Порекло презимена Вукајловић

3. март 2012.

коментара: 35

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (35)

Одговорите

35 коментара

  1. Милорад Богдановић

    Михаило Вукаиловић из села Љубачево пренесе икону св. Николе јеромонаху Никодину гомионичком из Костајнице 1786 године, априла мј.
    (Петар Момировић, Наше старине, стр 154.)

    П.С. То сам преписао прије неколико година, нисам уписао годину, а вјероватно и грешака има, зато потражити и провјерити.

  2. Rajmond Vuking

    Postovani,Vukajlovic dolaze iz hercegovine iz mesta Gumno kod Nevesinja,i raselilisu se zbog bune i ubistva nekog turskog vezira,jedni otisli za Krajinu
    drugi za kosovo,treci kragujevac i kod Uzica a veci broj u Dragacevu selo
    Gubervci.gde ih je bilo oko hiljadu i svi su slavili svetog Djurdevdan.A oni
    koji se zovu Vukailovic bez J to su isto srbi koji su izbacili J i postali katolici hrvati
    a imaih mnogo.Vukajlovic su imali svoju zastavu i Vuk sa krunom kraljevskom
    i ima ih jos u USA koji to slave..a u Turskoj postoji njihova zastava.

    PUNO VAS VOLI RAJMOND ISTRAZIVAC KOJI ZIVI U SKANDINAVIJI 72
    GODINE.

  3. Aleksandar

    Moji Vukajlovici su iz Zovog Dola kod Nevesinja. Slava sv Nikola 19
    Decembar i prislava sv apostol Toma 19. Oktobar

  4. Predrag Pedja Vukajlović

    Moji Vukajlovići su iz Bratonožića, selo Brskut, odatle posle oslobodilačkih ratova u 19. vijeku, dobili vojnički diona obroncima Bjelasice kod Kolašina. Tamo sam rodjen i odrastao, sada živim sa porodicom, kao i moj brat, u Podgorici. Naših direktnih rodjaka ima takodje u Podgorici zatim u Kolasinu , Prokuplju, Velikoj Moštanici. Slavimo Svetog Jovana,a nedavno sam saznao da i Vukajlovići u Ber<anama i okolini (kojih nema mnogo), takodje slave Svetog Jovana i misle da su Vasojevići iako je vasojevička slava Arandjelovdan.
    Erdeljanović kaže da je Đurađ Branković, kad je posle kosovskog boja došao u područje izmedju Morače i Male rijeke, tamo zatekao dvije tri porodice od kojih je jedna bila Vukajlović, a u zagradi (ne znam zašto- upisao Abramović). Od svih njih zajedno je nastalo najmanje crnogorsko pleme Bratonožići, nazvano po najmlađem Đurađovom sinu koga su mnogo starija mu braća od milošte zvali Brato.
    Vukajlovića ima u Crnoj Gori i u Nikšiću i negdje sam čitao da su iz nekih Riđana, Pa iz Popovog polja iskraj Trebinja.Znamenit je pokojni Dr. Slobodan Vukajlović arhitekta i univerzitetski profesor.
    Mojkovački Vukajlovići su doselili nedavno iz okoline Čačka

    • Milorad Vukajlović

      Ja sam od Vukajlovića koji vode poreklo iz Nikšića. Moja pređed Boško je bio perjanik kralja Nikole te je dobio posede i penziju i živeo u Nikšiću. Rodom je iz okoline Nevesinja. Moj đed Blažo Vukajlović je rođen u Nikšiću i bio je Boškovo 17-to dete (od 23 ukupno). Jedan od mojih stričeva je bio i pomenuti Slobo Vukajlović , arhitekta iz Nikšića.
      Moj đed Blašo je imao hotel Podgorica u Nikšiću koji je prodao i kupio dva restorana u Beogradu , jedan u Kosovskoj ulici i jedan u Pajsijevoj ulici. Oba su srušena u vreme drugogo svetskog rata , jedan u nemačkom bombardovanju, a drugi u savezničkom.
      Potomci moga đeda Boška su Obrad, Milorad, Desa, Koviljka, Veselin (moj otac) i Jelena Vukajlović. Na žalost svi su pokojni.
      Blažova žena je bila Ljubica Vukajlović (devojačko Popović) i bila je od Pipera rođena u okolini Podgorice 4 godine pre Tite.
      Slavimo Sv. Nikolu.

  5. Vučinić

    Moje prezime je Vučinić,sa Kosova i Metohije sam,ali naše prvo prezime je bilo Vukajlović,koje je zbog neke krvne osvete ne znam kojih godina promenjeno u Vučinić.Vukajlovića i dalje ima na Kosovu opština Banjska i naša slava je Sv.Dimitrije.Pozdrav!

  6. Ivan

    Moji Vukajlovići su iz Arilja (Užički kraj). Slava Djurdjevdan a poreklo iz Hercegovine, tako da se uklapa u Rajmondovu priču

  7. Vladimir

    Moji Vukajlovici su iz sela Miruse kod Bilece, a posle 1. sv rata su raseljeni po Vojvodini. Slavimo sv. Nikolu od kad znamo za sebe.

  8. Војислав Ананић

    ВУКАЈЛОВИЋ (п), у Муцаловићима (Невесиње). Раније су живјели у Мирушама код Билеће, одакле су око 1700. године преселили у Муцаловиће. Поријеклом су из Риђана код Никшића, одакле су, због неког зулума, расељени. По једном другом предању, старином су од Булајића из Грахова, одакле су због “Ченгића зулума” одселили у Мируше, а затим у Муцаловиће. Славе Никољдан (59:155,156,217). Вукајловића има у Зовом Долу и Биограду (Невесиње).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

    • Danilo Vukajlovic

      Moji su iz Zovog Dola, tamo su dosli kad su potopili selo Miruse zbog Bileckog jezera. Jedan brat je otisao u Mucalovice a drugi u Zovi Do. Bio je i treci brat ali nisam siguran gde je on otisao

  9. Ilija Vukailovic

    Ja sam iz Banata, ali moji moji su iz Bajine Baste i okoline. Deda je iz Duba.
    Slavimo Sv. Alimpija 09. decembra.
    Ja koliko sam slusao stare, mi smo od Vukajlovica iz okoline Trebinja i Nevesinja.

  10. Мирослав

    Поздрав браћо…
    Ја сам Мирослав Вукајловић рођен у Београду.
    Мој отац Миладин,деда Аранђел,прадеда Влајко,чукун деда Софроније…сви рођени у општини Брус село Велика Грабовница.Отац је жив богу хвала остали су сахрањени на сеоском гробљу где су и дан данас преко 90% споменици Вукајловића.Оно што сам ја приметио има ту споменика и преко 200 година можда и старијих…Славимо крсну славу св.Архангел Михаила.
    Једно време смо у Београду имали и вече Вукајловића,ту смо дошли до неких сазнања да нам је порекло из села Црквине или ти Црквице стара Херцеговина…постоји и нека прича са моје стране не проверена да имамо неке везе тј.да нам је предак Лука Вукаловић.