Vasovici su iz sela Kamenica opstina Kragujevac,slavimo slavu sv.AlimpijaStolpnika

  5. Борис Васовић

    Чуо сам за Васовиће из околине Чачка, и неке из Војводине (не знам ког дела), а читам и овде колико нас и којекуде има!? Занимљиво!
    Моји Васовићи су из лужничког краја, село Каменица крај Карана, недалеко од Ужица. Мени је познато око 5 колена фамилије настањених у том крају, а негде сам нашао податак да су Васовићи (у селу нас зову и Котуровићи, Котури, што рођацима из мени незнаног разлога није мио надимак) дошли из Осата у Босни. И даље су настањени у Каменици и оближњем Ужицу, са пар лица у Београду! Славимо Лучиндан.

  6. Moji Vasovici su iz Prislonice kod Cacka.Slave Svetog Jovana

  7. Mirko Vasovic

    Moji Vasovici su iz sela Crveni opstina Socanica Kosovo !!!!!

  8. Marko

    Moji Vasovići potiču iz Prislonice . Iskreno ne mislim da Vasovići u globalu imaju ikakve veze sa Crnom Gorom i Hercegovinom jer je to prezime proncentualno najzastuplenije baš u užoj Srbiji . Naravno da ima sličnsoti i istih imena i prezimena na svim štokavskim govornim područjima, pa čak i Dalmaciji gde sam sa zaprepašćenjem čuo da postoje muška imena imena poput Vaso, Mijo itd. Ne bih da zalazim dalje u narečja jer nisam rastao u vreme SFRJ i Srpskohrvatskog, verujem da je to veoma opširna i ozbiljna tema koja ni dan danas nije zatvorena i koja zalazi u političke vode i prepucavanja, ali verujem da kad bi svaki Srbijanac koji se se preziva Vasović dublje istražio svoje poreklo pronašao bi da su mu se preci prezivali sasvim drugačije pre 1851-e i da nije bilo porodilište u CG . Ispade da su svi Srbijacni,Bosanci,Hrvati iz nekog od crnogorskih plemena . Brat od tetkinog brata, pa od njegovog unuka sin, koji je imao tri sina… i tako se razgranaše sva prezimena sa završetkom na ‚‚ić” i napisa knjiga .

  9. Milovan Cicvaric

    Postoje Vasovici u Pivi koji vode poreklo od brata moga pretka Gavrila Dura Knezevica kneza u Gacku slava S. Nikola .
    A u mom selu Nikojevici postoje Vasovici koji vode poreklo od nekog Vasa Meca za njih se kaze da poticu od Berana i da su se jedno vreme zadrzali u Donjem Polimlju a da su posle Drugog ustanka stigli u selo Nikojevice izmedu Uzica i Zlatibora slave Durdevdan .

  10. Горан Васовић

    Мој отац, покојни Драгоје Васовић, је родом од села Васовића, на брду код насеља Сече Река, Општина Косјерић, Златиборски округ. Стара кућа у Васовићима још стоји и удаљења је 10 минута ходом низбрдо од Цркве брвнаре у Сечој Реци. Славимо Св. Стевана. Са поштовањем, Горан Васовић