Poreklo prezimena Popadić

3. mart 2012.

komentara: 81

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

POPADIĆI

(u Pasjem Nuglu i Žabljaku)

Popadići vode porijeklo iz Trešnjice, iz Đurđevića Tare, odakle su sinovi Ristana Popadića Jovan, Vojin i Ognjen 1875. godine uskočili u šaransko selo Pasji Nugao. Učestvovali su aktivno u Hercegovačkom ustanku 1875-1878. godine. Vojin je odselio u Gornju Dobrilovinu i njegovi potomci danas žive u Crvenoj Lokvi i Mojkovcu.

Ognjen je imao Rista i Savu od kojijg nema muških potomaka.

Jovan Ristanov ima dva sina Miloša i Marka: od Miloša su Branko – živi u Beogradu, i Rajko koji živi povremeno i u Beogradu i u Žabljaku. Milošev brat Marko je imao sina Jovana-Musu, od koga nema muških potomaka, a živio je u Pasjem Nuglu.

Dok je bio u Trešnjici, Ristan je radio pri manastiru Svetog Arhangela Mihaila, i kad su Turci 1875. godine manastir razorili i spalili, on je tada iz manastira spasio trebnik, koji se i sada nalazi i čuva u kući Rajka Miloševa u Žabljaku.

Slave Đurđevdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić.

_____________________

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (81)

Odgovorite

81 komentara

  1. dRAGAN

    Popadici vode porijeklo iz sela Ljeska u Crnoj Gori (okolina B. Polja). Bježeći od turaka naselili su se u selu Budjevo kod sjenice.

  2. rada

    …U Budjevo su stigla 3 brata i kasnije je jedan otisao u Šumadiju a drugi negde preko Drine… Da li neko zna od kog popa je nastalo nase prezime?

  3. Sarko

    Ne isitna je da su svi Popadici zajednickog porekla. Ja Vam mogu navesti razlicite Popadice sa razlicitim krsnim slavama.

    • Sava popadić

      Svi Popadići nisu rod. Imaju zajedničko poreklo prezimena koje su dobili kao popova deca koju su čuvale majke udovice (popadije). Okolina ih je nazavila POPADIČIĆI što je kasnije preraslo u prezime, malo modifikovano.

  4. Aleksa

    Sto se tice Popadica iz Prijepolja,odakle ja poticem i koliko sam ja uspeo da povezem neke stvari: Popadici iz Prijepolja se rodjakaju, ali na daleko, sa ovima iz pljevaljskog sela Obardi, ali i drugih prijepoljskih i pljevaljskih sela, verovatno negde u XIX veku. Zapravo ovi iz prijepoljskih su dosli iz pljevaljskih sela. U knjizi od Vuka Sibalica i Stojana Karadzica: “DROBNJAK”, naisao sam na Popadice u Drobnjacima, koji se spominju kao ukoscke porodice, ali ne pise od kuda su tu uskocili. Osim sto se drobnjacim popadicima prvi poznati u rodu, tj. svestenici Rista i Jovan, poklapaju sa prvim pocetnim imenima u nasoj porodicnoj citulji. A ta se imena vezuju za negde oko 1875. god. Inace spominju se u Djurdjevica Tari, u toj knjizi, a i Popadici iz pljevalsjkog sela Obardi imaju predanje da su iz Djurdjevica Tare. Takodje sam pronasao na internetu da je ogranak cuvenih srednjevekovnih plemickih Vojinovica dobio prezime Popadic, po zeni nekog popa Boska, koji su se skrasili kod danasnje Podgorice, ali nije sigurno u kom je to bilo veku. Moguce, da su bas oni u nekom periodu uskocili u Drobnjake, ali to je moja pretpostavka. Slavimo Djurdjevdan, kao i svi nama poznati Popadicici iz Prijepolja, Pljevalja i Zabljaka, ali kako cujem, imaih i koji slave Nikoljdan. Inece, moji djedovi, selo Sedobro kod Prijepolja, nisu znali odakle su im dosli stari, pa ja nekako povezujem stvari. Ukoliko neko moze da mi da jos neke informacije o Popadicima uopste bio bih mu zahvalan.

    • Sveto

      Popadići u Novoj Varoši žive u dva sela Akmačići i Brdo(nekad Vilovi). Krsna slava je Đurđevdan. Po nekim podacima doselili su se posle 1.Srpskog ustanka iz Obardi kod Pljevalja. Doselila su se četiri brata. Jedan od njih Pero je ostao u Akmačićima a ostala troica su otišla dalje. Rodbinski su povezani sa Despotovićima i Zindovićima, porodice iz Obardi. Neki podaci se pominju u knjizi Kazivanja o Despotovićima bivšeg direktora škole u Novoj Varoši.U toj monografiji se pominje da su se u Pljevlja doselili oko 1630 godine iz mesta Bare. Taj toponim je čest tako da nije mi mnogo pomoglo. Zjedno me interesuje poreklo Popadića iz mesta Bele Vode kod Kruševca, čini mi se da imamo isto poreklo.

  5. Sarko

    Stanovnistvo sela Sedobra slavi: Sv. Jovana, Djurdjevdana, Tomu i Nikolu. Stanovnistvo je doseljeno pocetkom druge polovine 19. veka iz Hercegovine i Crne Gore.

  6. Aleksa

    I Lucindan. Radulovici iz Sedobra slave Sv. Luku i medju brojnijim su kucama u Sedobru. Ima i Radulovica iz nekih dr. mesta Prijepolja, koji slave npr. Djurdjevdan. Moguce je da se zajednicki predak moze traziti iskljucivo kroz slavu, a takodje je moguce i da su ogranci porodica, pred bezanijom menjali Krsne Slave. Sto se tice Popadica vrlo je moguce da nemaju zajednickog pretka, jer je bilo u hriscanskoj Srbiji popova i popadija na mnoge strane…

  7. Aleksa

    Pronasao sam podatak da Jevto Dedijer, cuveni srbski naucnik i nacionalni radnik, inace ucenik Jovana Cvijica, ubraja Popadice iz Gacka i Bilece, u staru hercegovacku porodicu, tj. u porodicu koja nosi takvo prezime jos iz vremena srednjevekovnih srbskih zemalja, dakle pre osvajanja turaka. Podatke sajtu: serbiancafe.com je prosledio Nikola Laketa, istoricar, koji danas zivi u Australiji.

  8. IMA POPADICA I U SELU BRNJICA KOD SJENICE. POREKLO IM JE IZ SL BUDJEVO TAKODJE KOD SJENICE. DOSELJENI IZ SL.LESAK KOD PLJEVALJA. INACE POPADICA IMA I U BOSNI I VOJVODINI. IMAM CELU GRANU POPADICA KAKO SU SE RAZMNOZAVALI.

    • DRAZEN

      pozdrav, kako bi se mogla dobiti ta grana na pregled.

      Drazen Popadic,

      Banja Luka

      Republika Srpska

    • Popadić Aleksandar

      Pozdrav iz Banja Luke ako ko ima podatke o poreklu Popadića iz BiH odnosno Krajine , Bravsko – BUNARA slava SV.JOVAN

      • Milorad Bogdanović

        Popadići su ovo prezime u narodu dobili po nekome iz porodice koje je bilo svešteno lice i imali različita prezimena zamjenjena ovim. To se vidi po devet različitih slava koje slave ovi prezimenjaci, a spominju se u šematizmu za 1882. godinu.
        Slavljenici Jovanjdana tada se spominju u parohijama Banjaluka, Laktaši i Boškovići kod Banjaluke, Lepenica i Orašje kod Prnjavora, Cerovica kod Tešnja, Šehovci kod Mrkonjić Grada (tada Varcarvakuf) i Sanica kod Ključa kojoj je pripadalo i selo Budelj.
        Popadići koji takođe slave Jovanjdan javljaju se 1898 godine u Slavoniji, parohija Voćin kod Slatine i Gradište kod Požege. Tada, u Slavoniji, ovo prezime javljaju se i kao slavljenici Nikoljdana i Đurđevdana.
        Na prostoru Like, Banije i Korduna 1883. godine ovo prezime se ne spominje.

  9. SVI I U BUDJEVU I U BRNJICI SLAVE SLAVU SV. NIKOLU

  10. Aleksa

    Kako, Dragutine, misliš granu i od kojih? Od tvojih, kada su se doselili u Buđevo, ili od vremena kada su im stari bili u okolini Pljevalja?