Порекло презимена Пивашевић

1. март 2012.

коментара: 22

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (22)

Одговорите

22 коментара

  1. dragisa dag

    Interesuje me odakle je poreklo Pivašević,pošto niko još ne zna čak i od mog roda Pivašević da mi tačno objasni odakle je prezime poteklo.Znam da je to srbsko-hrvatsko prezime.

  2. Miroslav

    Interesuje me odakle je prezime Pivašević? Ima ga kod nas u Srbiji, Srpskoj i Crnoj Gori. Zanima me odakle je? Nije često u nas prezime, ali ga ima.

  3. Nada

    Prezivam se Pivašević.Interesuje me odakle potiče poreklo prezimena kojeg nosim?

  4. Dragiša

    Veliko se interesovanje probudilo u meni odakle potiču koreni prezimena Pivašević?Naime u Srbiji pa i Srpskoj je to retko prezime.Moja mati je rodom iz Prnjavora u Srpskoj,živi u Srbiji.

  5. Filip

    Odakle potiče prezime Pivašević?

  6. Милорад Богдановић

    Замолио бих све наше посјетиоце који се интересују за корјене своје да нам осим презимена и мјеста, напишу и коју славу славе (славили) ако су Срби православне вјере, како би нам олакшали претраживање.

    Презиме Пиваш и Пивашевић спомиње у 1882 године у ШЕМАТИЗМУ ДАБРОБОСАНСКОМ, као и у књизи Ђорђа Јањатовића ПРЕЗИМЕНА СРБА У БОСНИ, Сомбор 1993 година, за исту 1882 годину. Обе књиге могу се пронаћи и овдје.
    Презиме Пиваш славе Ђурђевдан у парохијама:Брод, Винска и Лијешће, Дервента и Доња Дубица као и у парохији Томина код Санског Моста.Такође у Томини исти презимењаци славе Никољдан.
    Презиме Пивашевић у парохији Вијечани код Прњавора славе Трипуњдан.

  7. Tomislav Milošević

    pivašević prezime je jako retko u Srpskoj,Srbiji i Crnoj Gori.Čuo sam da su nekad se prezivali Pivaši.Nastalo je uz reku Pivu,tako kažu ili…

  8. Горан Пивашевић

    У селу Вијачани, одакле је и моје поријекло, постоје двоје Пивашевића који нису у роду, бар према причи.
    Такође постоје Пивашевићи који су у Србцу.

    Направио сам и породично стабло својих Пивашевића па смо дошли до Ристе Пивашевића 1880 године, који је имао оца Благоја Пивашевића, годиште не знам.

    Такође постоји прича је да је извјесни Филип Пивашевић дошао из Црне Горе у Босну…

    Иначе моја слава је Св. Трифун.

    Ако неко зна још некаквих информација које би употпуниле породично стабло, нека ми се јави на мејл [email protected]

  9. Branko Pivašević

    Gorane i moje porijeklo je iz Gornjih Vijačana. Od 1963. godine živimo u Srpcu. Majka mi je Srpčanka. U Gornim Vijačanima ne postoje dvoji Pivaševići, jer svi mi slavimo kao i ti Sv.Trifuna. Nedoumica kod tebe je što je jedan dio Pivaševića ispod samog Ljubića, a drugi dio se nalazi u Prisoju, željezničkoj stanici. Odatle potičem i ja. Isto smo koljeno mi Pivaševići iz Gornjih Vijačana. Odakle potičemo teško je utvrditi. Pivaćevići žive i u opštini Bosanski Šamac. Tamo se nalazi i ljekar i romanopisac Stnako Pivašević. Koliko znam, Srbin je. Koju slavu slavi još nisam utvrdio. Kada je u pitanju stablo naše porodice, mogu ti navesti ovo: rođen sam 1947. u Prnjavoru, moj otac Milan rođen je 1916. godine u Gornjim Vijačanima, moj djed Simeun rođen je 1888. u Gornjim Vijačanima, a moj pradjed Trivun-Trivo rođen je negdje oko 1840. godine u Gornjim Vijačanima. To je sigurno. Imam i podatak da je moj prapradjed zvao Stevan i vjerovatno rođen 1816. godine. Gdje? Neznamo. Izgleda da je prebjegao iz Stare Hercegovine u Bosnu. Posljednji podatak je za dublju provjeru. Moguće je da se tu uklapa i Filip Pivašević, kojeg navodiš. Vjerovatno da je rođen 80-ih godina 18. vijeka.

    • moj otac Miljan Pivasevic moj djed Djordje pivasevic oni su iz Šamca. Ja zivim u bijeljini

      • Stojanka

        Dragi Filipe, šamački, tj. tišinski Pivaševići slave Svetog Simeona. Pretpostavljam da je deda iz sela Srpska Tišina, odakle su svi Pivaševići sa šamačke opštine.

    • Stojanka

      Poštovani, moj tata Stanko Pivašević, koga pominjete i hvala Vam na tome, pričao mi je o selu Volujac u užičkoj opštini i zaseoku Pivaševići u tom selu. Šamac je inače naseljavan stanovništvom iz Užica i okoline, pa je njegova pretpostavka da su i Pivaševići tada došli u Posavinu. U Užice su došli iz doline rijeke Pive.

  10. Čula sam i čitala da su koreni Pivašević-a iz Hercegovine ili Crne Gore.Uglavno je u Srba Pravoslavaca.