Poreklo prezimena Pejičić

1. mart 2012.

komentara: 1

PIŠE: Dejan Pejičić

Prezimena Pejičić ili Pejčić (većina ga izgovara bez dva I, a pisanja ima svakojakog, zavisno od matičara koji je samovoljno dodao ili ispustio jedno I), u osnovi su jedno te isto prezime, a to je naročito jasno kada se uporede prezimena putem krsne slave.

Pejičići slave Sv. sveštenomučenika Irineja lionskog i mučenika Lupa koji oba padaju 5. septembra po novom kalendaru. Ovu slavu još slave porodice Josić u Obudovcu i još neke porodice u okolini Doboja koje su slavu preuzele putem nasleđa posjeda i udjom-ženidbom.

Ostali Pejičići (Vojvodina. Pirot, Suvo polje kod Bijeljine, Kifino selo kod Nevesinja) slave sv. Nikolu i Đurđevdan.

Do ovih saznanja sam došao kroz život i pomoću sveštenika Dragana Pejičića, koji je na službi u selu Janja kod Bijeljine, vjerovatno su neka od njih i nepotpuna i netačna jer su prikupljena usmenim predanjem što ne isključuje proizvoljnost pripovjedača.

Pejičići koji slave 5. septembra najviše su koncentisani u selu Ostružnja i Radnja kod Doboja, od njih su potekli Pejičići iz Čečave, Tešnja, Broda, Modriče, i Opsina-Bukovičkih Čivčija kod Doboja. Ova plemena Pejičića su došla u pomenute krajeve prije otprilike 300 godina iz pravca Hercegovine (Nevesinja) i Crne Gore. Po predanju došla su petorica braće sa porodicama, jedan od njih se zvao Bjeloš.

Pejčići katolici žive u selu Tolisa ili Bukova greda u Orašju.

Prezime Peičić (bez J) se pojavljuje u Imotskom i okolini Zadra, oni su takoće katolici.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. iko

    Pejicici iz Nevesinja SLAVE sv,Nikolu I malu Gospojinu 21 semterba.Znaci imaju dvije slave ili slavu sv,Nikola i prislugu mala Gospojina.Porijekolm su od Tomanovica iz Rovaca Crna Gora.Sela gdje ih ima su Zalom,Mijatovci i Postoljani u Nevesinjskoj opstini.